Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Εγκλήματα στο όνομα της "ανάπτυξης"...

Ερντογάν: "Συμβαίνουν αυτά στα ανθρακωρυχεία"...

Καταγγελίες έρχονται στο φως από τα συνδικάτα της Τουρκίας για τις συνθήκες εργασίας στο ανθρακωρυχείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, μεταξύ των νεκρών εργατών περιλαμβάνεται και ένας 15χρονος, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για την παράνομη εργασία ανηλίκων στο ορυχείο - φέρετρο.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC Καγκίλ Κασάπογλου «οι συνδικαλιστικές ενώσεις καταγγέλλουν ότι πολλοί από τους εργάτες είχαν υπογράψει συμβόλαια με υπεργολάβους και όχι απευθείας με την ιδιοκτήτρια εταιρία του ορυχείου».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για ανεκπαίδευτους και ανειδίκευτους εργάτες, οι οποίοι μετά από μία υποτυπώδη ενημέρωση εντάσσονταν άρον-άρον στις βάρδιες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη για τις αυξημένες ανάγκες ενός κοντινού θερμοηλεκτρικού εργοστάσιου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας, Ταϊφούν Γκιοργκούν.

Ο κ. Γκιοργκούν κατήγγειλε μάλιστα τη νέα διοίκηση της εταιρείας ορυχείων στην περιοχή Σομά, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής τουλάχιστον 201 ανθρακωρύχοι, για τις συγκεκριμένες ελλείψεις.«Όσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.«Το συμβάν στη Σομά είναι ανθρωποκτονία, για την οποία είναι όλοι υπεύθυνοι, από τους συνδικαλιστές μέχρι τους επιθεωρητές ασφαλείας, από τον υπουργό μέχρι τον πρωθυπουργό», σύμφωνα με τον κ. Γκιοργκούν.

Ο βουλευτής της περιφέρειας Μανίσα, όπου βρίσκεται η Σομά, Ερκάν Ακτσάυ δήλωσε ότι πάνω από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα στον ιδιωτικό τομέα στη Σομά τα τελευταία 10 χρόνια.

Αντίθετα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλειας ανέφερε σε δήλωσή του ότι σε έλεγχο στις Επιχειρήσεις Άνθρακα της Σομά, που έγινε στα μέσα Μαρτίου, οι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν παραβίαση της νομοθεσίας ως προς θέματα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας.
Τον Ιανουάριο στην ίδια περιοχή είχε συμβεί πάλι ατύχημα για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης CHP, MHP και BDP είχαν ζητήσει εξεταστική επιτροπή.

Η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής απορρίφθηκε με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για την διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη η πολύνεκρη τραγωδία. Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας Ντουρντού Καβάκ έσπευσε να δηλώσει ότι «ορισμένοι από τους προϊστάμενους, οι οποίοι έπρεπε να συλληφθούν και να καταθέσουν για τα πρώτα στάδια της υπόθεσης, ανασύρθηκαν νεκροί μαζί με τους εργάτες». 

Η δήλωση αυτή προκαταλαμβάνει την κοινή γνώμη για ευθύνες μεταξύ των εργαζομένων στο ανθρακωρυχείο, γεννώντας υποψίες ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να τα «φορτώσει» όλα σε νεκρούς, ενδεχομένως μετά από πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις, ώστε η απόδοση ποινικών ευθυνών να μην φτάσει στα υψηλά κλιμάκια της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

taxiki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου