Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Γιατί κλείνουν το Κέντρο Υγείας Περιστερίου;

Η καταστροφική πολιτική της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ στην περίθαλψη και γενικότερα, δεν σημαίνει μόνο περικοπές κοινωνικών δαπανών. Αυτή είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος. Ταυτόχρονα σημαίνει και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιοτελών επιχειρηματικών και ατομικών ιδιωτικών συμφερόντων με την ενθυλάκωση “ζεστού” κρατικού και ασφαλιστικού χρήματος.

Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ήδη υλοποιείται η κατεδάφιση των δημόσιων δομών, με ταυτόχρονη σκανδαλώδη ενίσχυση “ημέτερων” κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα, ήδη από 1-1-12 έκλεισαν όλες σχεδόν οι εργαστηριακές μονάδες του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ στην “Βιοϊατρική” και άλλες διαγνωστικές αλυσίδες όπου πλέον εκτελούνται όλες οι αιματολογικές, βιοχημικές κλπ εξετάσεις των ασφαλισμένων. Το μεγαλύτερο μέρος από τις λεγόμενες “ληξιπρόθεσμες οφειλές” προς ιδιώτες δημιουργείται διαρκώς από τέτοιες συμβάσεις με τους “χρυσοδάκτυλους” εργολάβους του ιδιωτικού τομέα.

Αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη πετύχει τα τελευταία χρόνια την νομοθετική – θεσμική αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος. Με νόμο επί Λοβέρδου (ο οποίος τότε δημόσια είχε ομολογήσει “τι να κάνω, ο Σπανός της Βιοϊατρικής έψησε την τρόϊκα και μας το επέβαλε” !!!) έχει δοθεί το δικαίωμα στον οποιονδήποτε ιδιώτη επιχειρηματία να ανοίγει ιατρεία ή πολυιατρεία με γιατρούς “ευκαιρίας”, υποβαθμισμένους και κακοπληρωμένους.
Επίσης, με άλλη διάταξη, έχει δοθεί η δυνατότητα στα “πολυϊατρεία” αυτά να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει διακηρύξει πως προτίθεται να “αναδιαρθρώσει” τον τομέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην κατεύθυνση “αποδιάρθρωσης” της … “κακής συνήθειας” του ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (γιατροί κλάδου ΕΣΥ και μόνιμοι νοσηλευτές), αλλά και της κατάργησης πολλών μονάδων. Με αξιοποίηση και της μνημονιακής πολιτικής στη δημόσια διοίκηση, δρομολογείται ήδη π.χ. η κατάργηση πολλών υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) όπως στην περιοχή μας (Ν. Ζωή, Ανθούπολη κλπ).

Η κατάργηση των -ελάχιστων εξ άλλου- Κέντρων Υγείας αστικού τύπου του ΕΣΥ που υπάρχουν στην Αθήνα και γενικά στις μεγάλες πόλεις, είναι αυτονόητη στα πλαίσια της παραπάνω πολιτικής. Η ιδιωτικοποίηση – για την ακρίβεια, “εργολαβικοποίηση” – της παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι βασική κατεύθυνση της τρόϊκας “εξωτερικού” και των παρατρεχάμενων του “εσωτερικού”. Με δεδομένη την χρεοκοπία του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της “εργολαβικοποίησης” αυτής ολοένα θα ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ η συμμετοχή του ασφαλισμένου,όπως ήδη γίνεται στα φάρμακα, στις διαγνωστικές εξετάσεις, στη νοσηλεία σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές κλπ. Τα ιδιωτικά – επιχειρηματικά “συμβεβλημένα” πολυιατρεία θα απομυζούν τόσο κάθε πόρο του ΕΟΠΥΥ όσο και τις τσέπες των ασφαλισμένων, καθώς θα μειώνονται διαρκώς τόσο οι δημόσιες δομές (κέντρα υγείας ΕΣΥ, υγειονομικές μονάδες ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ) όσο και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί – είτε γιατί θα “κόβονται” διαρκώς τέτοιες συμβάσεις ή γιατί θα απαξιώνονται τόσο πολύ οι αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών που θα τις κόβουν μόνοι τους …

Από την άλλη, οι άποροι – ανασφάλιστοι θα είναι ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ από αυτό το ιδιωτικό – κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό “δίκτυο” πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ενώ ως τώρα τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ ήταν ένα στοιχειώδες “αποκούμπι” για τον πληθυσμό αυτόν, θα στερηθούν και από αυτό.

Η δυσκολία πρόσβασης για τους ασφαλισμένους και η πλήρης ανυπαρξία πρόσβασης από τους ανασφάλιστους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι μια από τις βασικές αιτίες της ΜΕΙΩΣΗΣ του ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ (μέσου όρου ζωής) που καταγράφουν όλες οι έγκυρες επιστημονικές έρευνες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών (όπως π.χ. οι μεταβολικές και οι καρδιαγγειακές διαταραχές) είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρων θανάτων διεθνώς. Η κυβέρνηση από την μία “εκτελεί” συγκεκριμένα “συμβόλαια” εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, και από την άλλη ΕΚΤΕΛΕΙ (κυριολεκτικά…) τον πληθυσμό της χώρας.

Μπροστά στην δραματική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, η μόνη λύση είναι η διεκδίκηση ενός ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ τομέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ελεύθερη πλήρη πρόσβαση για όλον τον πληθυσμό χωρίς αποκλεισμούς.

Ο αγώνας για να αποτραπεί το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Περιστερίου, για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ και για την επαρκή στελέχωσή του με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό αποκτά ΚΟΜΒΙΚΗ και ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ σημασία.

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου