Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η ρουφιανιά δεν είναι δημοσιογραφία. Να διαγραφεί άμεσα από τα αρχεία της ΕΣΗΕΑ ο Δ. Καμπουράκης








Α.Π. ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ – ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΜΕ



Το πρωί της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου, μια ομάδα περίπου 100 ανθρώπων ανακατέλαβε συμβολικά το κτίριο της Villa Amalia, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της αστυνομίας.

Από δεοντολογικής απόψεως, η πράξη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί σχεδόν δημοσιογραφική. Πληροί δηλαδή όλες τις δεοντολογικές απαιτήσεις της άσκησης και της λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος: ο δημοσιογράφος οφείλει να μη συνεργάζεται με τις αρχές αλλά να τις ελέγχει, να αποκαλύπτει, να δημοσιοποιεί και να γελοιοποιεί τον αυταρχισμό όπου αυτός εμφανίζεται, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πιο αδύναμων και να ξεπερνά γραφειοκρατικά και τυπολατρικά προσκόμματα, προκειμένου να καταστήσει δημόσια την ουσία κάθε υπόθεσης.

Αυτό ακριβώς έκαναν οι πολίτες που ανακατέλαβαν συμβολικά το κτίριο της Villa Amalia. Ως εκ τούτου, εμείς, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δεν τους εκφράζουμε απλά την αλληλεγγύη μας, αλλά δηλώνουμε ότι η πράξη τους αποτελεί για μας ένα μάθημα αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας, θάρρους και νοοτροπίας.


Προφανώς, η δεοντολογία αυτή δεν είναι ιδιαίτερα οικεία στον παρουσιαστή του Mega Δημήτρη Καμπουράκη, ο οποίος έσπευσε να αποκαλέσει από μικροφώνου τους πολίτες αυτούς «κάτι μαλακισμένα (που) ξαναμπήκαν στη Villa». Προφανώς, στο μυαλό του Καμπουράκη, όποιος χώνεται στα ρουθούνια της εξουσίας είναι «μαλακισμένο», ενώ αντίθετα η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να στηρίζει τους κρατούντες, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του εργοδότη του και να καταχερίζει όποιους αντιστέκονται.

Η αισθητική του Καμπουράκη είναι ανάλογη της σχέσης του με τη δημοσιογραφική δεοντολογία: μηδαμινή. Η παρουσία του –του ίδιου και αρκετών ομοίων του- είναι αυτή που έχει καταβαραθρώσει τη φήμη του επαγγέλματός μας, οδηγώντας μεγάλα τμήματα της κοινωνίας να το ταυτίζουν με αυτό του καλοπληρωμένου ρουφιάνου που ψεύδεται κατά συρροή προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα.

Το σωματείο μας, η ΕΣΗΕΑ, παρά τα μύρια όσα προβλήματά της, έχει τρόπο αυτοπροστασίας από τέτοια φαινόμενα: είναι ο κώδικας δεοντολογίας της.

Ο Δ. Καμπουράκης δεν είναι δημοσιογράφος και το επάγγελμα που ασκεί δεν είναι η δημοσιογραφία, αλλά κάτι άλλο.

Καλούμε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να πράξει τα δέοντα και να υπερασπιστεί την τιμή του δημοσιογραφικού κόσμου, ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΤΟΝ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Εάν αυτή η διαδικασία δεν κινηθεί αυτεπάγγελτα, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να κατατεθεί σχετική ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η ρουφιανιά δεν είναι δημοσιογραφία. Να σώσουμε την τιμή του κλάδου μας.




rocinante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου