Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Έφυγε o Manuel Galbán, μαέστρος των Buena Vista Social Club

Επεξεργασία ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ PRAXIS
Aπο τo Ιστολόγιο Sierra Maestra . H μουσική επιλογή απο την εκπληκτική δουλειά του Manuel Gablan με τον Ry Cooder δική μας.


Yannis Tsal
Αποβίωσε χθες στην Αβάνα, σε ηλικία 80 ετών, ο κορυφαίος Κουβανός μουσικός και συνθέτης Manuel Galbán, ένας από τους θρυλικούς μαέστρους του σχήματος Buena Vista Social Club.

Γεννημένος το 1931 στην Gibara της Ανατολικής Κούβας (επαρχία Holguín), άρχισε να παίζει επαγγελματικά κιθάρα από 13 ετών. Το 1963 σχημάτισε το μουσικό κουρτέτο Los Zafiros, από τα πιο δημοφιλή της εποχής.

Το 1998 η καριέρα του θα έχει μια νέα άνθιση, μετά τη συνάντηση του με τον βορειοαμερικανό μουσικοσυνθέτη Ry Cooder και τη συνεργασία τους στο σχήμα Buena Vista Social Club. O Galbán θα συμμετάσχει ως κιθαρίστας στις περιοδείες της διάσημης μπάντας σε όλο τον κόσμο, μαζί με τους θρύλους της κουβανικής μουσικής Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Guajiro Mirabal κ.α. Η σπουδαία αυτή δουλειά θα τιμηθεί και με βραβείο Grammy.

Το 2004 o Manuel Galbán θα κερδίσει ένα ακόμα Grammy για το CD Mambo Sinuendo, πάλι σε συνεργασία με τον Ry Cooder. Το Mambo Sinuendo ψηφίστηκε από το περιοδικό Town Beat ως καλύτερος δίσκος και χαρακτηρίστηκε αποκάλυψη για το 2003.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου