Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

CocaCola-3E: Ανώδυνη ανεργία για τους εργαζόμενους, εκβιασμοί για μείωση φορολογικών συντελεστών!

Οι καπιταλιστές διεξάγουν τον ταξικό πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας με  όρους παρ’ τα όλα. Την ίδια μέρα που ψηφίζεται ο εφαρμοστικός νόμος και καταργούνται όλα τα εργασιακά δικαιώματα και πλέον η αγορά εργασίας μετατρέπεται σε εργασιακό γκούλανγκ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης αναφορικά με το κλείσιμο δύο εργοστασίων της CocaCola-3E σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προχώρησε στην εξής δήλωση: «Λυπούμαστε για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το Ελληνικό Κράτος παραμένει σταθερά εχθρικό στην επιχειρηματικότητα. Το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής της CC3E σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της χώρας στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα,  επιβαρύνει τα ποσοστά ανεργίας και αποθαρρύνει κάθε νέα επένδυση. Αυτήν την ύστατη ώρα προτείνουμε βασικό συντελεστή ΦΠΑ 19% (αντί του 23% που ισχύει σήμερα), εξαιρουμένων των συντελεστών του ΦΠΑ για τουρισμό και τρόφιμα που θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.  Παράλληλα προτείνουμε φορολογικό συντελεστή 15% για κάθε μορφή επιχείρησης στη Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό άλλων χωρών στη ΝΑ Ευρώπη και στην ΝΑ Μεσόγειο. Σε συνδυασμό με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και με νομοθεσία που θα προστατεύει και θα διευκολύνει τις επενδύσεις. Αν βεβαίως θέλουμε ανάπτυξη, θέλουμε επιτέλους έμπρακτα ένα κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα ώστε να μπορέσουμε να τη συγκρατήσουμε μέσα στην Ελλάδα».


Δηλαδή, η «Ισχυρή Ελλάδα» του Σημίτη, που συμμετείχε σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια για να αναβαθμίσει τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο του ελληνικού κεφαλαίου που έζησε την εποχή του δικού του Ελντοράντο, με την συνδρομή του στρατού και την ασφάλιση των επενδύσεων από το ελληνικό κράτος, επενδύσεις που βασίστηκαν στην παραγωγή υπεραξίας από την εκμετάλλευση των Ελλήνων εργαζομένων, τώρα επιβάλλει εκβιαστικά τους όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης των κερδών της νέας εποχής. Έχοντας επιβάλλει βαλκανικές εργασιακές σχέσεις απαιτεί και βαλκανικούς φορολογικούς συντελεστές!
 

Το μέλλον που επιφυλάσσει η πραξικοπηματική κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στον κόσμο της εργασίας είναι η συνεχής χειροτέρευση της θέσης του και η εγκαθίδρυση καθεστότως ομηρείας ώστε να εκβιάζουν διαρκώς μέτρα που θα αυξάνουν το ποσοστό κερδοφορίας τους. Στην συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Coca-Cola στην Πάτρα με τους εκπροσώπους της εταιρείας άκουσαν πως θα υπάρξει μέριμνα η …ανεργία τους να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνη!!!

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις εντάσσονται σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής εταιρείας που επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των κερδών της, που προβλέπει κλείσιμο των γραμμών παραγωγής σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, από τις αλλαγές θα επηρεαστούν 30 εργαζόμενοι, για τους οποίους θα αναζητηθούν τρόποι για την καλύτερη δυνατή αποχώρησή τους, μεταξύ αυτών και της εθελουσίας εξόδου.
 

Και ποια είναι η αφορμή; Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η απόφαση είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά 23% τα τελευταία τρία έτη και, ειδικότερα, το 2011 όπου ο τομέας των αναψυκτικών υποχώρησε κατά 8,9%, οι χυμοί κατά 10,1% και τα εμφιαλωμένα νερά κατά 5,7%.
 

Όμως υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: το 2011 όλες οι εταιρείες του Ομίλου Δαυίδ ολοκλήρωσαν επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους, συντηρώντας αυξημένο μερίδιο δανεισμού και συνεπώς υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος! Δηλαδή, οι μέτοχοι μοιράζονται τα κέρδη και οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλεία τους με πρόσχημα τις απώλειες….
 

Η εργατική απάντηση δόθηκε στο πλαίσιο συνδιάσκεψης επτά σωματείων και δύο ομοσπονδιών στον όμιλο της Coca Cola, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Coca Cola στη Θεσσαλονίκη, κατέρχονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έως τις 22 του μήνα. Το ίδιο διάστημα, οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και στο Βόλο) θα πραγματοποιούν καθημερινά τρίωρες στάσεις εργασίας, ενώ έχουν προκηρυχθεί και δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και 23 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
 

Η σύγκρουση εργαζομένων και πολυεθνικής, φαίνεται να έχει ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, όταν ο όμιλος φέρεται να... πέταξε το γάντι στους εργαζόμενους, αρνούμενος να συζητήσει μαζί τους για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αντιθέτως, όπως κατήγγειλε ο Οργανωτικός Γραμματέας στην Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, Βασίλης Αρτεμίου, η εταιρία ξεκίνησε να ασκεί πιέσεις προς τους εργαζόμενους για οικειοθελή αποχώρηση και να απειλεί με απολύσεις, στο όνομα της κατάργησης τμημάτων (όπως η φύλαξη της πύλης, η καθαριότητα, το εστιατόριο και το λογιστήριο) τα οποία πλέον έχουν αναλάβει να λειτουργούν εργολάβοι. Τελευταίως, στα σχέδιά της φαίνεται να εντάσσεται το κλείσιμο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη και η μεταφορά της παραγωγής στη Βουλγαρία, προκειμένου να εξασφαλιστεί μικρότερο κόστος παραγωγής.
 

Πέρυσι μάλιστα απολύθηκαν τρεις εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Πάτρας.
 

«Ο όμιλος κατακρεουργεί τις θέσεις εργασίας την ίδια ώρα που πέρυσι το πρώτο εννεάμηνο είχε δηλώσει κέρδη 300 εκ. ευρώ. Η Coca Cola είναι ασύδοτη και άπληστη. Απαιτεί τα πάντα και έχει βάλει στο στόχο τους εργαζόμενους», τόνισε σε έντονο ύφος από το βήμα της συνδιάσκεψης ο κ. Αρτεμίου, καλώντας το σύνολο των εργαζομένων σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας που «θα τσαλακώσουν τη μόστρα της εταιρίας, που επί 40 χρόνια κυριάρχησε στην ελληνική αγορά αποκομίζοντας αμύθητα κέρδη και σήμερα εκβιάζει χωρίς ίχνος ντροπής».
 

Οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη μάχη για να κρατηθούν ανοιχτά τα εργοστάσια στην Ελλάδα, να ανακληθούν οι απολύσεις και να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν μέσω των οικειοθελών αποχωρήσεων και επιπλέον να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.
Απαιτείται ο εργατικός ξεσηκωμός μακριά και σε σύγκρουση με τον κρατικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ν.Α.


Πηγή: http://diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου