Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Τα "κέντρα" απεργάζονται εναλλακτικό σενάριο αριστερής κυβέρνησης, "αξιοποιούν" την πολιτική δήλωση του Αλέκου Χαλβατζή

Στις 18 Φεβρουαρίου ο Αλέκος Χαλβατζής (πρώην στέλεχος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ) δημοσίευσε στο blog του ένα κείμενο με τίτλο "Μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση". Πρόκειται για μια εκ νέου τοποθέτησή του πάνω στους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρηση από το κόμμα το Σεπτέμβριο του 2010.

Πιθανόν να επανέρχεται με νέο κείμενο ο Αλέκος Χαλβατζής λόγω προσωπικής επιλογής, πιθανόν η εκ νέου τοποθέτησή του να απηχεί (σε συνεννόηση ή μη) την υπαρκτή άποψη στελεχών και μελών του κόμματος που πιέζουν για ευρύτερες συμμαχίες. Ελάχιστη σημασία έχει αυτό!

Επί της ουσίας, πάντως, αν παρκάμψει κανείς τα ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας τα οποία δεν προξενούν και εντύπωση (τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε μικρότερες και "δημοκρατικότερες" οργανώσεις - πολιτικές συλλογικότητες, βλ και σχετική ανάρτηση στην Κόκκινη Γωνιά), η κριτική του Αλέκου Χαλβατζή δεν είναι παρά μια από τα δεξιά κριτική στην εγκατάλειψη της γραμμής του "πλατύτερου" ΑΑΔΜ (Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού - Μετώπου) από το ΚΚΕ.

Το ότι ο Αλέκος Χαλβατζής βρίσκει "συμπαραστάτες" εντός της "ριζοσπαστικής" και "αντικαπιταλιστικής" αριστεράς δεν είναι τυχαίο.
Το γεγονός ότι οι περισσότερες κριτικές είναι θετικά διακείμενες στην κριτική του Αλέκου Χαλβατζή και εστιάζουν στα ζητήματα "εσωκομματικής δημοκρατίας" ούτε και αυτό είναι τυχαίο, αλλά είναι βολικό. Είναι ο "εύκολος δρόμος" της κριτικής στο κόμμα, παρακάμπτοντας τα όποια σημεία προγραμματικής κριτικής και κριτικής επί της γραμμής του, ξεμπερδεύοντας με ένα σχήμα "το κόμμα είναι αντιδημοκρατικό και σεχταριστικό". Είναι ένας δρόμος να περάσει η γραμμή της παναριστεράς (από την οποία είναι διαποτισμένη η πλην του ΚΚΕ αριστερά, ευρωλαγνική ή μη) και να διεμβολίσει τη βάση και στελέχη του κόμματος. Επιμένουμε, πάντως, πως τα σημεία κριτικής στα οποία οφείλει να στέκεται μια κρτική από επαναστατικές θέσεις - αφετηρίες - αρχές είναι το πρόγραμμα του κόμματος ως σύνολο, από το οποίο σε τελευταία ανάλυση καθορίζονται και οι δευτερεύουσες όψεις της πολιτικής του λειτουργίας.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι παρέμβαση του συγκροτήματος Μπόμπολα (την οποία είναι χρήσιμο να λάβουν υπόψην τους οι συναγωνιστές της αριστεράς που ασκούν την προαναφερθείσα "βολική κριτική") με σημερινό άρθρο στο ΕΘΝΟΣ, στο οποίο "κρισιολογεί" για τον Περισσό "ανακαλύπτοντας" μια κριτική που είναι ήδη γνωστή και επώνυμη (σε άλλες εκδοχές γραφής από τον Α.Χ) εδώ και 14 μήνες. Γιατί επιτίθεται στο ΚΚΕ με τόση σφοδρότητα το συγκρότημα Μπόμπολα; Γιατί επιτίθεται ΤΩΡΑ με τέτοια σφοδρότητα στο ΚΚΕ το συγκρότημα Μπόμπολα;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι στις συθήκες αστάθειας και αντιδραστικής μετάλλαξης του αστικού πολιτικού συστήματος τα "κέντρα" απεργάζονται εναλλακτικά σενάρια αστικής διαχείρισης "εξ αριστερών". Σε αυτή την κατεύθυνση η ενίσχυση του σοσιαλδημοκρατικού πόλου (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και συγκλίσεις με "αντικαπιταλιστική αριστερά") μέσω της αποδυνάμωσης του ΚΚΕ ή μέσω της πίεσης να ενταχθεί σε αυτόν τον πόλο, αποτελεί πρακτική η οποία εξυπηρετείται από το εν λόγω άρθρο. Επιπλέον, τα "κέντρα" δεν επέλεξαν το προηγούμενο διάστημα να χτυπήσουν με σφοδρότητα το ΚΚΕ αφού το παρουσίαζαν ως "την υπεύθυνη δύναμη που εγγυάται ακίνδυνες αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στη λαίλαπα του κεφαλαίου", αξιοποιώντας στο έπακρο τον ανασχετικό ρόλο του κόμματος στην ανάπτυξη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος με σημείο καμπής την απεργία της 20ης Οκρώβρη. Είναι η ώρα να επιβεβαιωθεί και να επικυρωθεί η ανάσχεση της ηγεμονίας του ΚΚΕ στο χώρο της αριστεράς (βλ. σχετικά με την αμφισβήτηση της ηγεμονικής θέσης του ΚΚΕ εντός της αριστεράς εδώ) για να υπηρετηθούν τα εναλλακτικά σενάρια "αριστερής κοινοβουλευτικής διαχείρισης".        

Κλείνοντας, είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε πως παρά τα όποια επιμέρους αποσπασματικά σωστά στοιχεία κριτικής του Αλέκου Χαλβατζή (την εντιμότητα των προθέσεων του οποίου καθόλου δεν αμφισβητούμε) θεωρούμε πως η συνολική κριτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Σε λάθος κατεύθυνση κινείται και η αποδοχή αυτής της κριτικής και η αξιοποίησή της για την προώθηση των παναριστερών σεναρίων (με αντικειμενικό όριο την κοινοβουλευτική εξαργύρωση - εκτόνωση), χαρακτηριστικό της δορυφοριοποίησης γύρω από το νέο σοσιαλδημοκρατικό ρεφορμισμό (ΣΥΝ/Συριζα/ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Σε λάθος κριτική, επίσης, κινούνται και λογικές "κυνηγιού φαντασμάτων" και δορυφοριοποίησης γύρω από το ρεφορισμό του ΚΚΕ. Η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται. Θέτει όμως ξανά ερωτήματα: θα ευθυγραμίζεται η αριστερά με τα σενάρια των "κέντρων" (και εδώ δεν υπονοούμε καμιά πρόθεση) ή θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους νέους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες; Θα συγκροτείται στην προοπτική των εκλογών και των "σταθμών" του κινήματος ή θα συγκροτηθεί πολιτικά και οργανωτικά σε επαναστική βάση για να υπηρετήσει από άλλες θέσεις τις καμπές και φάσεις του κινήματος;

Εδώ και πολύ καιρό...ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα!

kokkinostupos

7 σχόλια:

  1. δεν νομίζω οτι θα πετύχουν τίποτα με την υπόθεση τα διάφορα κέτνρα. λίγο αντικομμουνισμό θα προθέσουν αλλά οι καιροί δεν τους ευνοούν καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα.

    Βάζετε ένα ερώτημα στο άρθρο σας:
    "Γιατί επιτίθεται ΤΩΡΑ με τέτοια σφοδρότητα στο ΚΚΕ το συγκρότημα Μπόμπολα; "

    Να θέσω κι εγώ ένα: Γιατί ο Α.Χ. επιτίθεται ΤΩΡΑ με τέτοια σφοδρότητα στο πρώην κόμμα του;

    Αντιγράφω σχόλιο που έκανα νωρίτερα στην "Ταξική Αντεπίθεση", που είναι η δική μου οπτική στο θέμα:

    "Δεν ξέρω αν είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία (όπως είναι ο τίλος του άρθρου της Τ.Α.). Προσβάλλει όμως πρώτα απ’ όλα τον ίδιο του τον εαυτό με τον τρόπο που εκφράζει τις όποιες «διαφωνίες» του, και τη νοημοσύνη όσων διάβασαν τις καταγγελίες του. Παρέλαβαν ήδη το «Εθνος» με δημοσίευμα κλπ τη σκυτάλη, χώρια τα μπλογκς. Η γνώμη μου είναι πως εδώ δεν πρόκειται απλώς για μια διαφωνία ή διάσταση απόψεων. Υπάρχουν τρόποι και "τρόποι" να εκφράσεις τις όποιες διαφωνίες σου. Αυτός διάλεξε –δεν ξέρω γιατί- να πολεμήσει με άσχημο -για να μην πω βρώμικο- τρόπο το μέχρι προχτές κόμμα του. Δεν τον τιμάει αυτό. Διάβασα πως είναι γιος του Σπύρου Χαλβατζή. Αν είναι έτσι, θα έπρεπε να σεβαστεί την ιστορία του πατέρα του –που παραμένει- στο κόμμα, αφού να σεβαστεί το ίδιο το κόμμα, του είναι πολύ δύσκολο απ' ότι φαίνεται. Δεν ξέρω, τι στέλεχος ήταν ο Αλέκος, δεν τον είχα ακούσει ή διαβάσει ποτέ μέχρι να εκφράσει τη «διαφωνία» του. Αγνοούσα και την ύπαρξή του. Νομίζω πως η δημοσιότητα που πήρε το θέμα του, του προσθέτει αξία που δεν την δικαιούται. Καβαλημένο το καλάμι… Όλα ξεκινούν από τον αυτοσεβασμό. Αν αυτός δεν υπάρχει..."

    Να προσθέσω πως από όσα διάβασα στο άρθρο του στο μπλογκ του, διέκρινα ένα πανέξυπνο άτομο. Άρα πεποίθησή μου είναι πως δεν πρόκειται για σύμπτωση η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, για την ανακίνηση ενός παλιότερου θέματος...

    Να είστε καλά. Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «τα ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας τα οποία δεν προξενούν και εντύπωση (τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε μικρότερες και "δημοκρατικότερες" οργανώσεις - πολιτικές συλλογικότητες…
    η γραμμή της παναριστεράς…
    τα "κέντρα" απεργάζονται εναλλακτικά σενάρια αστικής διαχείρισης "εξ αριστερών". Σε αυτή την κατεύθυνση η ενίσχυση του σοσιαλδημοκρατικού πόλου (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και συγκλίσεις με "αντικαπιταλιστική αριστερά")…
    Γιατί ο Α.Χ. επιτίθεται ΤΩΡΑ με τέτοια σφοδρότητα στο πρώην κόμμα του;…
    Προσβάλλει όμως πρώτα απ’ όλα τον ίδιο του τον εαυτό με τον τρόπο που εκφράζει τις όποιες «διαφωνίες» του, και τη νοημοσύνη όσων διάβασαν τις καταγγελίες του….
    Υπάρχουν τρόποι και "τρόποι" να εκφράσεις τις όποιες διαφωνίες σου. Αυτός διάλεξε –δεν ξέρω γιατί- να πολεμήσει με άσχημο -για να μην πω βρώμικο- τρόπο το μέχρι προχτές κόμμα του….»

    Τι λέτε ρε άνθρωποι; Είστε στα καλά σας που τα λέτε αυτά; Μιλάτε σοβαρά; Επειδή ο άνθρωπος έζησε όλα αυτά που καταγγέλει και θέλησε να τα δημοσιοποιήσει γιατί θέλει να παλέψει την άποψή του, κάθεστε και γράφετε όλες αυτές τις αρλούμπες; Από πού προκύπτουν όλα αυτά που λέτε; Αν κανείς ακολουθήσει τον δρόμο τον δικό σας, θ αρχίσει να σας καταγγέλει από συκοφάντες ολκής, μέχρι εκεί που δεν φτάνει ο νους του ανθρώπου. Ποιος σας είπε ότι μπορείτε να υποβιβάζετε τη γνώμη ενός ανθρώπου σε τέτοιο επίπεδο, γιατί θέλετε να υπερασπιστείτε τη δική σας επιλογή; Γνωρίζετε τι σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων στη βάση στοιχείων; Αν θέλετε να σας διαβάσει ένας λογικός άνθρωπος χωρίς να τον εκνευρίσετε αφάνταστα, θα πρέπει ν αντιπαραβάλλετε στα επιχειρήματα του Χαλβατζή επιχειρήματα. Όχι συκοφαντίες. Σοβαρευτείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειχα διαβασει το γραμμα του οταν εφυγε απο το Κομμα και αναρωτιομουν γιατι σημεια και
    τερατα τον αναγκασαν να φυγει.
    Οι αποκαλυψεις του τωρα ειναι κουτσομπολιστικες.

    Τωρα το γεγονος οτι γινεται οπλο των τοκογλυφων για το χτυπημα του ΚΚΕ, του κομματος που ο ιδιος εφυγε γιατι ανησυχουσε για την πορεια του, λεει πολλα.
    Ειδικα σ αυτην την ιστορικη στιγμη.
    ο τσε ο ιδιος να το εκανε θα εχανε οτι επαναστατικη περγαμινη ειχε πριν.
    Ειναι εχθρος του ταξικου κινηματος στην υπηρεσια των μαφιοζων τοκογλυφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μάλιστα.Δηλαδή όποιος διαφωνεί με το ΚΚΕ είναι πράκτορας του Μπόμπολα (του οποίου η εφήμερίδα τυπώνονταν στον Περισσό όταν οι εργαζόμενοι του απεργούσαν)ή κουτσομπόλης ή ανοίκει σε άλλον πολιτικό χώρο (που αφού δεν είναι ΚΚΕ) που ανοίκει στη σοσιαλδημοκρατία. Τα επιχειρήματα σας επιβεβαιώνουν την κριτική του Αλ. Χαλβατζή.Εκεί κολλάτε όμως;;; Εδώ καταπίνετε αμάσητη την "Λαική οικονομία" της Αλέκας και δεν κολλάτε ούτε σε συνεργασίες με εθνικιστές (Κανέλλη ,Γλέτσος ,Ζουράρις παλιότερα).
    Τον Τσε πρόσεχε πως τον χρησιμοποιείς όταν αναφέρεσαι στις σχέσεις του με το κόμμα.Τι ρόλο έπαιξε το Κόμμα στην απομόνωση του;;Ψάχτο λίγο. Για τον Βελουχιώτη που δεν τον αναγνώριζες 60 χρόνια τι λες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βιάζεστε και δεν προσέχεται τι γράφετε οι καταγγελίες του εχουν να κανουν
    με τα εσωτερικά του κομματος στην κυρια πλευρα τους ,αυτο που ενδιαφέρει την κοινωνία πολίτικα
    ειναι οι θέσεις του κομματος και το πρόγραμμα του
    Οσο για τα οχι και πολλα πολιτικο/ιδεολογικα σημεια του ειναι ολα περιγραφικά
    και ατεκμηρίωτα υπάρχει ομως και μια "λεπτομέρεια"που την γνωρίζει ο Α.Χ αυτη ειναι
    πως δεν γίνετε να του απαντήσουν δημόσια για τα εσωτερικά τους
    Για αυτο εσεις οι λογικοί άνθρωποι που εκνευρίζεστε ευκολα καντε εναν κοπο και
    σκεφτείτε πως γράφετε και προσέξτε τι διαβάζετε και οχι τι ΘΑ θέλατε να διαβάσετε
    αυτα χωρις εκνευρισμούς που κανουν και κακο στην υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστή τοποθέτηση και ολοκληρωμένη.
    Πολύ σάλιο όμως για μια αποχώρηση (αν και θορυβώδης) από το ΚΚΕ.
    Απλά να προσθέσω ένα τελευταίο ερώτημα:

    Θα μπορέσει η επαναστατική πτέρυγα του εργατικού κινήματος να συγκροτηθεί σε ανεξάρτητη έκφραση ή θα συνεχίσουμε να συζητάμε τις (ατελείωτες) δορυφοριοποιήσεις γύρω από την καθεστωτική αριστερά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή