Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Συμβάσεις μνημονιακής υποταγής στο ΤΕΙ Πάτρας

Πηγή: Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πάτρας  "ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ" 

Καταβολή δεδουλευμένων, υπογραφή συμβάσεων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς ήρθαν με οξύ τρόπο στην επιφάνεια μια σειρά από προβλήματα και δυσλειτουργίες στο ίδρυμα. Εφαρμόστηκε η ήδη σχεδιαζόμενη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά της επιταγές του αντιδραστικού νόμου Διαμαντοπούλου και Κυβέρνησης - Τρόικα. Η δραματική μείωση των πιστώσεων οδήγησε σε συρρίκνωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν ευθυγραμμισμένη η επιλογή της διοίκησης του ΤΕΙ Πάτρας να προκηρύξει τις θέσεις εργαστηριακών/ επιστημονικών συνεργατών με τον περιορισμό των οκτώ μαθημάτων για να θεωρήσουμε - πολλοί από εμάς - ότι εμείς ευθυνόμαστε για τον αποκλεισμό μας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (!!!). Η συγκεκριμένη επιλογή δικαιολογήθηκε από την διοίκηση του ΤΕΙ ως μέτρο που θα εξασφάλιζε την καλύτερη αντιστοίχιση «προσόντων των υποψηφίων και επιστημονικών αντικειμένων - μαθημάτων». Διαψεύστηκε πλήρως!

Τα εργαστήρια που διεξάγονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες λόγω του περιορισμού των εκτάκτων εκπαιδευτικών, αποτελούν μόνο ένα δείγμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής Κυβέρνησης - Υπουργείου και της ευθυγράμμισης της διοίκησης του ΤΕΙ Πάτρας με αυτήν.

Η υποβάθμιση, ωστόσο, της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συντελείται και μέσω της υποβάθμισης των εναπομεινάντων εκπαιδευτικών κατά διαρκή παράβαση της εργατικής νομοθεσίας:
  • Σε δεκάδες συναδέλφους (π.χ Τμήμα Έργων Υποδομής) δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του μηνός Ιουνίου
  • Εκκρεμούν πληρωμές παρελθόντων ετών (Οκτώβριος 2009 σε μερίδα συναδέλφων και αρκετές μεμονωμένες περιπτώσεις)
  • Δεν έχει καταβληθεί σε κανένα συνάδελφο η αμοιβή για τις επιτηρήσεις του Σεπτεμβρίου
  • Εκκρεμεί για το σύνολο των συναδέλφων η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων / Πάσχα, επίδομα άδειας, αποζημίωση απόλυσης του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους
  • Δεν έχουν διευθετηθεί οι υποχρεώσεις του ΤΕΙ Πάτρας έναντι του ΙΚΑ με αποτέλεσμα να μην έχουν καταχωρηθεί τα ένσημα στους συναδέλφους
  • Δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και δεν έχουν καταβληθεί οι αμοιβές του Οκτωβρίου
Η διοίκηση του Συλλόγου μας έχει κάνει αλλεπάλληλες φορές παρεμβάσεις τόσο στη διοίκηση του ιδρύματος όσο και στην οικονομική υπηρεσία σχετικά με την αθέτηση των υποχρεώσεων του ιδρύματος έναντι των εκπαιδευτικών, υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις συμβάσεις εργασίας και από το εργατικό δίκαιο. Η απάντηση που από τον Ιούνιο παίρνουμε είναι πως «θα επιλυθεί το πρόβλημα την επόμενη εβδομάδα». Δεν πάει άλλο! Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις, έχουμε και δικαιώματα!

Στη συνεδρίαση του την 20η Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συζήτησε εκ νέου όλα τα παραπάνω ζητήματα και αποφάσισε πως θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και θα κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν όλες οι οφειλές και να πάψει πλέον η διοίκηση του ΤΕΙ να αθετεί τις υποχρεώσεις της. Άμεσα προχωράμε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ για τις δεδουλευμένες αποδοχές και τα ένσημα.

Σε παρέμβαση του Συλλόγου στις 24/11 στον πρόεδρο του ΤΕΙ και την κ. Νανούση, μεταξύ μερικών ακόμα υποσχέσεων για την καταβολή των δεδουλευμένων, πληροφορηθήκαμε δια στόματος του Προέδρου ότι οι συμβάσεις θ' αρχίσουν να υπογράφονται από τη Δευτέρα 28/11. Δεδομένης της κατάστασης με τις πετσοκομμένες πιστώσεις του ιδρύματος ζητήσαμε και πήραμε αντίγραφο του κειμένου της σύμβασης. Το κείμενο επιβεβαίωσε τους φόβους μας! Συγκεκριμένα, στο άρθρο 13 αναφέρει: "Η σύμβαση αυτή μπορεί να καταγγελθεί οποτεδήποτε, για σπουδαίο λόγο, όπως για αποδεδειγμένη υπηρεσιακή ανεπάρκεια ή πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων... ...ή για άλλο σοβαρό και σπουδαίο λόγο, όπως η διαφοροποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής του Ελληνικού Κράτους και της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΤΕΙ κλπ.". Με λίγα λόγια, παρόλο που έχουμε προσληφθεί για συγκεκριμένο διάστημα και για συγκεκριμένο σκοπό (τη διεξαγωγή μαθημάτων ή/και εργαστηρίων) και μάλιστα σε συνθήκες τριτοκοσμικές, σε περίπτωση που εξαντληθούν τα χρήματα της μισθοδοσίας λόγω της "διαχείρισης" του ΤΕΙ ή λόγω απόφασης του υπουργείου Παιδείας, αντί να απαιτηθεί από το κράτος η κάλυψη όλων των δεδουλευμένων για όσο διάστημα παρέχουμε έργο -τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή του, δηλαδή-, θα απολυόμαστε!!! Δε φτάνει που αυτή τη στιγμή οι διδάσκοντες στο ΤΕΙ μετά βίας επαρκούν για το 50% των σπουδαστών, μπαίνει μπροστά και ο μηχανισμός της απόλυσης λόγω "ανωτέρας βίας". Για ακόμα μια φορά γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια όχι μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία και το δικαίωμα των σπουδαστών στη μόρφωση, αλλά και τα δικαιώματα των Εκτάκτων. Ο συγκεκριμένος όρος της σύμβασης επιστρέφεται ως απαράδεκτος. Πρέπει να φύγει!

Σε αυτή την κατεύθυνση, της υπεράσπισης των συλλογικών μας εργασιακών δικαιωμάτων, καλούμε όλους του συναδέλφους από κοινού να δώσουμε λύση. Καλούμε τους νέους συναδέλφους να εγγραφούν στο Σύλλογο και να πλαισιώσουν τις διαδικασίες του, τις Γενικές Συνελεύσεις. Κανένας συνάδελφος μόνος του!

Η Διοίκηση του Συλλόγου


Κατεβάστε τη νέα σύμβαση που θα κληθείτε να υπογράψετε

κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου