Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο με σχεδιασμούς καλοκαιρινού πλήγματος

Ολοένα φαίνεται να πλησιάζει η απειλή μετατροπής των απειλών σε οδυνηρή πραγματικότητα. Ισραήλ και ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένοι να φτάσουν ακόμη και στην πυρηνική επίθεση με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτό δείχνουν οι προετοιμασίες σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι αναλύσεις τους σχετικά με τις ευρύτερες συνέπειες, αλλά και το μέγεθος των απωλειών. Ως απάντηση στην επιβολή των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν, ο πρώην υπουργός Πληροφοριών του Ιράν Α. Falahian, δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να λάβει σοβαρά την απειλή για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Η δήλωση έγινε με αφορμή ερώτηση για τις κυρώσεις εναντίον των ιρανικών τραπεζών. Εκτιμώντας την τεράστια οικονομική και γεωστρατηγική σημασία των Στενών του Ορμούζ, αλλά επίσης προχωρώντας σε μια τεράστια επίδειξη δύναμης, στη περιοχή πλέουν τα τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα - USS Abraham Lincoln, USS Carl Vinson και Enterprise- και αναμένεται και το Γαλλικό Charles de Gaulle, ενώ σημαντική θα είναι και η παρουσία ναρκαλιευτικών από τη Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και τη Γερμανία. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει να παρακολουθήσουμε τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα διπλασιάζουν τη δύναμη των ναρκαλιευτικών τους στον Κόλπο, στέλνουν ASW ελικόπτερα, μετατρέπουν τις τορπίλες υποβρυχίων και σκαφών επιφανείας ώστε να αποδίδουν καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες του Κόλπου και αυξάνουν το απόθεμα βομβών και καυσίμων στο νησί-βάση Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού Ωκεανού! Αυξάνουν μάλιστα άμεσα το κονδύλι ανάπτυξης των δυνάμεων τους κατά 100 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Ενόπλων Σωμάτων της Γερουσίας, ο Ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερτ, ο επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων του US Navy, δήλωσε ότι «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυνάμεις μας. Το Ιράν σε περίπτωση κρίσης θα επιχειρήσει να κλείσει τα Στενά για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ροή του πετρελαίου. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Θέλουμε ισχυρές ανθυποβρυχιακές δυνάμεις γιατί θα το επιχειρήσουν πιθανότητα με υποβρύχια, τα νέα Kilo που έχουν πάρει από τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να επιτεθούμε στα υποβρύχια και να αμυνθούμε στις τορπίλες. Θα διπλασιάσουμε τη δύναμη των ναρκαλιευτικών σκαφών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και θα φτάσουν στα οκτώ από τα τέσσερα που είναι σήμερα. Θα αποσταλούν ελικόπτερα με αερομεταφερόμενα συστήματα εντοπισμού ναρκών».
Επιπλέον, όλα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που θα διασχίζουν τα Στενά του Χορμούζ, θα εφοδιαστούν με επιπλέον ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης, για αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης, ενώ θα τοποθετήσουν περισσότερα μέσα εγγύς άμυνας, όπως πυροβόλα και πολυβόλα, για την αποτροπή επιθέσεων από μικρούς στόχους. Τέλος, τα σκάφη της Αμερικανικής Ακτοφυλακής που βρίσκονται στο Μπαχρέιν, θα εφοδιαστούν με πολυβόλα Gatling, ενώ θα γίνουν και μετατροπές στις τορπίλες των υποβρυχίων που θα επιχειρούν στην περιοχή για να καταφέρουν να εξουδετερώσουν τα Kilo των Ιρανών, αφού τα θερμογραφικά δεδομένα και η πυκνότητα του άλατος είναι διαφορετική στην Αραβική Θάλασσα και τον Κόλπο.  Την ίδια στιγμή η USAF θα αυξήσει το απόθεμα βομβών των 1000 και 2000 λιβρών, αλλά και των θερμοβαρικών όπλων που διαθέτει, στην βάση Ντιέγκο Γκαρσία για χρήση από τα βομβαρδιστικά B-1,  B-2 και B-52.
Όλες αυτές οι κινήσεις υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και θα αρχίσει νε μετράει ανάποδα ο χρόνος...
Μάλιστα, η απόρρητη προσομοίωση ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί πρόσφατα προέβλεψε περιφερειακό πόλεμο με το θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών. Η άσκηση η οποία ονομάστηκε Ιnternal Look διήρκεσε δύο εβδομάδες. Το σενάριο περιελάμβανε την εξαπόλυση επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν και τα ιρανικά πυραυλικά αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων και πιο συγκεκριμένα αμερικανικού πολεμικού πλοίου στον Περσικό, με αποτέλεσμα τον θάνατο 200 Αμερικανών.
Στην άσκηση Ιnternal Look οι ΗΠΑ αντεπιτίθενται προχωρώντας και οι ίδιες σε βομβαρδισμούς των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης η ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα καθυστερήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατά ένα χρόνο περίπου. Στόχος της άσκησης Ιnternal Look ήταν να ελέγξει σε περίπτωση ισραηλινού πλήγματος κατά του Ιράν, τις αμερικανικές στρατιωτικές επικοινωνίες και τον συντονισμό ανάμεσα στα επιτελεία που εδρεύουν στη Φλόριντα και σε αυτά που εδρεύουν στον Περσικό. Από την άσκηση αυτή προκύπτει ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τις μελλοντικές κινήσεις των Ισραηλινών αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ουσιαστικά οι αμερικανικές αρχές επιχειρούν να εμπεδώσουν στις στρατιωτικές τους δυνάμεις  το απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο χαρακτήρα ενός ισραηλινού πλήγματος και μιας ιρανικής αντεπίθεσης και να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο.
Το αποτέλεσμα της άσκησης ενέτεινε τους φόβους των ΗΠΑ ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης δε θα μπορέσουν να παραμείνουν έξω από τις συγκρούσεις και ενίσχυσε την πεποίθηση των αναλυτών που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει ενδεχόμενο ισραηλινό πλήγμα για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την άσκηση τα επακόλουθα αμερικανικά πλήγματα μίας ιρανικής επίθεσης,  τα οποία όπως φαίνεται δε θα είναι «εκδικητικά» αλλά θα έχουν στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατά μόλις δύο χρόνια επιπλέον. Γεράκια όμως στο αμερικανικό Πεντάγωνο πιέζουν στην κατεύθυνση ενός συντριπτικού αμερικανικού πλήγματος και υποστηρίζουν ότι το αμερικανικό οπλοστάσιο θα μπορούσε να προξενήσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, αν ο πρόεδρος Ομπάμα έδινε το «πράσινο φως» για πλήρη αντεπίθεση. Από την άλλη πλευρά πολλοί ειδικοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι το Ιράν θα διαχειριστεί με προσοχή την κλιμάκωση έπειτα από ένα ισραηλινό πλήγμα, ώστε να αποφύγει να προσφέρει στις ΗΠΑ την αφορμή για να χρησιμοποιήσουν εναντίον του το δικό τους πολύ ισχυρότερο από το ισραηλινό οπλοστάσιο.
Η κυβέρνηση του Ιράν θα μπορούσε να δώσει σε συμμάχους της και τις συνεργαζόμενες με αυτή οργανώσεις ανά τον κόσμο εντολή να ανατινάξουν παγιδευμένα αυτοκίνητα σε πρωτεύουσες χωρών ή να προμηθεύσει ισχυρά εκρηκτικά και περισσότερο εξελιγμένο οπλισμό στους αντάρτες στο Αφγανιστάν, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις κατά Αμερικανών. Ομάδα αναλυτών στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ εκτιμά ότι το τελευταίο που επιθυμεί το Ιράν με δεδομένη τον πολυφυλετικό του χαρακτήρα, τα ευάλωτα εκτεθειμένα του σύνορα και τις ενεργειακές υποδομές, είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στο έδαφός του. Με βάση αυτό το σκεπτικό το τελευταίο που θα επιθυμούσε το Ιράν θα ήταν να πλήξει αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους στον Περσικό και να προκαλέσει τη γενικευμένη αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία εν μέσω προεκλογικής περιόδου δε θα μπορεί να μείνει απαθής στο τεράστιο εθνικιστικό κλίμα που θα καλλιεργηθεί. Η συγκεκριμένη όμως ανάλυσή επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τις αληθινές προθέσεις της ιρανικής ηγεσίας υπό τον πρόεδρο Ahmadinejad, παρά την πεποίθηση ότι το ιερατείο επιδιώκει την διατήρηση του στην εξουσία και τονίζει ότι ακόμη και οι πιο λεπτομερείς στρατιωτικές ασκήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να προβλέψουν την αντίδραση κρατών και ηγεσιών μετά από επίθεση εχθρικού κράτους.
Και ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να δράσει για μια ακόμη φορά βάναυσα και τρομοκρατικά, μια ευρεία πλειοψηφία Ισραηλινών είτε αντιτίθενται σε μια επίθεση της χώρας τους στο Ιράν είτε θα συμφωνούσαν μόνο αν αυτή πραγματοποιείτο με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το ισραηλινό Ινστιτούτο Dahaf έδειξε ότι το 34% των 500 ερωτηθέντων θεωρούν ότι το Ισραήλ δε θα πρέπει να πλήξει το Ιράν και το 42% ότι θα πρέπει να επιτεθεί μόνο αν οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή την απόφαση. Μόνο το 19% θεωρεί ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιτεθεί ακόμη και χωρίς τη στήριξη της Ουάσινγκτον.
Οι πολεμοκάπηλοι πιέζουν ασφυκτικά και το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να τεθεί σε συναγερμό.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437  diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου