Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

"Μια ακατανόητη απεργία"

Άραγε έχει απεργήσει ποτέ ο αρθρογράφος ή θεωρεί ότι ασκεί λειτούργημα;

Του Πέτρου Μανταίου

Επειδή πολλές φορές, αυτές τις μέρες, διάβασα και άκουσα συνδικαλιστές του μετρό να ζητούν την κατανόηση του κοινού για την παρατεταμένη απεργία του κλάδου τους, η παρατήρηση που έχω να κάνω, ως ένας από τους πολλούς που τους έχει ταλαιπωρήσει αυτή η απεργία, είναι ότι πρόκειται για απεργία ακατανόητη. Οχι πως δεν έχουν οι απεργοί τα δίκια τους∙ ποιος εργαζόμενος, άλλωστε, δεν αδικείται αυτή την περίοδο! Οχι πως η πολιτεία –κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο- έχει κάνει το καλύτερο δυνατόν∙ με πρώτο χείρον –και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και παντού– τα λεγόμενα «οριζόντια μέτρα». Τα οποία είναι μέτρα «του σωρού», χωρίς επιμέρους απαραίτητες εξειδικεύσεις, μέτρα που μόνον οκνηρές και αδαείς κυβερνήσεις λαμβάνουν∙ αλλά και όμοιες αντιπολιτεύσεις αντιπροτείνουν, όταν και αυτές, για λόγους δημαγωγικής ευκολίας, κινούνται… οριζοντίως.
Η απεργία στο μετρό –και οι συνεπίκουρες κινητοποιήσεις στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς– είναι ακατανόητη ακριβώς για τη στιγμή. Στιγμή που κατατίθενται μαζικά πινακίδες Ι.Χ. αυτοκινήτων, που καθυστερούν –ή δεν πληρώνονται καν– τέλη κυκλοφορίας, που μειώνεται ο χρόνος κυκλοφορίας λόγω αυξημένων καυσίμων… Δεν γίνεται, την ίδια στιγμή, ο πολίτης να μην μπορεί να πάει στη δουλειά του ή σε μια προσωπική και κοινωνική υποχρέωση ή να επιβαρύνεται με το κόμιστρο του ταξί επί μέρες! Είναι σαν να τρώει άλλη μία «κλοτσιά» στις τόσες που δέχεται τα τελευταία χρόνια. Αυτή μάλιστα του τη δίνουν εργαζόμενοι, με ίδια προβλήματα και ανησυχίες, που όμως μπορούν να του τη δώσουν!


Ε, δεν γίνεται! Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές –όπως και στη δημόσια υγεία, στην καθαριότητα, στην εκπαίδευση– έχουν, αυτή ειδικά την περίοδο, το μειονέκτημα, λόγω λειτουργήματος, να μην μπορούν να απεργήσουν! Ας βρουν άλλους τρόπους διεκδικήσεων, που να μην έχουν άμεση επίπτωση στη ζωή και την υγεία των πολιτών. Δεν απεργεί ένας πιλότος εν πτήσει…

Πηγή: efsyn.gr

3 σχόλια: