Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της επιθεώρησης "Μαρξιστική Σκέψη"

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 2, Μάιος-Αύγουστος 2011
Ο δεύτερος τόμος της «Μαρξιστικής Σκέψης» κυκλοφορεί σε μια περίοδο όξυνσης της διεθνούς και εσωτερικής κατάστασης. Οι μεγάλες αραβικές εξεγέρσεις, το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεγονότα-ορόσημα με παγκόσμιο αντίκτυπο, που θα μας απασχολούν σίγουρα για καιρό. Σε αυτά τα θέματα, αλλά και την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου στην Ελλάδα και τα 140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, αφιερώνεται το τεύχος του περιοδικού. Ταυτόχρονα, ο αναγνώστης θα βρει άρθρα και αναλύσεις για θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας, επιστήμης και τέχνης.

Κεντρική θέση στον τόμο έχει το αφιέρωμα στην Παρισινή Κομμούνα. Η πρώτη έφοδος της εργατικής τάξης στον ουρανό προσεγγίζεται πολύπλευρα με δυο κείμενα των θεμελιωτών του μαρξισμού, των Μαρξ και Ένγκελς, αφηγήσεις πρωταγωνιστών και αυτοπτών μαρτύρων της εξέγερσης, όπως ο Ιούλιος Βαλέ, η Λουίζ Μισέλ και ο Ελί Ρεκλί, ιστορικά άρθρα των Ρέιμοντ Ποστγκέιτ, Τάκη Μαστρογιαννόπουλου, Τόνι Κλιφ και μια θεωρητική ανάλυση του Ορέστη Πασχαλινά.

Το περιοδικό περιλαμβάνει ακόμη τις ενότητες:

Αραβικές εξεγέρσεις: Κείμενα των Γκ. Ατσκάρ, Φιντέλ Κάστρο, Π. Μπόιλ, Ί. Κιμ & Μ. Κάμερον και Χ. Κεφαλή.
Φουκουσίμα: Άρθρα των Κρις Ουίλιαμς και Κώστα Σκορδούλη.

Οικονομική κρίση: Κείμενα για το χρέος και την κρίση των Γ. Δραγασάκη, Π. Λαφαζάνη, Σ. Σακοράφα, Γ. Τόλιου, Μ. Χουσόν και Δ. Μάνου, καθώς και ευρύτερες θεωρητικές αναλύσεις από τους Μ. Σκούφογλου, Τζ. Τσουνάρα και Ντ. Κοτζ.

Ιστορία: Αφιέρωμα στον Ηλία Ρούνη, βασικό συντάκτη του παρουσιασμένου στον 1ο τόμο Πορίσματος του ΚΚΕ για την Υπόθεση Πλουμπίδη (1957).

Φιλοσοφία: Αφιέρωμα στον διακεκριμένο ρώσο μαρξιστή Γκεόργκι Πλεχάνοφ, με κείμενα του Πλεχάνοφ για τον Χέγκελ και των Α. Βορόνσκι και Λ. Αξελρόντ για τον Πλεχάνοφ.

Επιστήμη: Κριτική της θεωρίας του Ευφυούς Σχεδιασμού από τη Δ. Αναστασιάδη.

Τέχνη: Κείμενα του Χ. Κεφαλή για το θεατρικό «Δείπνο με τον σύντροφο Στάλιν» και του Γ. Χίρσφελντ για τη μινωική τέχνη.

Βιβλιοκριτικές: Παρουσιάζονται βιβλία της Ναόμι Κλάιν, του Τιμ Τζουλιάδη, του Α. Σάξτον και των Τζ. Μπ. Φόστερ-Μπ. Κλαρκ-Ρ. Γιορκ, το «Η Κραυγή του Λαού» των Βοτρέν-Ταρντί και αποσπάσματα από τις «Αϋπνίες» του Α. Αρνέλλου.

Η κεντρική διάθεση του περιοδικού γίνεται από τις Εκδόσεις Τόπος, Γενναδίου 6, 10678 Αθήνα, τηλ. 210 3221580.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου