Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η καταστροφή του Άλσους, ο Μελισσανίδης και τα δεκανίκια του

Δεν είπε τίποτα το συγκλονιστικό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, στη δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (Δευτέρα, 2.6.14), η οποία συζητούσε το νομοσχέδιο για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα αυτονόητα είπε. Αυτά που υποστηρίζουμε και εμείς από τις στήλες της «Κόντρας» και κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας από τις στήλες τοπικών Μέσων και με δημόσιες παρεμβάσεις τους, σχετικά με την κυοφορούμενη καταστροφή του Άλσους της πόλης.

Συμπυκνώνουμε την τοποθέτηση του βουλευτή:


  1. Τα άρθρα 81 και 82 του νομοσχεδίου είναι «πακέτο». Το 81 δίνει άμεσα κομμάτι 6 στρεμμάτων Αλσους στον Μελισσανίδη, ενώ το 82 επιτρέπει την εκχώρηση στην ίδια επιχείρηση 5% της έκτασης του Αλσους, δηλαδή 24 στρέμματα συνολικά. Είπε ο Β. Αποστόλου: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Κύριε Υπουργέ, τα άρθρα 81 και 82, πάρτε τα πίσω. Γιατί το 81 δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και το 82 ανοίγει τον “Ασκό του Αιόλου”, όταν λέει για όλη την επικράτεια πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εκεί επιτρέπεται η χρήση κομματιού άλσους, για ανάγκες αθλητικές, ανάγκες αναψυχής. Ξέρουμε τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, εκεί πρέπει ο Υπουργός να τα πάρει πίσω».
  2. Η ρύθμιση που επιχειρείται να περάσει τώρα είναι ίδια με τη ρύθμιση του 2002, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ. «Θέλω να πω απευθυνόμενος στους παράγοντες της ΑΕΚ, ότι επιχειρήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία και το 2002. Το ξέρετε όλοι ότι πραγματικά με το ν.3044/2002 και το άρθρο 19, χωροθετήθηκε στα πλαίσια του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Νέας Φιλαδέλφειας, αυτό που σήμερα επιχειρείται με το άρθρο 81. Ομως, η συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ στο ν.1847/2008 απορρίφθηκε».
  1. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι παράνομη. «Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει η ΑΕΚ ως Ερασιτεχνικό Σωματείο; Να ζητήσει την παραχώρηση της έκτασης των 6 στρεμμάτων από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ή την Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου. Εφόσον αυτές οι υπηρεσίες δεν απαντούσαν, έπρεπε να ζητήσει την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης από την Διεύθυνση Δασών Αθηνών. Εκεί κάπου σε αυτές τις τρεις υπηρεσίες, θα έβρισκε ποιος έχει την συγκεκριμένη κυριότητα. Αυτό όμως, προϋπέθετε να γίνει άρση της αναδάσωσης στο συγκεκριμένο τμήμα. Εκεί λοιπόν είναι το πρόβλημα, το οποίο θα βρει πάλι μπροστά της η συγκεκριμένη ρύθμιση».
  2. Η ρύθμιση που επιχειρείται, επειδή είναι αντισυνταγματική, θα απορριφθεί από το ΣτΕ, όταν προσβληθεί. «Η αναδάσωση στα άλση είναι αναδάσωση στο διηνεκές. Δεν είναι μία αναδάσωση η οποία προέκυψε εξαιτίας του ότι κάηκε ή καταστράφηκε κάποια περιοχή και αυτόματα κηρύσσεται αναδάσωση. Είναι άλλος ο χαρακτήρας στην συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό βεβαίως είναι ένα ζήτημα, το οποίο αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ το έχουν καθιερώσει. Αρα λοιπόν, από αυτή την άποψη κακώς επιχειρείται μία ρύθμιση η οποία αύριο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, εκτός αν κύριε Υπουργέ, μπαίνουμε στην λογική όπως στην περίπτωση του MALL, όπου τα έγραψαν όλα στα παλιά τους τα παπούτσια, στήθηκαν εκείνα τα συγκροτήματα και σήμερα βεβαίως έχουν κηρυχθεί παράνομα και κατεδαφιστέα. Τώρα, ούτε ένα πρόστιμο δεν μπορούμε να εισπράξουμε, όταν έρχεται το συγκεκριμένο ρυθμιστικό και νομιμοποιεί ουσιαστικά όλες αυτές τις καταστάσεις (…) Δεν είναι απλό το ισοζύγιο το ότι παίρνουμε μία έκταση από εδώ και την πάμε πιο πέρα και εκεί φυτεύουμε νέα δέντρα και ισοφαρίζουμε. Όχι και αυτό φαίνεται και από την ρύθμιση που γίνεται στο άρθρο 82, γιατί εκεί λέει όχι άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στον Πειραιά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι φάσκει και αντιφάσκει με μία ρύθμιση η οποία ουσιαστικά θα καταρριφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Από την τοποθέτηση του Β. Αποστόλου απουσιάζει η αναφορά στη μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα, η οποία επίσης συντελεί στην καταστροφή δασικού πλούτου. Για παράδειγμα, στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας, εκτός από τα 24 στρέμματα που παραχωρούνται στον Μελισσανίδη (τα έξι άμεσα, τα υπόλοιπα στο μέλλον), θα μπορούν να αναπτυχθούν και «ειδικές χρήσεις», οι οποίες δεν προσδιορίζονται ούτε ως προς την έκταση ούτε ως προς το είδος. Το σημειώνουμε όχι για να κάνουμε κριτική στο βουλευτή που το παρέλειψε, αλλά για να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα της κυοφορούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Ο Β. Αποστόλου, όμως, που είπε τα αυτονόητα, αποδοκιμάστηκε από τη συνάδελφό του Ελένη Αυλωνίτου, η οποία χαρακτήρισε προσωπικές τις απόψεις του Αποστόλου και κατέληξε με ύφος χιλίων καρδιναλίων: «Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή. Είναι τελειωμένο αυτό»! Μόλις δυο μήνες συμπλήρωσε στη Βουλή η Ε. Αυλωνίτου (διαδέχτηκε την παραιτηθείσα Ρ. Δούρου), αλλά το εξουσιαστικό στιλάκι το αφομοίωσε πλήρως. Αν αξίζει να σημειωθεί κάτι, είναι πως στη γυμνάστρια-εργοφυσιολόγο Αυλωνίτου, που δεν έχει ιδέα από δασική νομοθεσία και περιβαλλοντικά θέματα, ανατέθηκε να «αδειάσει» τον δασολόγο Αποστόλου, που αν μη τι άλλο γνωρίζει το αντικείμενο.

Η Αυλωνίτου, όμως, ήταν κατοχυρωμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε στα όσα είχε ανακοινώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής (29 Μάη) το τρίο Πάντζας-Αυλωνίτου-Στρατούλης, αλλά εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος, η οποία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του κόμματος, η οποία κατέληγε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει ολόκληρο το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης, πλην του άρθρου 81 που αναφέρεται στο γήπεδο της ΑΕΚ».

Πρόκειται γα ένα μνημείο υποκρισίας και ψευδολογίας. Πώς μπορεί να διαχωρίζει κάποιος το άρθρο 81 από το άρθρο 82, όταν και τα δύο αναφέρονται σε εκχώρηση τμημάτων του Αλσους στην επίχείρηση Μελισσανίδη; Πλέον δεν το λέμε μόνο εμείς, δεν το λένε μόνο οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας, το λέει επιπρόσθετα ο –και δασολόγος υο επάγγελμα– βουλευτής Αποστόλου.

Η υποκρισία έγκειται στο εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το άρθρο 81 (το παράνομο και αντισυνταγματικό, όπως ο ίδιος ο βουλευτής του υποστηρίζει), αλλά όχι το άρθρο 82. Αυτό θα το ψηφίσουν οι υπόλοιποι και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Θα τ’ αφήσει να περάσει χαλαρά. Πώς γίνεται, όμως, από τη μια να λες ότι δε θα ψηφίσεις το άρθρο 82 και από την άλλη να ισχυρίζεσαι, στην ίδια ανακοίνωση ότι εξασφάλισες την «προστασία και θωράκιση του δασικού χαρακτήρα του άλσους»; Πώς εξασφάλισες θωράκιση και προστασία, όταν δεν απαίτησες να αποσυρθεί το άρθρο 82 για να ψηφίσεις το 81; Οταν, δηλαδή, δεν έκανες ούτε ένα στοιχειώδες παζάρι με τον Μελισσανίδη, αλλά υποτάχτηκες πλήρως στα σχέδιά του;

Στην ίδια ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας και των γύρω περιοχών ως Χαχόλους, γράφοντας ότι συμφώνησε με τον Μελισσανίδη «το ισοζύγιο έκτασης άλσους που παραχωρείται στην ΑΕΚ, πέραν αυτού που της ανήκει,  να αντιστοιχηθεί με εξαγορά ισόποσης έκτασης από την πλευρά της ΑΕΚ εντός Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία να χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστη έκταση πρασίνου ή άλσος».

Αυτό το δικαίωμα (δηλαδή του αποχαρακτηρισμού άλσους και της δήθεν ανταλλαγής του με ισόποση έκταση σε άλλο σημείο της πόλης) δεν το έχει κανείς, όπως επεσήμανε και ο Β. Αποστόλου. Δεν είναι τσιφλίκι κανενός το άλσος, για να κόβει φέτες και να τις «ανταλλάσσει». Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνει την ευκαιρία να κατακεραυνώνει τη συγκυβέρνηση για κουρέλιασμα του συντάγματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζει μια κατάφορα αντισυνταγματική πράξη σε βάρος του περιβάλλοντος. Για ποιο λόγο; Για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Μελισσανίδη.

Και κάτι σαν υστερόγραφο. Στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που είναι σχετική με το αντικείμενο, δεν πήρε καθόλου το λόγο. Δεν ξέρουμε καν αν πήρε μέρος στη συνεδρίαση. Ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση ανακοίνωσε με πανηγυρικούς τόνους τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-Μελισσανίδη, δεν πήρε το λόγο να αντιπαρατεθεί στον Β. Αποστόλου (ανήκουν και οι δύο στο λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ). Ο ρόλος αυτός ανετέθη στον παντελώς άσχετη Ε. Αυλωνίτου, που έδωσε τις δικές της εξετάσεις.

Πλην του Β. Αποστόλου, άλλες αντιρρήσεις δεν εκφράστηκαν από καμιά πλευρά. Ηταν μια διαδικασία «ξεπέτας», που απεκάλυψε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προωθείται για να θεσπίσει τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια, αλλά αποτελεί το φερετζέ για να προωθηθεί η μεγάλη μπίζνα του Μελισσανίδη σε βάρος του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.
 

Ψευτιές του προέδρου της ΑΕΚ


Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Μελισσανίδη να κρύψουν την αλήθεια για την καταστροφή του άλσους υποστηρίχτηκε από τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξανδρο Αλεξίου, ο οποίος παρέστη στην Επιτροπή της Βουλής, αντί του Μελισσανίδη που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Μετά τους τραμπουκισμούς στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας, κρίθηκε ότι δεν συνέφερε η παρουσία του Μελισσανίδη στη Βουλή.

Η Ε. Αυλωνίτου του έκανε μερικές ερωτήσεις με αβανταδόρικο χαρακτήρα, στις οποίες απάντησε με άνεση, παρουσιάζοντας μια ψευδή εικόνα, σύμφωνα με την οποία θησαυροί θ’ αρχίσουν να τρέχουν στα ταμεία της χρεοκοπημένης ερασιτεχνικής ΑΕΚ (μέχρι έξωση από τα γραφεία της της έκαναν) αν ο Μελισσανίδης χτίσει το γήπεδο. Αρκεί να παραθέσουμε μόνο ένα χοντρό ψέμα του προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Οταν ρωτήθηκε πού θα φιλοξενηθούν οι υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες της ΑΕΚ, απάντησε ότι«ο συγκεκριμένος χώρος θα έχει κλειστές αίθουσες γυμναστηρίων στις οποίες μπορούν να αθλούνται όλοι  οι ερασιτέχνες αθλητές της ΑΕΚ».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στις 20.11.2013, κατά την οποία η εταιρία συμφερόντων Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924 ΑΕ») παρουσίασε προμελέτη του γηπέδου που θέλει να κατασκευάσει, ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Μελισσανίδη, Δ. Ανδριόπουλος, πού θα αθλούνται τα τμήματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Απάντησε: «Δεν προβλέπονται χώροι του Ερασιτεχνικού Σωματείου όσον αφορά άλλα αθλήματα, εκτός ίσως από μερικά, διότι έχει τέτοιους περιορισμούς το οικόπεδο που ούτε πριν υπήρχαν, ούτε μπορεί πάλι να προβλεφθούν. Το Ερασιτεχνικό Σωματείο είναι σε επαφές και συζητήσεις μαζί με τη Δικέφαλος ώστε να εξασφαλιστούν χώροι στην περιοχή, για όλα τα τμήματα του Ερασιτεχνικού Σωματείου» (σελίδα 9 των πρακτικών, όπως δημοσιεύτηκαν).

Ενώ, λοιπόν, δεν προβλέπονται στο γήπεδο Μελισσανίδη χώροι για τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, ο πρόεδρός της είπε ψέματα στους βουλευτές, ότι δήθεν θα υπάρχουν χώροι στους οποίους θα αθλούνται όλοι οι ερασιτέχνες αθλητές της ΑΕΚ! Και βέβαια, η πολύπλαγκτος κα Αυλωνίτου, που δε δίστασε ν’ αδειάσει το συνάδελφό της σε ζητήματα για τα οποία η ίδια δεν έχει ιδέα, δεν αντέτεινε κάτι στο χονδροειδές ψέμα του προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Είτε δεν ήξερε είτε δεν ήθελε να χαλάσει την ψεύτικη εικόνα, το ίδιο κάνει. Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και η ίδια και το κόμμα της.
 

Συνένοχη η νέα δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας


Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες μας, το βράδυ της Τρίτης 27 Μάη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος έκανε μια περατζάδα από τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της Κατάληψης «Στρούγκα», οι άνθρωποι του οποίου είχαν συνέλευση. Με επιτηδευμένα (όπως αποδείχτηκε) περίλυπο ύφος, τους ανακοίνωσε ότι προωθείται για ψήφιση το Ρυθμιστικό (πράγμα που το ήξεραν, βέβαια). Δεν τους είπε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει το παρασκηνιακό παζάρι του με τον Μελισσανίδη και ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει με το αποτέλεσμα του παζαριού, πετώντας στα σκουπίδια τις δεσμεύσεις που αναλάμβανε προεκλογικά.

Στις 29 Μάη, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Νλέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κάλεσε σε σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, η οποία διαλύθηκε βιαίως από τις ορδές των τραμπούκων, οι οποίοι λειτούργησαν σαν ιδιωτικός στρατός του Μελισσανίδη, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, μολονότι είχε διαβεβαιώσει ότι θα ήταν εκεί, δεν εμφανίστηκε! Οταν αργότερα ρωτήθηκε για την απουσία του, ψέλλισε κάτι γελοίες δικαιολογίες.

Με 24 ώρες καθυστέρηση, ο συνδυασμός Βασιλόπουλου εδέησε να βγάλει μια καταγγελία ενάντια στη δράση των τραμπούκων. Εκτιμούμε ότι το έκανε γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Είχε βουΐξει η πόλη, είχε κατακλυστεί το Διαδίκτυο από την καταγγελία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων. Το πιο σημαντικό είναι πως στην ανακοίνωση αυτή η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος τάσσονται, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ-Μελισσανίδη. Εξαιρεί (έμμεσα, χωρίς να το λέει ευθέως) το άρθρο 81 του νομοσχεδίου από τις υπόλοιπες καταστροφικές για το άλσος ρυθμίσεις.
Την απάντηση πάνω σ’ αυτό τους την έχει δώσει πλέον και ο βουλευτής του κόμματός τους, δασολόγος Β. Αποστόλου.

Γράφουν ακόμη στην ίδια ανακοίνωση: «Ως Δύναμη Πολιτών έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή μας στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ζητώντας μάλιστα σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου και διαμόρφωση κοινής θέσης όλων των παρατάξεων γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα». Κι αφού το δημοτικό συμβούλιο δε συγκλήθηκε, αυτοί νίπτουν τας χείρας τους ως σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι. Το αίμα στον νιπτήρα –για να θυμηθούμε τον Μπρεχτ– δεν το είδαν;

Για την ιστορία να πούμε ότι στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, μολονότι κλήθηκε αριθμός-ρεκόρ φορέων (26, ενώ το σύνηθες είναι 6), η Νέα Φιλαδέλφεια δεν αντιπροσωπεύτηκε. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής αντιπροσωπεύτηκε από τον δήμαρχο Κρωπίας. Και βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέβαλε αίτημα να κληθεί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Αλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, ούτε στο παζάρι με τον Μελισσανίδη ήταν μαζί τους. Τον αντιμετώπισαν σαν το παιδί για τους καφέδες, χωρίς –όπως όλα δείχνουν–και ο ίδιος να έχει πρόβλημα.

Το ρεπορτάζ μας λέει ότι υπάρχει κόσμος και εντός ΣΥΡΙΖΑ που έχει αγανακτήσει γι’ αυτή τη μεθόδευση. Ο Β. Αποστόλου διαφοροποιήθηκε στη Βουλή, δημοσιογράφος το έκανε στην «Αυγή», η συνιστώσα στην οποία ανήκει ο δήμαρχος Βασιλόπουλος προσπαθεί να κρύψει τη ντροπή του εκφράζοντας τη δική της διαφοροποίηση. Ολ’ αυτά, όμως, μπορούν εύκολα να καταντήσουν ένας φερετζές που θα επιτρέψει να κρυφτεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν δεκανίκι του Μελισσανίδη. Ο λαός της πόλης πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να εκφράσει αυθεντικά τη θέλησή του, βάζοντας κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

ΥΓ: Η παράταξη Βασιλόπουλου έκανε νικητήριο πάρτι το περασμένο Σάββατο, θυμίζοντας την αρχαιοελληνική παροιμία: «Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν» (τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε)…


Κόντρα 

1 σχόλιο:

  1. Ειναι ρουφιανοι του Μελισσανιδη.Θελουν κραξιμο μπροστά σε τοση ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή