Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΑΕΙ - ΤΕΙ: υποβάθμιση -> συρρίκνωση -> επιχειρηματικοποίηση

Είναι σε εξέλιξη η ταχύρυθμη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η περικοπή της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό μέχρι και 75%, δεν είναι παρά το πρώτο βήμα - αυτό της υποβάθμισης της ποιότητας των σπουδών - προκειμένου να δικαιολογηθεί η συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να οδηγηθούμε το ταχύτερο δυνατό σε πανεπιστημιακά ιδρύματα "αυτοχρηματοδοτούμενα" - εξαρτώμενα από την χρηματοδότηση των φορέων της αγοράς αλλά και με δομή - λειτουργία σύμφωνη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

Παραθέτουμε τρεις αναρτήσεις του ΠΡΕΖΑΤV  ενδεικτικές για την "θεραπεία ΣΟΚ" που εφαρμόζει κυβέρνηση - Τρόικα - κεφάλαιο - υπουργείο παιδείας - πράσινοι τεχνοκράτες. 

kokkinostupos


ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 73% ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ 

 

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν ΤΕΙ και πανεπιστήμια καθώς οι μειώσεις του ωρομίσθιου προσωπικού φτάνουν φέτος έως και 73%.
 
Η Αννα Διαμαντοπούλου, που ενημέρωσε προχθές τον Πρωθυπουργό, επανήλθε χθες στο θέμα εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται ούτε για επαναδιαπραγμάτευση (σ.σ.: με την τρόικα) ούτε για άλλα κονδύλια. Θέλουμε μία εσωτερική αναδιάρθρωση των εγκεκριμένων πόρων, ώστε να μπορέσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
 

Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί και οι καθηγητές των ΤΕΙ επιμένουν ότι οι φετινές πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες (250 για τα ΑΕΙ και 1.300 για τα ΤΕΙ) δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες διδασκαλίας.
 

ΑΠΟΧΗ. «Πρόκειται για τεράστιας έκτασης περικοπές που ισοδυναμούν με πραγματική αδυναμία λειτουργίας σε αρκετά τμήματα», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων ΑΕΙ, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποφάσισε χθες πενθήμερη αποχή γι' αυτό το θέμα αλλά και για την καθυστέρηση διορισμού μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί. Στα ΤΕΙ, όπου το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, το ΤΕΙ Κρήτης αποφάσισε ήδη «λουκέτο» μιας εβδομάδας.
 

Οσον αφορά την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου, ορισμένα πανεπιστήμια εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει... ψηφιστεί. Οπως είπε χθες η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ ο νόμος ορίζει ότι για να αρχίσει η εξεταστική περίοδος πρέπει πρώτα να γίνουν τα μαθήματα, υπάρχει Σύγκλητος τουλάχιστον ενός πανεπιστημίου (σ.σ.: ΕΜΠ) που αποφάσισε να γίνουν εξεταστική και μαθήματα μαζί!-ΤΑ ΝΕΑ
 

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙ


Για «ανοιχτά ιδρύματα σε μη λειτουργία» μιλούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ και εκπέμπουν για ακόμη μία φορά σήμα κινδύνου για το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η δραστική μείωση του έκτακτου προσωπικού αμέσως μετά την άγρια περικοπή των προϋπολογισμών.
 

Ηδη το ΤΕΙ Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προειδοποιεί με αναστολή λειτουργίας αν το υπουργείο Παιδείας «δεν αντιμετωπίσει άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι επανειλημμένες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και δαπανών», ενώ οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ αποφάσισαν κινητοποιήσεις στις 5 και 9 Οκτωβρίου.
 

Ο ελάχιστος αριθμός πιστώσεων που μόλις εγκρίθηκαν για συμβασιούχους και έκτακτους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (250 και 1.300 αντιστοίχως) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Η μείωση έχει φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις έως 70% και 80%. «Θέλουμε να προλάβουμε τις δυσμενείς καταστάσεις και όχι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις» επισημαίνει η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ στην επιστολή-έκκληση που έστειλε στην υπουργό Παιδείας, προκειμένου να συναντηθούν και να συζητήσουν τα οξύτατα πλέον προβλήματα των ιδρυμάτων. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ λόγω του νέου νόμου, είναι αρνητική και έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα. Η χρηματοδότηση των ΤΕΙ και ο αριθμός των εκτάκτων όπως καθορίστηκε με την ΠΥΣ δεν συνηγορούν υπέρ της απρόσκοπτης εκπαιδευτικής λειτουργίας τους. Μιλάμε πλέον για ανοιχτά ΤΕΙ σε μη λειτουργία. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τους, όταν αυτές αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτόν που καθορίστηκε».
 
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Νίνος σε πολύ πιο σκληρούς τόνους κατηγορεί την υπουργό, η οποία παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιδρυμάτων «εμμένει σε αποφάσεις που προκαλούν σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα», και ρωτά για την τύχη του (ανενεργού) ειδικού κωδικού στον προϋπολογισμό κάθε ιδρύματος σχετικά με τα κονδύλια για το έκτακτο προσωπικό. Η περίπτωση πάντως του ΤΕΙ Αθήνας είναι ενδεικτική. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, φιλοξενεί 28.000 φοιτητές, ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά 60% και φέτος εγκρίθηκαν για το ίδρυμα μόλις εννέα θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

 
Νέο συλλαλητήριο
 

Χθες φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο στο οποίο έχουν προαναγγείλει τη συμμετοχή τους και μαθητές. Στις διαδηλώσεις της 5ης Οκτωβρίου πάντως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας απ' όλες τις βαθμίδες θα είναι παρούσα. Ολοι οι κλάδοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, μαζί φοιτητές και μαθητές. *
 

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ






ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΙ


Με συνδιδασκαλία μαθημάτων, αύξηση των φοιτητών στα εργαστήρια και παράκληση στους καθηγητές να διδάσκουν και πέραν του κανονικού ωραρίου, επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε ιδίως στα ΤΕΙ από την αδυναμία πρόσληψης επαρκούς αριθμού συμβασιούχων διδασκόντων. Χθες, ο ειδικός γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασ. Παπάζογλου απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, με την οποία τους ζητά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προχωρώντας σε συνδιδασκαλία τόσο στα θεωρητικά όσο και στα εργαστηριακά μαθήματα μεταξύ τμημάτων της ίδιας σχολής και αυξάνοντας τον αριθμό των φοιτητών σε εργαστηριακές ασκήσεις από 15 σε 25.
Πάντως οι διοικήσεις των ΤΕΙ έχουν εδώ και μέρες προειδοποιήσει το υπουργείο Παιδείας ότι οι 1.300 θέσεις συμβασιούχων διδασκόντων που εγκρίθηκαν εφέτος - λόγω των περικοπών - συνολικά στα ΤΕΙ είναι τόσο λίγες, που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Οπως το ΤΕΙ Κρήτης που έλαβε εφέτος πιστώσεις για 88 θέσεις έναντι 239 του προηγούμενου έτους και χρειάζεται 153 έκτακτους εκπαιδευτικούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου