Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΑΤΕ: Πωλείται το 67,77% της Δωδώνης


Μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού η πώληση θα προχωρήσει σε δύο φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει την προεπιλογή επενδυτών και τη δεύτερη την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

“Η” 14/2
 «Εναρκτήριο λάκτισμα» για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», η οποία αποτελεί την «πολύφερνη νύφη» του κλάδου, διαθέτοντας το ισχυρότερο brand-name στη φέτα, με διεθνή διείσδυση και αξιοζήλευτη θέση στις μεγαλύτερες ξένες αγορές.

Παράλληλα, αποτελεί και το «πετράδι του στέμματος» των μη χρηματοπιστωτικών συμμετοχών της ΑΤΕ, παραμένοντας καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών κερδοφόρα και με διευρυνόμενα μερίδια αγοράς.

Η ΑΤΕ δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67,77% του μετοχικού κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας, μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Εως τις 9 Μαρτίου
Η πώληση θα προχωρήσει σε δύο φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει την προεπιλογή επενδυτών και τη δεύτερη την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή κοινοπραξίες αρχικά πρέπει να γνωστοποιήσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους μέχρι τις 9 Μαρτίου και στη συνέχεια όσοι προκριθούν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού θα πραγματοποιήσουν due-diligence στη «Δωδώνη», θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της και εν τέλει θα υποβάλουν την προσφορά τους. Η γαλακτοβιομηχανία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες όμως θα απαιτηθεί να συνυπάρξουν με τους μετόχους μειοψηφίας, δηλαδή τις EΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας.

Οι τελευταίες αναμένεται ότι θα καταθέσουν πρόταση εξαγοράς της «Δωδώνη» και γι’ αυτό προχώρησαν σε πρόσληψη συμβούλου, την εταιρεία συμβούλων «Planning Α.Ε.» με έδρα την Αθήνα.

Η πίεση από τους συνεταιριστές, την αυτοδιοίκηση της Ηπείρου και τους κτηνοτρόφους-συνεργάτες της γαλακτοβιομηχανίας για να μην περάσει το πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας σε ιδιώτη εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί σ’ όλα τα «μέτωπα», δηλαδή και στο πολιτικό ή αν απαιτηθεί και με κινητοποιήσεις.

Η «προίκα»
«Αγκάθι» αποτελεί ο τρόπος που θα «προικιστεί» χρηματοδοτικά μία πρόταση εξαγοράς εκ μέρους των ΕΑΣ, καθώς οι τελευταίες διαθέτουν περιορισμένα οικονομικά μέσα και μικρή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Χθες υπήρξε διευρυμένη σύσκεψη των συνεταιριστών και των κτηνοτρόφων-συνεργατών της «Δωδώνη» στα Ιωάννινα, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν τα παρατράγουδα, όταν εκπρόσωποι ελεγκτικής εταιρείας, που για λογαριασμό της ATE επιχείρησαν να εγκατασταθούν στα γραφεία της γαλακτοβιομηχανίας, αποχώρησαν ύστερα από αντεγκλήσεις με εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στα Ιωάννινα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι η «Δωδώνη» απασχολεί συνολικά 392 εργαζόμενους (μόνιμους και εποχικούς), ο κύκλος εργασιών της υπερβαίνει τα 103 εκατ. ευρώ και συνεργάζεται με πάνω από 4.000 κτηνοτρόφους της Ηπείρου.


Δημήτρης Διαμαντίδης
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13901&subid=2&pubid=112818810

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου