Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η «ιστορική» συμφωνία Ρωσίας - Κίνας για το φυσικό αέριο


Υπεγράφη μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις η γεωπολιτικής σημασίας οικονομική συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά. Κίνα και Ρωσία χαρακτήρισαν τη συμφωνία ιστορική. Οι αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ισχυρό πολιτικό στήριγμα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνή απομόνωση λόγω της κρίσης σε Ουκρανία και Κριμαία.

 Η συμφωνία


Η συνολική αξία της σύμβασης μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της κινεζικής CNPC ανέρχεται σε 400 δισ. δολάρια. Η σύμβαση περιλαμβάνει μια συμφωνία 30 χρόνων που ξεκινά το 2018. Περίπου 38 bcm ρωσικού αερίου θα καταλήγουν κάθε χρόνο στην Κίνα. Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου που προβλέπεται παραμένει ένα «εμπορικό μυστικό».
Υποθέτοντας, ωστόσο, ότι η συνολική τιμή της σύμβασης περιλαμβάνει μόνο το κόστος των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, τότε το τίμημα 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει ότι η Κίνα θα πληρώνει περίπου $ 350 ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Ο Πούτιν πάντως υποστήριξε ότι η τιμή της παράδοσης θα πρέπει να συνδέεται με τις τιμές της αγοράς πετρελαίου.
Οι επενδύσεις σε υποδομές και από τις δύο πλευρές θα κοστίσουν πάνω από 70 δισ. δολάρια και θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στον κόσμο. Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω ενός νέου αγωγού «Power of Siberia» που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κινεζικά κέντρα κατανάλωσης. Περίπου 55 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Ρωσία και περίπου 22 δισ. δολάρια η Κίνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει συνάψει η Gazprom μέχρι σήμερα.
Η πολιτική σημασία 




Οι αναλυτές τονίζουν ότι η συμφωνία αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό στήριγμα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνή απομόνωση λόγω της κρίσης σε Ουκρανία και Κριμαία.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας για τη Ρωσία η Μόσχα εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία προκειμένου να ενισχύσει τις αγορές της Ασίας. 
«Δεν θα έψαχνα να βρω την πολιτική πίσω από αυτή τη συμφωνία αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η παροχή ενέργειας στην περιοχή της Ασίας δίνει μια μεγάλη υπόσχεση για το μέλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβέντεφ.

  
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, είχε ζητήσει να αποφύγει η κινεζική ηγεσία να πάρει αποφάσεις που ίσως αντισταθμίσουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου