Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

«Τυφλό» δολοφονικό χτύπημα

Αποκαλυπτικός ήταν ο γιατρός που χειρούργησε τον 16χρονο μαθητή μετά την επίθεση που δέχτηκε έξω από το σχολείο του από χρυσαυγίτες. Στην κατάθεσή του μίλησε για τραύματα που προήλθαν από μαχαίρι και μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο.

→Ο ιδιώτης ιατροδικαστής, που διδάσκει στην Αστυνομική Ακαδημία και κλήθηκε από την υπεράσπιση ως… σχολιαστής της γνωμάτευσης, μίλησε για… επιφανειακά τραύματα

Της Κατερίνας Κατή
Τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος δεν χρησιμοποίησε μαχαίρι, κατέρριψε χθες καταθέτοντας στη δίκη του 23χρονου χρυσαυγίτη, Γιώργου Αποστολόπουλου, ο γιατρός που είχε χειρουργήσει τον 16χρονο μαθητή Λυκείου ο οποίος είχε δεχθεί οργανωμένη επίθεση έξω από το σχολείο του στο Π. Φάληρο, πέρυσι τον Ιανουάριο.

Η επίθεση που παρ’ ολίγον να στοιχίσει τη ζωή στον 16χρονο έγινε για να… συνετιστεί επειδή είχε γράψει στο θρανίο του αντιφασιστικό μήνυμα. Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθεται μόνον ο 23χρονος Γιώργος Αποστολόπουλος, καθώς για τον έτερο κατηγορούμενο, που ήταν ανήλικος όταν έγινε η επίθεση, η δικογραφία έχει διαχωριστεί.

Κατηγορηματικός

Εξεταζόμενος χθες από το δικαστήριο ο Ιωάννης Γέμος, γιατρός ΩΡΛ, διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Π. Φαλήρου, υπήρξε κατηγορηματικός και για το τραύμα στον λαιμό του μαθητή:

«Ηταν “τυφλό” χτύπημα», είπε, «θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλαβαίναμε».

Ο κ. Γέμος, αναφερόμενος στην κατάσταση του μαθητή όταν έφτασε στην κλινική, εξήγησε: «Τον είδα στο φορείο. Ηταν αιμόφυρτος και πανικόβλητος. Η μισή μύτη του είχε αποσπαστεί λόγω του τραύματος. Εφτανε μέχρι το οστό της κάτω γνάθου. Είχε κοπεί το διάφραγμα. Ομως δεν ήταν σοβαρό. Δεν ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του. Ηταν τραύμα που αντιμετωπίζεται. Το πιο σοβαρό ήταν στην υπογνάθια χώρα. Είχε κοπεί το δέρμα στην υποτραχηλιακή χώρα. Ηταν σε μήκος περίπου 6 εκατοστά και σε βάθος 3-4. Είχε κατεύθυνση προς το καρωτιδικό τρίγωνο. Με ανησύχησε. Αιμορραγούσε. Ολα τα τραύματα του τραχήλου είναι επικίνδυνα για τη ζωή. Είχε φορά κωνοειδή, 1 εκατοστό από την καρωτίδα, μπορεί και λιγότερo».

Από το τραύμα στον λαιμό, θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλάβαινε. Ηταν σε μια περιοχή γενικά επικίνδυνη. Ηταν “τυφλό” χτύπημα (σ.σ. ιατρικός όρος) που θα προκαλούσε θάνατο αν ήταν πιο βαθύ. Η περιοχή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και είναι μαζί με τον θώρακα ζωτικής σημασίας. Οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο. Μόνον αν ο θύτης είχε γνώσεις ανατομίας θα μπορούσε να ελέγξει το χτύπημα. Πιστεύω ότι το θύμα αιφνιδιάστηκε. Τα τραύματα από μαχαίρι επουλώνονται καλύτερα, γι’ αυτό δεν έχει σημάδι».
Από την πλευρά του ο ιδιώτης ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης, που διδάσκει στην αστυνομική ακαδημία και κλήθηκε από την υπεράσπιση ως… σχολιαστής της γνωμάτευσης για την κατάσταση του 16χρονου, την οποία συνέταξε ο κ. Γέμος, αμέσως μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του μαθητή, προκάλεσε με τους ισχυρισμούς του την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου.
Τσαντίρης:«Το συγκεκριμένο τραύμα (στον λαιμό) είναι αβαθές γιατί αφορούσε επιπολής τραυματισμούς μαλακών μορίων. Είναι αδιανόητο επιστημονικά αυτό που είπε ο γιατρός για το βάθος του τραύματος. Είναι αντιεπιστημονικοί οι ισχυρισμοί του. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Το τραύμα ήταν επιφανειακό».
Πρόεδρος: «Μου κάνει εντύπωση η βεβαιότητά σας όταν δεν έχετε δει τον παθόντα. Εγώ δεν θα μιλούσα με τέτοια ζέση. Εσείς έχετε δει μόνο ένα έγγραφο!».

Μάρτυρας (επιμένει): «Θέλω να είμαι απόλυτος και σαφής. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Δεν εισήλθε σε βάθος το μαχαίρι. Το τραύμα ήταν αβαθές και όχι πάνω από 1 εκατοστό. Δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση (σ.σ. με τρεις μαχαιριές στο πρόσωπο!), δεν ήταν θανατηφόρα τα τραύματα».

Κατ” αντιπαράσταση εξέταση

Το δικαστήριο διέταξε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο μαρτύρων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός που χειρούργησε το θύμα επανέλαβε ότι «το τραύμα απείχε 1 εκατοστό από την καρωτίδα και πρόκειται για ευπαθή περιοχή», ενώ ο ιδιώτης ιατροδικαστής επικαλέστηκε… ανατομικούς άτλαντες!

Τσαντίρης: «Δεν έχω σπουδάσει την ίδια ανατομία με τον κύριο (σ.σ. τον Γέμο). Το τραύμα δεν ήταν τόσο σοβαρό. Απέχει από την έξω καρωτίδα περισσότερο από 1 εκατοστό (νωρίτερα είχε μιλήσει για 5-6 εκατοστά) και δεν πεθαίνει κανείς από αυτό».

Γέμος: «Εξαρτάται από το ποιος θα του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες…».

Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγή: www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου