Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Απανωτά χτυπήματα στη Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ





Σε πανικό βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας αντικρίζοντας τον κίνδυνο να αποτύχει παταγωδώς στην κατάκτηση του πρώτου ορόσημου της εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, τη συγκρότηση των περιβόητων Συμβουλίων.
Μετά την άρνηση των πανεπιστημίων να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις για τη δρομολόγηση των διαδικασιών ανάδειξης των νέων οργάνων, η υπουργός ανέλαβε να διορίσει η ίδια τις επιτροπές που θα αναλάβουν τη «βρώμικη δουλειά». Ακόμα ψάχνει... Παράλληλα, προσπαθεί ν' αντέξει την ομοβροντία αρνήσεων που συνεχίζει να δέχεται από πρώην πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και καθηγητές από το σύνολο σχεδόν των ΑΕΙ της χώρας να συμμετάσχουν σε διορισμένες επιτροπές εκλογής των (εσωτερικών) μελών των Συμβουλίων. Είναι πλέον απέλπιδες οι προσπάθειες που καταβάλλονται. Πρόσφατα, στελέχη του υπουργείου επικοινώνησαν με συνταξιούχο καθηγητή και (πολύ) πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ο οποίος βρίσκεται περίπου στο μέσον της 8ης δεκαετίας της ζωής του. Το τηλέφωνο έκλεισε γρήγορα...



Οι προθεσμίες
Οι προθεσμίες, που η ίδια η υπουργός έθεσε, πλέον απειλούν την ίδια και το νόμο. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν εκλεγεί τα οχτώ εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία απαιτεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2012 την πλήρη συγκρότησή τους με την εκλογή του προέδρου και των εξωτερικών μελών. Εν ολίγοις, μέσα σ' ένα μήνα πρέπει να επιτέλους να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος και να διασωθεί και το κύρος του. Δύσκολο.
Ηδη έχει εξαντληθεί ο (ανεπιτυχής) γύρος επαφών με τους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις -και μάλιστα κατά χρονολογική σειρά που φθάνει αρκετά πίσω- και άνοιξαν οι λίστες των καθηγητών.
Μόνο που δεν ορίζεται σαφώς η διαδικασία επιλογής αυτών (χρονολογικά και ποιοτικά κριτήρια) ενώ κι εκεί συναντάται το ίδιο αδιέξοδο. Το χειρότερο είναι πως ο νόμος δεν προβλέπει άλλη εναλλακτική λύση και το ακόμη χειρότερο πως αν το υπουργείο αναγκαστεί να δώσει παράταση στις προθεσμίες, τότε θα πρέπει να προβεί σε νέα διορθωτική νομοθετική ρύθμιση. Πριν ακόμα ισχύσει ο νέος νόμος...
Ενδεικτικό πάντως της προβληματικής κατάστασης είναι η απουσία της εγκυκλίου για την εκλογική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Βάσει προθεσμίας πρέπει να σταλεί στα ΑΕΙ εντός του μηνός.
Προς το παρόν, γνωστός είναι ο βαθμονομικός χαρακτήρας του. Κάτι σαν τον διαγωνισμό της Eurovision, όπως λένε αστειευόμενοι οι ακαδημαϊκοί. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών των Συμβουλίων (αν και όποτε γίνει) θα πραγματοποιηθεί όχι με σταυρό αλλά με βαθμούς. Ενα, δυο, οχτώ, δώδεκα κ.ο.κ. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Τα «όχι»
Προς το παρόν, προέχουν οι επιτροπές. Η λίστα των αρνήσεων, πάντως, είναι εντυπωσιακή. Ενδεικτική η περίπτωση των δυο κορυφαίων Ιδρυμάτων της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ. Κανείς από τους πρώην πρυτάνεις των τελευταίων ετών του Αθηνών (Μπαμπινιώτης, Ασημακόπουλος, Κίττας κ.ο.κ.) και αντιπρυτάνεις δεν έχει δεχθεί ενώ αποτυχημένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαφή με παλαιότερους θητεύσαντες στις ίδιες θέσεις. Δεν αρκούν οι μια-δυο εξαιρέσεις που, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν καταγραφεί.
Το ίδιο ισχύει για το ΕΜΠ. Την αρχή έκανε ο πρώην πρύτανης Κ. Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις του. Ακολούθησε ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος και οι δικοί του κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου