Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η ενωμένη Αριστερά πρέπει να αποσπάσει Δήμους και Περιφέρειες από τις μνημονιακές δυνάμεις...




Διακήρυξη της κ. ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές


Με τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές συμπληρώνονται 4 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

4 χρόνια στα οποία οι κεφαλαιοκράτες της Ελλάδας προσπάθησαν και πέτυχαν να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης, της δικής τους κρίσης, στην εργατική τάξη της Ελλάδας.

4 χρόνια σκληρής λιτότητας, κατά μέτωπο επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης

και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

4 χρόνια που τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα έχουν συνθλιβεί για να σωθούν οι τράπεζες και οι κεφαλαιοκράτες.

Στα χρόνια αυτά έχουν πέσει 2 κυβερνήσεις υπό την πίεση των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Οι αγώνες της περιόδου 2010-2012 συμπυκνώθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές του Μάη και του Ιούνη του 2012. Τα κόμματα του Μνημονίου καταποντίστηκαν.


Η κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί την πιο βρώμικη εκδοχή αστικής κυβέρνησης των τελευταίων ετών, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να ξεπουλήσει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τους Ναζί της Χρυσής Αυγής ενάντια στο λαό και στην Αριστερά.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έγινε ένα ανολοκλήρωτο βήμα για να ανατραπεί ο Μνημονιακός μονόδρομος. Αυτό το βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί και να ανοίξει ένα νέο γύρο σύγκρουσης με την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους έλληνες κεφαλαιοκράτες και το σάπιο καθεστώς τους. Μόνο με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων σε μια τέτοια σύγκρουση μπορεί να σταματήσει η καταστροφή που βιώνει η κοινωνία μας.

Στις επερχόμενες εκλογές για Δήμους/Περιφέρειες πρέπει να ηττηθούν οι υποψήφιοι της κυβέρνησης, πρέπει να ηττηθούν όλοι όσοι στους Δήμους και στις Περιφέρειες έβαλαν πλάτη για να καταστραφεί ο λαός, έβαλαν πλάτη για να περάσει το Μνημόνιο, δηλαδή, οι απολύσεις εργαζόμενων, οι μειώσεις μισθών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκχώρηση των δραστηριοτήτων του Δήμου σε ιδιώτες και σε ΜΚΟ, κλπ.

Να ηττηθούν όλοι αυτοί που άφησαν τους συμπολίτες μας να πεινάνε, να κρυώνουν και να μην έχουν ρεύμα. Όλοι αυτοί που καταδίκασαν το λαό στη φτώχια για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Καταθέσαμε από το ξέσπασμα της κρίσης ένα πρόγραμμα για την εργατική απάντηση στην κρίση με αιχμές:


  • την κατάργηση του μνημονίου, των δανειακών συμβάσεων και των αντεργατικών νόμων,
  • τη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία),
  • την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και την λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο,
  • την έξοδο από την ΟΝΕ-ΕΕ και ΝΑΤΟ,
  • το χωρισμό κράτους-εκκλησίας, τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας,
  • την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του εργατικού-λαϊκού κινήματος.
Θεωρούμε ότι είναι το μοναδικό πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί και να καταργήσει το Μνημόνιο προς όφελος της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, του εργαζόμενου λαού.

Είναι απαραίτητη η εξειδίκευση του προγράμματος αυτού για τον κάθε Δήμο και την κάθε Περιφέρεια. Είναι αναγκαία η συμπαράταξη της Αριστεράς και η διεκδίκηση των Δήμων και των Περιφερειών για να ασκηθεί μια φιλολαϊκή πολιτική, μια πολιτική που θα λύσει τουλάχιστον τα άμεσα ζητήματα επιβίωσης. Μια τέτοια πολιτική θέτει γερές βάσεις για μια αντεπίθεση απέναντι στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους, δημιουργεί όρους για την ανατροπή της κυβέρνησης και του Μνημονίου.

Το αγωνιστικό ενωτικό αυτό κάλεσμα απευθύνεται σε κάθε αγωνιστή, σε κάθε πολιτική συλλογικότητα με την οποία μαζί βαδίσαμε στους δρόμους του αγώνα, αλλά και σε κάθε πολιτική δύναμη που έχει εργατική-λαϊκή αναφορά, με την οποία αν και εκφράσαμε κοινές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις τόσο στους αγώνες όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, δεν έγινε δυνατή η ενωτική συμπόρευση μέχρι σήμερα. Απευθύνεται σε όλο το λαό, στην εργατική τάξη, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες.

Η κοινή πολιτική δράση της Αριστεράς με ένα πρόγραμμα πάλης και σύγκρουσης με το Μνημόνιο στους Δήμους και τις Περιφέρειες αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την έναρξη μιας νέας περιόδου αγώνων ενάντια στην κατάσταση που μας έχει οδηγήσει η μνημονιακή πολιτική.

Οι εκλογικοί συνδυασμοί της Αριστεράς πρέπει να δεσμεύονται προγραμματικά: να μην δεχτούν και να μην εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα μνημόνια και να αντιταχθούν στην πράξη στην υλοποίησή τους στην περίπτωση που εξακολουθήσει να κυβερνά μια μνημονιακή κυβέρνηση και στην περίπτωση που εξακολουθεί να ισχύει το μνημόνιο ή οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Και πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να νικήσουν σε βάρος των υποψηφίων που στηρίζει η κυβέρνηση, αλλά και σε βάρος κάθε υποψηφίου που θα συνεχίσει την πολιτική λεηλασίας του λαού, πρέπει να ξεσκεπάσουν κάθε τσαρλατάνο που με αντιμνημονιακή ρητορεία και μόνο προσπαθεί να αρπάξει την ψήφο του λαού.

Αντιμνημονιακή, φιλολαϊκή πολιτική στο χώρο της αυτοδιοίκησης σημαίνει να μην εφαρμοστούν οι απολύσεις εργαζομένων, οι μειώσεις μισθών, το κλείσιμο σχολείων, Κέντρων Υγείας, κοινωνικών δομών, οι περικοπές κονδυλίων για την παιδεία, την πρόνοια, την υγεία, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου και κοινωνικών αγαθών, η αύξηση τελών και φόρων κ.ά.

Αντιμνημονιακή πολιτική στο χώρο της αυτοδιοίκησης σημαίνει:

Να σταθούν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές στο πλευρό των εργατών, των ανέργων, των συνταξιούχων, των φτωχών αγροτών και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων, όλων όσων σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα τέλη.

Να απαλλάξουν όλους αυτούς από τέλη και φόρους, παρέχοντάς τους με συμβολική τιμή τα απαραίτητα αγαθά επιβίωσης.

Τον αναπροσανατολισμό των φόρων και των τελών με σκοπό την ελάφρυνση των εργαζόμενων: την αύξηση της επιβάρυνσης των καπιταλιστών, των τραπεζών, των επιχειρηματιών πάσης φύσης που λυμαίνονται τις πόλεις μας.

Να μην επιτραπεί η διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά αλλά να εξασφαλιστεί η ρευματοδότηση καθώς και η θέρμανση τους. Να μην επιτραπεί καμιά κατάσχεση σπιτιού εργαζόμενου.

Να καταργηθούν, με ευθύνη του κράτους και του Δήμου, τα τροφεία και ο Δήμος να μπει μπροστάρης για να καθιερωθούν συσσίτια σε ολόκληρο το εύρος της δημόσιας εκπαίδευσης, συσσίτια για τους άνεργους, καθώς και στα ΚΑΠΗ.

Να διεκδικηθεί κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου για να αποδοθεί στους πολίτες ελεύθερος από τα δεσμά και την κοστολόγηση του κεφαλαίου.

Να αναλάβει ο Δήμος και η Περιφέρεια τις κοινωνικές υπηρεσίες αντί να τις εκχωρεί στις ΜΚΟ.

Να αγωνίζεται η δημοτική και περιφερειακή αρχή για την απόδοση των πόρων που αναλογούν στους Δήμους και τις Περιφέρειες και τη χρησιμοποίηση αυτών των πόρων για την ανάπτυξη των υποδομών και τη χρηματοδότηση έργων που θα μειώσουν την ανεργία.

Να προστατευθούν οι μετανάστες δημότες, και οι νόμιμοι και οι χωρίς χαρτιά, του κάθε Δήμου και της κάθε Περιφέρειας και να απομονωθούν οι ρατσιστές που τους επιτίθενται.

Τέτοια πρέπει να είναι η αντιμνημονιακή πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσει ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια στα χέρια της Αριστεράς.

Για να υλοποιηθεί μια τέτοια φιλολαϊκή-αντιμνημονιακή πολιτική δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αποπληρωμή των δανείων τα οποία συνάφθηκαν με τράπεζες από προηγούμενες Δημοτικές αρχές, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια. Γι’ αυτό παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους του Δήμου προς τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, ο σκοπός και η κατεύθυνση των προηγούμενων δανείων πρέπει να διερευνηθούν από τα νέα Δημοτικά Συμβούλια, να αποδοθούν ευθύνες και να λογοδοτήσουν όλοι εκείνοι που διασπάθισαν και καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα.

Ένας συνδυασμός της Αριστεράς που θα πάρει το Δήμο ή την Περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τις τράπεζες, για να εξυπηρετηθούν οι λαϊκές ανάγκες, σε κόντρα με τους τοκογλύφους και την Τρόικα, για να απελευθερωθούν πόροι για κοινωνικές παροχές. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν με ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα πρέπει να μπουν μπροστάρηδες στον αγώνα του λαού για ψωμί, δουλειά, υγεία, πρόνοια, παιδεία, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν το παράδειγμα της αγωνιστικής στάσης, να συγκρουστούν με το κεντρικό κράτος για να προστατέψουν το λαό, και μαζί με το λαό να ανατρέψουν την επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον των εργαζόμενων.

 Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν το τίμημα αυτής της στάσης και ταυτόχρονα να είναι ικανοί να συνεγείρουν το λαό σε συμπαράσταση και αντίσταση, αλλά και σε αγώνα για την ανατροπή κάθε μνημονιακής-αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Μια τέτοια Δημοτική ή Περιφερειακή αρχή θα είναι νόμιμη με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων και παράνομη με βάση τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος και του αστικού κράτους.

Γι’ αυτό και θα πρέπει από τώρα να οργανώνει και να πρωτοστατεί στην αντίσταση του λαού από τα κάτω. Να φέρνει σε επαφή τους εργαζόμενους του Δήμου και της Περιφέρειας, τα σωματεία και τις συλλογικότητες, να οργανώνει μαζί τους την αντίσταση των εργαζομένων.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν μετατραπεί σε τμήματα της διοίκησης τους κράτους μέσα από τον Καλλικράτη, σε φορείς των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης και αποσάθρωσης των κοινωνικών δομών μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, το δανεισμό από τις τράπεζες, ότι είναι ασφυκτικά ελεγχόμενοι από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Από την άλλη, όμως, έχουν αποκτήσει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες (οι Δήμαρχοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη από το Βουλευτή), και, το πιο σημαντικό, είναι το τμήμα της διοίκησης που το εκλέγουν άμεσα οι εργαζόμενοι και βρίσκεται πολύ πιο κοντά τους για να το ελέγξουν. Για όλους αυτούς τους λόγους η αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις εκλογές με αδιαφορία ή με την παραδοσιακή στάση της καταγραφής των δυνάμεών της και της γενικόλογης καταγγελίας. 

Πρέπει να πάρει μέρος στις εκλογές όσο γίνεται πιο ενωμένη με σκοπό να αποσπάσει Δήμους και Περιφέρειες από τις μνημονιακές δυνάμεις και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική ενάντια ακριβώς σε όλα αυτά τα δεσμά που χαλκεύονται για τους εργαζόμενους. Πρέπει να δείξει στην πράξη ότι είναι επαναστατική δύναμη και δύναμη ανατροπής.

Μάης 2014

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

www.anasyntaxi.gr

2 σχόλια:

  1. Πολύ κατόπιν εορτής έρχεται η πρόταση της ΚΟΑ... Και αν την έχει κάνει νωρίτερα, ΔΕΝ έχει βρει απήχηση στο σύνολο της Αριστεράς... Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ουτοπική σαν πρόταση και έγκειται στον συναισθηματισμό πολλών Αριστερών που θα την ήθελαν να κατέρχεται ενωμένη στις εκλογικές διαδικασίες. Ωστόσο, η κοινή δράση της μπορεί να γίνει ΜΟΝΑΧΑ σε απόλυτα μίνιμουμ θέσεις-προτάσεις, κυρίως σε συνδικαλιστικό επίπεδο και γιαυτό ΔΕΝ είμαι και τόσο σίγουρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό που έπρεπε να σε προβληματίζει δεν πρέπει να είναι ο ετεροχρονισμός... αλλά το γεγονός ότι ούτε ο "ενωτικός" σύριζα, ούτε η "ενωτική" ανταρσύα πρότεινε κάτι τέτοιο. δυο μέτωπα που αριθμούν μέλη της τάξης των χιλιάδων θα έπρεπε να πουν κάτι παραπάνω από το "τρεις κάλπες μια ψήφος".
    αυτό που θα προκαλούσα (με την καλή έννοια) κάποιον είναι να μου υποδείξει ποια οργάνωση, μέτωπο έχει καλύτερη οπτική και ας είναι και "ουτοπική" όπως λες.
    προσωπικά με τις αηδίες ανταρσυα/συριζα/κκε σκεφτόμουν να μην πάω κάν για ψήφο. τώρα το ξανασκέφτομαι γιατί το κίνημα δεν κουνιέται....σφάζουν στην ουκρανία οι δικοί μας χτυπάνε ΞΑΝΑ κόσμο και δε τρέχει κάστανο. ίσως πρέπει να σκεφτούμε ότι η εκλογική μάχη μπορεί να παίξει ένα ρόλο καταλύτη για το κίνημα που θα προκύπτει από την προσδοκία ότι η νδ χάνει...
    συντροφικά Χρήστος Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή