Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Με αφορμή την υποτιθέμενη επίδειξη αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς από τους χρυσαυγίτες (2)


Στις 2:59 τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναρτήσαμε κείμενο από το blog antigeitonies   σε σχέση με την επίσκεψη "αλληλεγγύης" της Χρυσής Αυγής στους απεργούς χαλυβουργούς. Παρόλο που θεωρούμε ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, εντούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ευθύνες της διοίκησης του σωματείου για την παρουσία στο εργοστάσιο φασιστοειδών που έβαλαν τις μάσκες των αλληλέγγυων.Πολλοί είναι αυτοί που κατανοούν το οικονομικό αδιέξοδο των απεργών χαλυβουργών μετά από σχεδόν 4 μήνες απεργίας, η "παροχή βοήθειας" όμως από ακροδεξιούς, δολοφόνους εργατών (για να εξυπηρετηθούν αλλότριες σκοπιμότητες), για εμάς δεν μπορεί να μένει ασχολίαστη.
Αντί δικής μας τοποθέτησης για το γεγονός, παραθέτουμε σχόλιο που έγινε στην ανάρτηση αυτή, από το ιστολόγιο Κόκκινη γωνιά.

kokkinostupos

Η ευθύνη της "υποδοχής" της Χ.Α. στη Χαλυβουργία, το ότι δόθηκε λόγος στη ναζιστική συμμορία μπροστά από τους απεργούς χαλυβουργούς, νομίζω οτι βαραίνει το ΠΑΜΕ και τη Διοίκηση του σωματείου. Όχι μόνο γιατί η Χ.Α. στάθηκε έτσι κι αλλιώς απέναντι από τον αγώνα, με την αισχρή ανακοίνωσή της τον προηγούμενο μήνα, αλλά και γιατί από θέση αρχής το εργατικό κίνημα οφείλει να αποβάλλει από τους κόλπους του τις παρακρατικές συμμορίες των ακροδεξιών, που μπροστά στη φτώχεια και την εξαθλίωση, βρίσκουν την ευκαιρία να χύσουν το δηλητηριώδες τους πολιτικό πρόταγμα, που μόνο στόχο έχει να συμβάλλει στον ενδοταξικό εμφύλιο και να εξυπηρετήσει τα σχέδια του συστήματος. Εαν το ΠΑΜΕ "δεν μπορεί" να διακρίνει τη σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψής, τότε εμείς θα πρέπει να το τονίσουμε αυτό στους Χαλυβουργούς.
Νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί.

Δεύτερον και επίσης σημαντικό, οι χαλυβουργοί κάνουν ένα σπουδαίο αγώνα που μόνο με τη ταξική αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα όλης της εργατικής τάξης μπορεί να νικήσει. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εγκληματική "μυωπία" του ΠΑΜΕ και η "αλληλέγγυα" επίσκεψη των Ναζί , έχουν κι έναν δεύτερο στόχο. Να αδρανοποιήσουν ένα πλατύ, και πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που κυρίως ο χώρος εκτός των τειχών της καθεστωτικής αριστεράς και του αυτόνομου εργατικού συνδικαλισμού, προσφέρει. Σε αυτό τον στόχο, δεν πρέπει να τσιμπήσουμε.

Οι εθνικιστικές αυταπάτες που σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων έχει στο μυαλό του, αντιμετωπίζονται μόνο, αν η ταξική αλληλεγγύη και ενότητα υπερβαίνει και καθυποτάσσει τόσο την πολιτική ενότητα, αλλά και τα ιδεολογήματα της "εθνικής" συμμαχίας στα οποία μεγάλο κομμάτι της αριστεράς (κι όχι μόνο το ΠΑΜΕ) προτάσσει.

Το πρόταγμα που θα πρέπει να έχει μια τέτοια αντιμετώπιση, σε σχέση με την επίσκεψη της Χ.Α. στον Ασπρόπυργο πρέπει, κατά τη γνώμη μου να κινείται σε 3 βασικούς άξονες:

Ταξική και όχι "εθνική" ενότητα
Εξω οι ναζί από τα εργοστάσια
Νίκη στον αγώνα των χαλυβουργών.

Σε αυτό το επίπεδο νομίζω πως ενώ το κείμενο που αναρτήθηκε ίσως να έχει σωστή αφετηρία, χάνει όμως το δίκιο του όταν μιλάει για "επαναστάτες της πέτρας, της ...κωλοπιλάλας" και διάφορα τέτοια..

8 σχόλια:

  1. Η χθεσινή ανακοίνωση πέρα από άθλια ήταν και ένα δείγμα της άγνοιας των συγγραφέων της για την πραγματικότητα παραθέτοντας φανταστικά δεδομένα όπως "ταξική αλληλεγγύη" και "ταξική ενότητα" που υπάρχει σε μία μειοψηφία και όχι το αντίθετο.Είχατε 4 μήνες μέχρι τώρα να αδράξετε την ευκαιρία να μιλήσετε με απλούς εργάτες αλλά και το σωματείο για να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα από την πραγματικότητα και όχι από τα βιβλία και τις κομματικές μπροσούρες και ανακοινώσεις.
    Ναι στηρίζουμε τον αγώνα και την απεργία αλλά έχουμε και γνώση της πραγματικής πολιτικής συνείδησης των συμμετεχόντων που μας επιτρέπει ταυτόχονα να ασκούμε κριτική ώστε να μην αποδεχόμαστε νομοτελειακά τα γεγονότα ως ιδανικά και τις καταστάσεις αγιοποιώντας τις και φτιάχνοντας φανταστικά πρότυπα εργατικών αγώνων. Δεν θα επεκταθώ στον ρόλο του ΠΑΜΕ και των άλλων κομμάτων διότι είναι χιολιοειπωμένα και γνωστά πια...
    Ψάχτε ακόμα εσείς για προβοκάτορες ... και όχι για μία -στην πλειοψηφία της- μικροαστική εργατική τάξη, γεμάτη ατομικισμό που υπερκαλύπτει την όποια ταξική συνείδηση η οποία "ξύπνησε" ξαφνικά από τον λήθαργο όταν της πήρανε 2 από τα 5 ψίχουλα και τώρα ψάχνει να βρεί και αυτή απεγνωσμένες "λύσεις", με θλιβερά αποτελέσματα σαν το χθεσινό.
    Η λύση φυσικά δεν θα έρθει με την απομόνωση της απεργίας λόγω του χθεσινού αλλά χρειάζεται παράλληλα μία γερή "σφαλιάρα" κριτικής και αυτοκριτικής για να ισιώσουν κάποια εργατικά κεφάλια που γέρνουν επικίνδυνα προς τα δεξιά και παίζουν το κομματικό παιχνίδι δεξιάς και αριστεράς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιος σου είπε ανώνυμε, ότι αυτούς τους 4 μήνες δεν μιλήσαμε με τους απεργούς, δεν βγήκαμε μαζί τους ή δεν περπατήσαμε μαζί τους στους δρόμους της πόλη μας;

    Σαν πολύ γρήγορα συμπεράσματα έβγαλες..

    Νομίζω ότι κάτι έχεις καταλάβει λάθος αν πχ θεωρείς από το σχόλιο, ή από την εισαγωγή του κόκκινου τύπου ότι ψάχνει κανείς για "προβοκάτορες" ή κάτι τέτοιο.

    Ευχαριστώ το ιστολόγιο για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα συμπεράσματά μου τα έχω βγάλει από όσα χρόνια ζυμώνομαι μέσα στην βιομηχανία πλαί πλάι στην "χειρωνακτική" εργατική τάξη λόγω δουλειάς, και μέσα από πολλές και διεξοδικές συζητήσεις με πολιτικές προεκτάσεις.
    Άρα φίλε avanti-maestro κάτι "πήγε στράβα" στις συνομιλίες σας και στα συμπεράσματα που βγάλατε διότι η πραγματικότητα (όπως π.χ. το χθεσινό) σας διαψεύδει (χρόνια τώρα) ως προς την πρώτη ανακοίνωση. Εγώ τουλάχιστον μίλησα για την πλειοψηφία και όχι για όλη την εργατική τάξη, όπως η εν λόγω ανακοίνωση που μιλάει για μία δήθεν ΟΛΟΤΗΤΑ στο ταξικό επίπεδο.
    Τέλος πάντων όλα καλά... την εργατική τάξη τίποτα δεν την σταματά και προς την δόξα τραβά είτε με το ΠΑΜΕ, είτε με την ΧΑ!Αντί για σκληρή κριτική, όλα καλά και όλα ωραία για την "αγία" εργατική τάξη και τους "Ιεραπόστολους" απεργούς όπως διαφαίνεται από την αύρα της πρώτης ανακοίνωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε,επειδή μας έχεις μπερδέψει με το β' πληθυντικο, αν θες κανε πιο σαφες ποιους κατηγορεις και για ποιο πραγμα ακριβως. Την μια αναφερεσαι στην πρωτη ανακοινωση (αυτη που αναδημοσιευτηκε το πρωι προφανως),την αλλη στον avanti_maestro,την αλλη σε εμας;
    Απλα να ξεκαθαρισουμε ότι η το κειμενο που αναδημοσιεύσαμε τις πρώτες πρωινές ώρες, δημοσιεύτηκε στο blog http://antigeitonies.blogspot.com. Θα ηταν χρησιμο να κανεις καποιες διευκρινησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απολογούμαι εφόσον υπήρξα ασαφής.
    Όπου αναφέρομαι στον Avanti maestro τον αναφέρω. Στα υπόλοιπα αναφέρομαι στον συντάκτη ή στους συντάκτες της ανακοίνωσης http://youtu.be/gbMdIBCWltk.
    Παρόλα αυτά θα πρότεινα και εσείς ώς κόκκινος τύπος που αναδημοσιεύετε την ανακοίνωση αυτή να πάρετε θέση με σχόλιο αλλιώς θα ήταν σαν να την αποδέχεστε τουλάχιστον στο γενικό της νόημα. Αν δεν ήταν έτσι θα δημοσιευόνταν κάθετι που κυκλοφορεί σχετικά και πέφτει στην αντίληψή σας.

    Συντροφικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε, το προηγούμενο σχόλιό μας δεν έγινε σε καμία περίπτωση με διάθεση απολογίας εκ μέρους σου.
    Η αναδημοσίευση από το blog http://antigeitonies.blogspot.com, δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε κατ' ανάγκη το περιεχόμενό της. Κάτι τέτοιο άλλωστε συμβαίνει με το σύνολο των αναδημοσιεύσεων του Κόκκινου Τύπου. Είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι μόνο για το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων που φέρουν την υπογραφή kokkinostupos.
    Το κομμάτι του κειμένου με το οποίο συμφωνούμε, βρίσκεται κατά βάση στην εισαγωγή του. Έχει δίκιο ο συντάκτης του κειμένου ότι αρχικά επικράτησε ένας οχετός εναντίον των χαλυβουργών απεργών, εναντίον του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (με την πλήρη απουσία κριτικής στη βάση πολιτικών αρχών). Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να προσάψουμε στο ΚΚΕ και στην καθεστωτική αριστερά εν γένει (όπως έχουμε κάνει σε δημοσιεύσεις μας κατά καιρούς). Θεωρούμε ωστόσο ότι τα όρια ανάμεσα στην υγιή (και απαραίτητη συνάμα) ενδοαριστερή αντιπαράθεση και στην αντιπαράθεση γηπεδικού τύπου, είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα, επομένως καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί στις διατυπώσεις μας όταν ασκούμε κριτική, η οποία όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την απομόνωση εθνικιστικών στοιχείων και λογικών.
    Η ανάρτηση που ακολούθησε νωρίς το απόγευμα και είχε επεξηγηματικό χαρακτήρα, θεωρούμε ότι ξεκαθαρίζει πλήρως το σκεπτικό με το οποίο αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η θέση μας για τα σπασίματα και τις συγκρούσεις είναι γνωστή. Δεν είμαστε κατά γιατί στη ..."δική μας επανάσταση δεν θα σπάσουν βιτρίνες" αλλά γιατί θεωρούμε ότι οι συγκρούσεις θα έπρεπε να είναι απόφαση και έργο του εξεγερμένου λαού και όχι κάποιων φωτισμένων πρωτοπόρων που τα αποφασίζουν στα γραφεία τους, είτε από τα αριστερά είτε από την αναρχοαυτονομία προέρχονται και ερήμην όλων.
    Ως προς το κείμενό μου τώρα. Είναι αλήθεια και συμφωνώ με τις παρατηρήσεις ότι οι ευθύνες του ΠΑΜΕ και για την χαλυβουργία και για το εργατικό κίνημα γενικά είναι μεγάλες. Για να μην πω ότι μπορεί να ήμουν και πιο αυστηρός!
    Δεν ήταν αυτός ο στόχος μου όμως σε αυτό το κείμενο, που ήταν παρορμητικό με την έννοια ότι έγινα αποδέκτης τηλεφώνων, e-mail και κειμένων από ανθρώπους, γνωστούς και άγνωστους στους χώρους της αριστεράς και της α/α, που χαιρέκακα θεωρούσαν ότι δικαιώθηκε η ως τώρα απαξιωτική τους στάση απέναντι στη συγκεκριμένη απεργία και την εργατική τάξη συνολικά. Καταλήγοντας σε γνωστά διαταξικά συμπεράσματα περί επιστημόνων, διανόησης κ.λπ. που θα μας σώσουν.
    Τέλος πάντων για να μη σας τρώω χρόνο είχα συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μου και με βάση αυτά απαντούσα, δεν είχα σκοπό να γράψω μια συνολική αποτίμηση για τον αγώνα αυτό.
    Να 'στε καλά, τους συντροφικούς μου χαιρετισμούς!

    Υ.Γ.: ο ανώνυμος εμένα τουλάχιστον εξακολουθεί να με "μπερδεύει" γιατί αναφέρεται σε μια "ανακοίνωση" και μας παραπέμπει σε βίντεο φασιστοσύναξης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν καταλαβαίνω γιατι μπερδέυεσαι. Το συγκεκριμένο βίντεο http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5b8TBnbNoUo μπορεί να έχει προβοκατόρικο σκοπό από τους Ναζί, όμως καταδεικνύει πέρα για πέρα ένα πραγματικό και αδιάψευστο ΓΕΓΟΝΟΣ. Η ανακοίνωση σας παρόλο που κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε όπως κάνει ήδη το ΚΚΕ και κάποιοι άλλοι, αναφέρεται στο ίδιο γεγονός με αυτό του βίντεο, και εστιάζεται:
    1) Στην πραγματική επίσκεψη των φασιστοσυμμοριτών με γάλατα και σάντουιτς που φέραν αυτοκόλλητα με Ελληνικές σημαίες που αναγράφονταν ευκρινώς "για να ξεβρωμίσει ο τόπος...) τα οποία έγιναν ΑΠΟΔΕΚΤΑ από τους εργαζόμενους.Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό για να καταλάβεις!Ούτε πρόσβαση στο Ιντερνετ για να μάθει κάποιος 30-40-50 χρονών τι εστί ΧΑ.
    2) Στις ανοιχτές πύλες των απεργών προς κάθε βοήθεια από "όπου και αν προέρχεται" δίνοντας βήμα σε Ναζί συμμορίτες με το μικρόφωνο μάλιστα για να προπαγανδίσουν τα ρατσιστικά τους περριτώματα και την κομματική τους (πια) προπαγάνδα(κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην μοτοπορεία των α/α πριν 3 (!!) μήνες με προτροπή να υποθέσω ποιών... .
    3) Στην ταυτόχρονη φυσική παρουσία και μάλιστα δίπλα δίπλα ενός γνωστού μαχαιροβγάλτη που προτρέπει πόλεις ολόκληρες να απαλλαγούν από τα "ανθρώπινα σκουπίδια" και ενός ΕΡΓΑΤΗ (εκλεγμένου από εργάτες του ίδιου φυσικού χώρου) με θεσμικό ρόλο τόσο στο πρωτοβάθμιο σωματείο του όσο και στον ευρύτερο κομματικό του σχηματισμό (ΚΚΕ) μέσω του ΠΑΜΕ, και έχει μετατραπεί ως πρωτοπόρα σημαία των εργατικών αγώνων της τελευταίας 30ετίας για το κόμμα και την πλειοψηφία της κοινωνίας.Αυτό φίλοι συνεπάγεται και με ΕΥΘΥΝΕΣ απέναντι στους πραγματικά και ταξικά αλληλέγγυους και όχι μόνο με οφέλη (κομματικά δυστυχώς,υλικά και ηθικά). Αλλιώς είναι ελεημοσύνη και όχι αλληλεγγύη. Μάλιστα γίνεται και ένας ιδιότυπος διάλογος για "αλληλεγγύη από παντού", για "προσχώρηση Μπουμπούκου και Βορίδη στην ΝΔ" από την μία και απολογίες για την καθυστερημένη αλληλεγγύη και "εργάτες είμαστε και εμείς" και "συνεχίστε τον αγώνα σας, είμαστε μαζί σας" από την άλλη.
    Από πότε φίλτατοι η κριτική πέρα από παρωπίδες,κομματικά και άλλα στερεότυπα, συναισθηματισμούς και μπουρδολογίες μετατρέπεται σε ΑΜΑΥΡΩΣΗ ενός κατα τα άλλα δίκαιου και μεγαλειώδη αγώνα?
    Από πότε κύριοι η Ηθική ικανοποίηση που νιώθεις όταν αυτοεπιβεβαιώνεσαι και επαληθεύεται από την πραγματικότητα η σωστή σου κριτική και διορατικότητα σημαίνει οτι χαίρεσαι για τα γεγονότα αυτά καθε αυτά οπότε αυτομάτως χαρακτηρίζεσαι ως χαιρέκακος?

    Εξηγήσεις για όλα αυτά υπάρχουν με πολιτικά και άλλα κριτήρια, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ όμως καμμία.
    Κατά τα άλλα μας φταίνε τα σχόλια των "χουλιγκάνων" αναρχικών αλλά έστω μία ανακοίνωση από τον κομματικό φορέα που "αγκάλιασε" και "καθοδήγησε" την απεργία ή από τους ίδιους τους απεργούς ακόμα να δούμε!!!

    Συντροφικά αλλά και με μπόλικη δόση αηδίας για πολλούς δήθεν ... !

    Ο προηγούμενος άγνωστος ... και ένας "α/α - μπαχαλάκιας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή