Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Συνεχίζεται η απεργία στην ΑΓΝΟ, μετά τις απίστευτες μπούρδες του ιδιοκτήτη

Από τον Εργάτη

Σε 2 ημέρες η μισθοδοσία όλου του μήνα αλλά...πτωχεύει!

Το νέο πλήγμα για τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία έχει να κάνει με το γεγονός ότι από την Κυριακή τα μεσάνυχτα το εργοστάσιό της στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, βρίσκεται επί της ουσίας εκτός λειτουργίας, καθώς οι εργαζόμενοι έκαναν πράξη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και ξεκίνησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, διεκδικώντας να τους καταβληθούν δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών.

Θρυαλλίδα για την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης των 340 εργαζομένων στη μονάδα του Λαγκαδά αποτέλεσε η ατελέσφορη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία τους  με τον Νίκο Κολιό.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, όπως επισημαίνεται από τους συνδικαλιστές, όχι μόνο δεν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών τους προς το προσωπικό, αλλά, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τους ξεκαθάρισε ότι θα πληρωθούν όταν η Αγνό βρει τα απαραίτητα χρήματα για να το πράξει αυτό κι ότι αν κάνουν απεργία στην ουσία θα οδηγήσουν το εργοστάσιο σε κλείσιμο, μια και η ημερήσια απώλεια εσόδων (σε περίπτωση απεργίας) για την εταιρεία εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 250 χιλ. ευρώ ή σχεδόν το 50% της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Αυτή η στάση του ιδιοκτήτη της Αγνό, πάντως, χαρακτηρίστηκε ως “ωμός εκβιασμός”, από τους εργαζόμενους, οι οποίοι μετά την αρχική παγωμάρα και την απογοήτευση, αφού δεν πήραν απαντήσεις, ούτε και για το τί στοχεύει η διοίκηση με την προσφυγή στο άρθρο 99 (πλην του αόριστου, θα είναι ευεργετικό), αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα, πιέζοντας για τα χρήματά τους, αφού όπως λένε, “κάποιοι δεν έχουν, πλέον, ούτε για τη βενζίνη για να πάνε στη δουλειά τους”. 


Δεν υπάρχει καλύτερη ομολογία ληστείας του εργατικού εισοδήματος,  “η ημερήσια απώλεια εσόδων αγγίζει τα 250 χιλ. ευρώ ή σχεδόν το 50% της μισθοδοσίας του προσωπικού“. Δηλαδή, η εταιρεία βγάζει την μισθοδοσία του προσωπικού σε μόνο 2 μέρες του εργάσιμου μήνα !  Αποκρύπτει βέβαια πως φορτώθηκαν εμπορεύματα την προηγούμενη της απεργίας σε αυξημένες ποσότητες και η διανομή προχώρησε κανονικά, μειώνοντας έτσι τις όποιες απώλειες επικαλείται λόγω της απεργίας.
Πως γίνεται όμως μόνο οι εργαζόμενοι να κατονομάζονται σαν υπεύθυνοι του οικονομικού αδιεξόδου της εταιρείας και να απειλούνται όχι μόνο με απολύσεις αλλά και με κλείσιμο του εργοστασίου?


Προφανέστατα, ο επιχειρηματίας έκανε λάθη διαχείρισης σε μια εταιρεία που πήρε σχεδόν τσάμπα από την ΑΤΕ, αν δεν έβγαλε τα “κέρατά του”, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, και θέλει να την κλείσει εκβιάζοντας τους πάντες ή να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να πληρώνει κανέναν.


2 σχόλια: