Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αυθόρμητα κινήματα διαμαρτυρίας στην Ισπανία


από το tvxs
Περισσότεροι από 4.000 άνεργοι, νέοι, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α. συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Πουέρτα ντελ Σολ στο κέντρο της Μαδρίτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κοινωνικών πρωτοβουλιών για να αξιώσουν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Χιλιάδες ακόμη Ισπανοί έχουν κατέβει στους δρόμους και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών.
Κατά δεκάδες, ή εκατοντάδες, όσοι στηρίζουν τις πρωτοβουλίες αυτές συγκεντρώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σαραγόσα, το Μπιλμπάο, τη Σεβίλλη, ή τη Γρανάδα, στοχεύοντας να κλιμακώσουν το κίνημά τους μέχρι τις εκλογές της Κυριακής.

Στη Μαδρίτη εκατοντάδες από τους συμμετέχοντες παρέμειναν στην Πουέρτα ντελ Σολ και διανυκτέρευσαν, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους και σήμερα.

Έπειτα από κάλεσμα της πρωτοβουλίας «Democracia real ya!» (Πραγματική Δημοκρατία Τώρα) και άλλων κινημάτων, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά, απαιτώντας περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

«Οι υπεύθυνοι να πληρώσουν για την κρίση», «Λόγω μεν δημοκρατία, κατ’ ουσίαν όμως όχι», είναι ορισμένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Οι πολίτες εκφράζουν την κόπωσή τους για την νέα ανάφλεξη της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, η οποία έχει φθάσει το ύψος ρεκόρ του 21,19% κατά το πρώτο τρίμηνο. Τον Φεβρουάριο, το 44,6% του εργατικού δυναμικού κάτω των 25% ήταν χωρίς δουλειά.

Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Ισπανία αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Το Σεπτέμβριο του 2010 είχε οργανωθεί γενική απεργία και συλλαλητήριο, στο οποίο χιλιάδες κόσμου είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα να καταγγελθεί η πολιτική λιτότητας με την οποία η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποπειράθηκε να αντιμετωπίσει την επελαύνουσα οικονομική κρίση.

Τα μέτρα λιτότητας αναμένεται να κοστίσουν ακριβά στους Σοσιαλιστές, τους οποίους όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν ως χαμένους απέναντι στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου