Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες και οι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες.

Το πρόβλημα είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Στα σχέδια της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και κάθε ρατσιστή ακροδεξιού είναι η σχεδιασμένη αποκέντρωση του δήμου των Αθηνών από «μετανάστες και εξαρτημένους (Τοξικομανείς)». Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών θα εγκαταλείψει τις συνοικίες του κέντρου και θα αναζητήσει την μετεγκατάσταση του στα προάστια των Αθηνών. Στο Χαϊδάρι είναι καλοδεχούμενοι γιατί στο Χαϊδάρι εδώ και δεκαετίες μετανάστες και ντόπιοι ζουν αρμονικά.

Οι συζητήσεις την τελευταία περίοδο έχουν επικεντρωθεί στην μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο Χαϊδάρι και συγκεκριμένα στο Αττικό νοσοκομείο. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει ως κάτοικοι των δυτικών συνοικιών αλλά και ως κάτοικοι Χαϊδαρίου να το δούμε με μεγάλη προσοχή. Ο κίνδυνος που φαίνεται να υπάρχει, να δίνει πάτημα σε ρατσιστές και ακροδεξιά στοιχεία δημαγωγώντας σε βάρος μας, είναι να βλέπουμε τους εξαρτημένους ως τον βολικό «αποδιοπομπαίο τράγο» προσπερνώντας το πραγματικό πρόβλημα που είναι συνολικά οι δομές πρόληψης - θεραπείας και επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων. Βλέπουμε δηλαδή έναν εξαθλιωμένο άνθρωπο ως πρεζάκια, κλέφτη, εγκληματία, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας απειλήσει και να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας και των συγγενών μας. Αφού έτσι κι αλλιώς η δική του είναι ήδη σε κίνδυνο λόγω της εξάρτησης του από ναρκωτικά. Τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 18 Άνω και το ΚΕΘΕΑ μας δείχνουν το δρόμο.

Παρακάτω αξίζει να διαβάσουμε πως η επιστημονική κοινότητα απαντά σε διλλήματα φόβους και προβληματισμούς. Ακολουθήστε τους συνδέσμους για ενημέρωση. http://www.psyspirosi.gr/  εδώ http://www.18ano.gr/  εδώ http://www.kethea.gr/pub/Index.asp  εδώ  http://www.okana.gr/  και εδώ  http://arsigr.blogspot.com/.

Οι στόχοι μας δεν μπορεί να είναι, κλείνουμε ή διαλύουμε τα προγράμματα υποκατάστασης. Επίσης δημαγωγικοί συλλογισμοί του στιλ «να φύγουν από την γειτονιά μας και να πάνε στην πόρτα του διπλανού» είναι ρατσιστικοί και καταστροφικοί, για τους εξαρτημένους, τις οικογένειες τους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα και την κοινωνία συνολικά. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη πολλών προγραμμάτων θεραπείας και απεξάρτησης διαφόρων τύπων και θεραπευτικών προσεγγίσεων, υψηλού επιπέδου, στην βάση της δωρεάν παροχής υπηρεσιών και του θεραπευτικού πλουραλισμού. Πρέπει να είμαστε όμως ενάντια στην πολιτική που θεωρεί ότι τα προγράμματα υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών, είναι η μόνη λύση απεξάρτησης.

Η κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη της Ν.Δ. είναι υπέρ της λογικής των υποκατάστατων υποβαθμίζοντας τα στεγνά δημόσια προγράμματα (όπως το 18 Άνω) που έχουν πρόταση ζωής για χιλιάδες εξαρτημένους και τις οικογένειες τους.

Τέλος, για όλους εμάς πρέπει να είναι μονόδρομος η δημιουργία δημόσιων – δωρεάν – στεγνών υψηλού επιπέδου προγραμμάτων απεξάρτησης σε όλη τη χώρα. Να πούμε όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και των δομών της.

Πρέπει ως γονείς, εργαζόμενοι και άνεργοι να καλέσουμε το συντομότερο εργαζόμενους από δημόσια προγράμματα απεξάρτησης και να αξιολογήσουμε από κοινού τις μελλοντικές μας δράσεις. Να απομονώσουμε τσακίζοντας στη ρίζα τους ρατσιστικές και σκοταδιστικές ρητορείες που προσβάλουν τα δικαιώματα όλων των εξαρτημένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου