Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πάτρας - "ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ"

Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πάτρας
 «ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ»

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Είναι γνωστό πλέον πως η Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή με απόφαση του μέχρι πρότινος υπουργού οικονομικών Βενιζέλου και του προέδρου της τράπεζας Προβόπουλου, «έπαιξε» τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, όπως ακριβώς έκανε και με τ’ αποθεματικά των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με την νέα δανειακή σύμβαση (μνημόνιο 2) που ενέκρινε το μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) «κουρεύονται» και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Υπολογίζεται ότι από τα 150 εκατ. ευρώ των ΑΕΙ και ΤΕΙ οι απώλειες για τα ιδρύματα είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Για το ΤΕΙ Πάτρας η απώλεια υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι παρά το επακόλουθο της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων της τρόικα και των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών:

α) Μεταφέρει άμεσα το κόστος αποπληρωμής του χρέους στους ίδιους τους εργαζόμενους (από την φορολογία των οποίων αποτελούνται τα αποθεματικά των ιδρυμάτων) για το ξεπέρασμα της κρίσης που όμως δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.

β) Δημιουργεί συνθήκες ευρύτερης υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (π.χ. μέσω της περικοπής λειτουργικών εξόδων, μισθοδοσίας εκπαιδευτικών κλπ) που ήδη μεθοδεύεται (ανεπιτυχώς προς το παρόν) με την προσπάθεια εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου Διαμαντοπούλου (4009/2011). Αποτελεί μια επιπλέον πίεση στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της παύσης λειτουργίας τμημάτων και της ιδιωτικοποίησης. 

γ) Αποτελεί καθαρή κλοπή των χρημάτων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, για να μπορεί ο κ. Βενιζέλος ξεδιάντροπα να πανηγυρίζει πως «πέτυχε το PSI». Σημειώνουμε πως η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων έχει φτάσει σε νέο αρνητικό ρεκόρ, 2,75% του ΑΕΠ!

Σε αυτές τις συνθήκες εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι είναι ανάγκη να βρεθούμε σε κοινή πορεία:

- Να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά. Να αυξηθούν τώρα οι δαπάνες για την παιδεία.
- Για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας
- Ενάντια στην υποταγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά και τους νόμους της
- Να ανατραπεί ο νόμος έκτρωμα 4009/2011 που οδηγεί στην υποβάθμιση/συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην ιδιωτικοποίηση, στο κλείσιμο τμημάτων, στην απόλυση εκπαιδευτικών, στον αποκλεισμό της νεολαίας από τη μόρφωση
- Να φύγουν η τρόικα και η κυβέρνηση των προθύμων. Να ανατραπεί η αντικοινωνική πολιτική κυβέρνησης – τρόικας που δημιουργεί συνθήκες εργασιακού και εκπαιδευτικού μεσαίωνα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου