Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η Ευρωζώνη δοκιμάζει την αντοχή της με το "επιλεκτικό χρεοστάσιο" της Αθήνας


Του Γιάννη Αγγέλη

Αν και σε γνώση της Κυβέρνησης από την περασμένη Παρασκευή, η χθεσινή ανακοίνωση υποβάθμισης σε «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας –σε SD από CC– εκ μέρους της S&P για το διάστημα που θα εξελίσσεται μέσω του PSI η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αποτελεί μία πρωτοφανή δοκιμασία για την Ευρωζώνη και το ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που σε μία νομισματική ένωση, όπως είναι αυτή της Ευρωζώνης, μία χώρα περιέρχεται και επισήμως σε χρεοστάσιο, προχωρώντας σε αναδιάρθρωση και διαγραφή χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών της τάξης του 53%, χωρίς να υποχρεώνεται σε «έξοδο» από το νόμισμα.



Για τον λόγο αυτό άλλωστε χθες η κ. Μέρκελ υποστήριξε  στην γερμανική Βουλή την έγκριση του νέου δανείου προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι ένα ανεξέλγκτο χρεοστάσιο και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και η ίδια δεν θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για μια τέτοια... περιπέτεια.

Η αντίδραση των αγορών σήμερα και τις επόμενες ημέρες παράλληλα με τις συναντήσεις που έχουν δρομολογηθεί στις Βρυξέλλες θα καθορίσουν και το εύρος των παρεμβάσεων της Ευρωζώνης στα επόμενα επεισόδια του σήριαλ αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Άλλωστε οι ημερομηνίες δεν έχουν συμπέσει τυχαία. Αύριο ο κ. Παπαδήμος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για μία συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, αλλά οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η αυτή η συνάντηση είναι ο λιγότερο σημαντικός λόγος αυτού του ταξιδιού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει ένα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων στις οποίες κατά τις ίδιες πληροφορίες θα συνοδεύεται από τον κ. Γιουνκέρ. Οι συναντήσεις αυτές κυρίως θα έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του PSI αλλά και τις επαφές με ηγέτες της Ευρωζώνης για θέματα διαχείρισης των αντιδράσεων των αγορών στην πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ευρωζώνης «επιλεκτική χρεοκοπία» (SD) μιας χώρας μέλους της...

Παράλληλα ο κ. Γιουνκέρ έχει προαγγείλει την σύγκλιση του Eurogroup την επόμενη ημέρα για να εξετάσει την πορεία του PSI και να δώσει το ΟΚ όσον αφορά την προώθηση των prior actions με τα οποία έχει δεσμευθεί η Αθήνα προκειμένου να «τρέξει» η νέα δανειακή σύμβαση. Ήδη το EFSF –παρά την χθεσινή υποβάθμισή του από την S&P– σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr έχει δρομολογήσει μια σειρά εκδόσεων ομολόγων με τα οποία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις χρηματοδότησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας...

Ο συνδυασμός των ημερομηνιών μέσα στις οποίες «τρέχει» το ελληνικό «επιλεκτικό χρεοστάσιο» (SD) έχει σκόπιμα τεθεί ταυτόχρονα με την νέα δημοπρασία παροχής ρευστότητας για 7ημέρες από την ΕΚΤ και μόλις  λίγα 24ωρα πριν από την δεύτερη δημοπρασία (29/2) παροχής ρευστότητας τριετούς διάρκειας από τον κ. Ντράγκι.

Το ελληνικό SD βρίσκει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να έχει στην διάθεσή του «άφθονη» ρευστότητα αν και εφόσον την χρειασθεί για να αντιμετωπίσει τις όποιες αντιδράσεις των αγορών μετά την επισημοποίηση της εισόδου μιας χώρας μέλους της Ευρωζώνης σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Αυτό όμως κατά τα φαινόμενα δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες –κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες– δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα SD ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για να συμμετάσχουν στην δημοπρασία της ΕΚΤ.  Μπορούν όμως να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους μέσω της ΤτΕ και του EFSF όπως διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ χθές το βράδυ μετά την γνωστοποίηση της υποβάθμισης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Υπ. Οικονομικών κ. Βενιζέλος είχε επιμείνει ιδιαίτερα την Παρασκευή στο να εξηγεί στην συνέντευξή του στο ΥΠΟΙΚ ότι ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν θα πρέπει να μας... τρομάζει. Παράλληλα η «εικόνα» συμπληρώνεται με την δρομολόγηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τις 3 χώρες που βρίσκονται στο πρόγραμμα υποστήριξης (Ελλάδα – Πορτογαλία – Ιρλανδία) που έχει παραγγείλει από την περασμένη εβδομάδα η κα Μέρκελ στον κ. Μπαρόζο.

Όπως αποκάλυψε το «Κεφάλαιο» την Παρασκευή είχε συγκληθεί στις Βρυξέλλες έκτακτη σύσκεψη της Κομισιον με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διαμορφώσει μια πρόταση η οποία θα ενεργοποιεί τους κοινοτικούς πόρους ώστε να μειώσει τις συνέπειες της ύφεσης με αιχμή την Ελλάδα.

Το πρόβλημα που τέθηκε και συζητήθηκε την Παρασκευή με όλους τους αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους παρόντες ήταν η αδυναμία να υπάρξει ομοφωνία για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι καθώς διαπιστώνονται –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κοινοτικών  αξιωματούχων– αγκυλώσεις των υπηρεσιών και των υπουργείων στην Ελλάδα!  Η «εντολή» όμως της κας Μέρκελ ήταν σαφής: το σχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής σε δύο ημέρες... και έτσι θα γίνει.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει κληθεί έκτακτη σύσκεψη σήμερα με όλους τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα και με κύρια αναφορά το Υπ. Ανάπτυξης, ώστε να διαμορφωθούν τελικές προτάσεις για την ενεργοποίηση και ξεμπλοκάρισμα προγραμμάτων που θα έχουν να κάνουν με τρία κυρίως μέτωπα στόχους: τα μεγάλα έργα (οδικοί άξονες), μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενίσχυση της απασχόλησης. Το συνολικό πακέτο των κοινοτικών πόρων που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί λέγεται ότι είναι 15 δισ. ευρω αλλά στην συνάντηση της Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι μέχρι και το 2013 μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις ύψους 7,7 δισ. ευρω.

Στο πλαίσιο των κινήσεων αυτών άλλωστε θα γίνει και μία συνάντηση του Πρωθυπουργού αύριο στις Βρυξέλλες με τον κ. Μπαρόζο και τους τέσσερεις συναρμόδιους Επιτρόπους έτσι ώστε την επόμενη ημέρα να ανακοινωθεί στην Σύνοδο Κορυφής ως το πρώτο σχέδιο... ενίσχυσης της αναπτυξιακής διάστασης του νέου δανειακού πακέτου.


Πηγή:http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου