Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΝΤΑΧΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΤΟ ΣΠΕΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος είχε δημοσιοποιήσει καταγγελία για τις αυθαιρεσίες των αξιωματικών και την άγρια εντατικοποίηση των φαντάρων. Ύστερα από τις καταγγελίες και την ίδια την παρέμβαση των στρατευμένων, η ιεραρχία του στρατοπέδου είχε αναγκαστεί να αναδιπλωθεί, προφανώς για να μην χαλάσει η βιτρίνα του αξιόμαχου των σχολείων Προκεχωρημένης εκπαίδευσης.

Όμως απ' ότι φαίνεται, η διοίκηση της μονάδας συνεχίζει να αυθαιρετεί. Η «καλή συμπεριφορά» τους άντεξε μόλις μια σειρά και μόλις 4 μήνες. Περιστατικά εκπληκτικής ομοιότητας με τις προηγούμενες καταγγελίες, τυπικά μοτίβα τραμπούκικων συμπεριφορών των «ανωτέρων» προς τους «κατωτέρους» και ένα ολόκληρο σχέδιο για το τσάκισμα της αξιοπρέπειας των νεοσυλλέκτων, αποδεικνύουν πως η στρατιωτική ιεραρχία - από τις χαμηλότερες βαθμίδες των διμοιριτών και των διοικητών λόχων ως το ΓΕΣ και την πολιτική ηγεσία - επιχειρεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τα πιο εκμεταλλευτικά και σκληρά χαρακτηριστικά των ενόπλων δυνάμεων με απαράδεκτες συμπεριφορές και καψόνια, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συγκάλυψη των ευθυνών.


Ο ελληνικός στρατός για μια ακόμη φορά αποδεικνύει όχι μόνο ότι δε μπορεί να υπερβεί τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να αντιμετωπίσεις τους φαντάρους ως πολίτες με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, αλλά θεωρεί ότι η βαναυσότητα και η απανθρωπιά είναι συστατικό της εκπαίδευσης που ετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά 15 λαών, αλλά και για επιχειρήσεις Καταστολής πλήθους.

Χαρακτηριστικά, λοιπόν, είναι, τα όσα (ξανα)συμβαίνουν στο Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο.

Η συμπεριφορά των στελεχών και της ιεραρχίας απέναντι στους φαντάρους είναι προκλητική και οι τιμωρίες, τα καψόνια, οι κρατήσεις και οι φυλακές έχουν «απογειωθεί». Ακόμα περισσότερο, είναι αδιανόητοι οι χαρακτηρισμοί και η απαξίωση της προσωπικότητας των στρατευμένων.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν ο υπολοχαγός Παπαϊωάννου και (ακόμα περισσότερο) ο ανθυπασπιστής Ξένος.

Ο, μεν, πρώτος, με ύφος που αντιμετωπίζει τους φαντάρους σαν μιάσματα και με καλύτερη ευκαιρία τις ώρες εκπαίδευσης, δε χάνει καμία ευκαιρία να κάνει τον «βαρύ» τραμπούκο, εκμεταλλευόμενος «τα αστέρια» της στολής του.

Ο, δε, ανθυπασπιστής έχει καταφέρει να κυκλοφορεί γι' αυτόν η φήμη ότι δε θα ήταν άσχημο αν τον κοίταζε ένας ψυχολόγος. Οι φυλακές που μοιράζει είναι κυριολεκτικά για «ψήλου πήδημα» (προφανώς είναι ένα φετίχ). Μπαίνει στους θαλάμους των στρατιωτών ακόμα κι ένα λεπτό μετά το πρωινό εγερτήριο (στις 6.01) και ρίχνει κρατήσεις σε όποιον δεν πρόλαβε να τιναχτεί από το κρεβάτι.

Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στους φαντάρους περιλαμβάνει χυδαίους χαρακτηρισμούς και βρισιές. Κλωτσάει κρεβάτια και άρβυλα σε όποιον τόλμησε να κάτσει για 5 λεπτά - ή και λιγότερο - στο κρεβάτι του στο θάλαμο, κατά τη διάρκεια της μέρας. Μπορεί να μην προλαβαίνουμε να πλύνουμε ούτε τα χέρια μας πριν το βραδινό φαγητό και να αναγκαζόμαστε εξαιτίας τις πίεσης του προγράμματος εκπαίδευσης που μας επιβάλλουν να μην εφαρμόζουμε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (όπως είχαν πει και σε προηγούμενη σειρά: «ρύζι θα φάτε ρε κομάντα, τι τα θέλετε τα καθαρά χέρια;»). Όμως, η πιθανότητα να «κολλήσεις κοριούς» επειδή κάθισες για δευτερόλεπτα πάνω στο κρεβάτι με τη στολή εργασίας και φορώντας τα άρβυλα, τιμωρείται με φυλακές και κρατήσεις.

Τα δύο, πιο χαρακτηριστικά δείγματα ακραίας συμπεριφοράς είναι τα εξής: στο πρώτο περιστατικό ο ανθυπασπιστής έσκισε τζόκεϋ συναδέλφου μπροστά σε όλο το λόχο του επειδή «ήταν φθαρμένο»! Μπορεί την επόμενη μέρα να του έδωσε καινούριο γιατί «ο συνάδελφος είναι φτωχός», όμως κάποιος θα πρέπει να μας απαντήσει αν αυτό είναι ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι σε άνθρωπο και όχι σε γουρούνι. Το «καλύτερο» σκηνικό βέβαια, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, συνέβη την Τρίτη 13 Μάρτη με το πέταγμα από το παράθυρο των πολιτικών σακιδίων δύο φαντάρων. Το αιτιολογικό είναι ότι τα σακίδια ήταν κάτω από τα κρεβάτια τους ενώ η προβλεπόμενη διαδικασία είναι να βρίσκονται στο υπόγειο. Προφανώς δεν έχει καμία σημασία ότι έσπασε τα κινητά τους, διάφορα προσωπικά είδη και τα ατομικά τους είδη υγιεινής (ξυριστικά κλπ). Σημασία έχει ο κάθε αξιωματικός να μπορεί να «ξεφορτώνει» τα προσωπικά του προβλήματα στην πλάτη των φαντάρων με αφορμή την τήρηση των κανονισμών, τους οποίους κατά τα άλλα μπορεί να καταστρατηγεί με άνεση.

Δεν αποτελούν, βέβαια, αυτές οι συμπεριφορές «μεμονωμένα περιστατικά» κάποιων «κακών» στελεχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν γνώσει, και με την ανοχή (αν όχι συγκατάβαση), του λοχαγού Αγραφιώτη (ο οποίος είναι διοικητής του ΣΠΕΝ).
Δεν τους αρκεί που κάνουμε πυρ και κίνηση μέσα στις λάσπες και τον αέρα. Δεν τους αρκεί που τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα ωρών και υπηρεσιών. Με δικαιολογία «την διατήρηση του αξιόμαχου των στρατιωτών», σκοπός είναι η βάρβαρη εκμετάλλευσή μας, η καταστρατήγηση του κανονισμού (ο οποίος, όμως, είναι η αφορμή για να μας γράφουν φυλακές και κρατήσεις), το τσάκισμα της προσωπικότητας μας.

Συνάδελφος, «βγήκε» στην αναφορά, την ίδια την ώρα της αναφοράς, και πήρε μια μέρα κράτηση γιατί τόλμησε να ξύσει τη μύτη του! Όμως, κανείς δε δίνει πουθενά αναφορά ή λόγο για το γεγονός ότι σε μια μονάδα που οι υπηρεσίες πάνε τόσο καλά (δύο ή τρεις έξω - μία μέσα, αν καταφέρεις να γλιτώσεις τις φυλακές), καταλήγουν φαντάροι να κάνουν κωλυόμενα νούμερα στις σκοπιές τα πρωινά ή 5ωρα περίπολα!
 
Άραγε, ο διοικητής του 6ου Συντάγματος Πεζικού, Χατζάρας, τα γνωρίζει όλα αυτά; Υποτίθεται μάλιστα ότι το στρατόπεδο της Κορίνθου (το οποίο ξανανοίγει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, προκειμένου να διατηρήσει το. πελατολόγιο των αξιωματικών και των στελεχών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) διαφημίζεται ως «βυσματικό» από τα διάφορα site και fora των εθνικοφρόνων υπερασπιστών της αύξησης της θητείας, του στρατού κλπ.
Βέβαια, όλα αυτά τα «μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας», βασίζονται σε ένα συνολικό ρατσιστικό και εθνικιστικό σχέδιο εκμετάλλευσης και διακρίσεων μέσα στο στρατό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων στο ΣΠΕΝ είναι ομογενείς, που εκτελούν (αρκετοί για δεύτερη φορά στη ζωή τους) τρίμηνη θητεία. Αυτούς καταρχήν έχει στο στόχαστρό της αυτή η λογική, καίγοντας μαζί της «και τα αθώα ελληνόπουλα» που βρέθηκαν εκεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι παλαιότεροι συνάδελφοι που υπηρετούν καιρό στην Κόρινθο, ως μόνιμη δύναμη, μας έλεγαν ότι η συνηθισμένη κουβέντα μεταξύ των στελεχών πριν πάμε εκεί ήταν: «θα τους τεντώσουμε γιατί θα έρθουν πολλοί ξένοι».
 
Θεωρούμε καταρχήν υπεύθυνους τους αξιωματικούς και τα στελέχη στη μονάδα για αυτή την κατάσταση, ως άμεσους εκφραστές της. Είναι, όμως, εξίσου υπεύθυνοι το σύνολο της ιεραρχίας, ξεκινώντας από τη διοίκηση του στρατοπέδου. Δεν είμαστε ζώα!
 
Είμαστε πολίτες με στολή και, κυρίως, δικαιώματα.
Απαιτούμε να τελειώσει αυτή η κατάσταση.
 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου