Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μπάτσοι δολοφόνησαν το Νίκο Σακελλίων, οι δικαστές προκλητικά τους αθώωσαν

Το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας απάλλαξε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι τον Μάιο του 2008 ξυλοκόπησαν 24χρονο φοιτητή της Αρχιτεκτονικής, ομογενή από την Τασκένδη. Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση αυτή παρά την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι τον άτυχο νέο μέχρι να καταρρεύσει, ενώ δεν έλαβε υπόψη βίντεο που είχε τραβήξει περίοικος. Συγκλονισμένος ο πατέρας του 24χρονου φοιτητή, που είναι καθηγητής ψυχοφυσιολογίας, δήλωσε στην "Αυγή" ότι δεν περίμενε την απόφαση αυτή και με εμφανή πικρία τόνισε: "Η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών, που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη". Για καθεστώς ατιμωρησίας των αστυνομικών κάνει λόγο η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ.
--

Απόσπασμα από το βίντεο που είχε τραβήξει περίοικος και αρνήθηκε να δει το δικαστήριο

Ένα από τα πλέον αποτρόπαια περιστατικά αστυνομικής βίας και ταυτόχρονης συγκάλυψής της "δικαιώθηκε" ξανά χθες στις δικαστικές αίθουσες. Τέσσερις αστυνομικοί, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, ξυλοφόρτωσαν άγρια, στην οδό Αναξαγόρα, νεαρό ομογενή, ο οποίος κατέρρευσε στα χέρια τους και πέθανε. Η σκηνή, μάλιστα, στην τελευταία φάση της καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, το οποίο ουδέποτε προβλήθηκε στο δικαστήριο. Στη συνέχεια, το πτώμα εξαφανίστηκε για δώδεκα ώρες πριν βρεθεί
φριχτά κακοποιημένο στην ιατροδικαστική υπηρεσία με συμπτώματα σήψης. Χρειάστηκαν μόλις έξι συνεδριάσεις και οι ολιγόλεπτες αγορεύσεις του εισαγγελέα και των δικηγόρων υπεράσπισης για να κριθούν οι αστυνομικοί ομόφωνα αθώοι...

Ένα μαγιάτικο απόγευμα του 2008, ο 24χρονος ομογενής Νίκος Σακελλίων, ένα ψηλό πανέμορφο παλικάρι, αθλητής και φοιτητής της Αρχιτεκτονικής, βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην περιοχή Αναξαγόρα. Επίσης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες οι τέσσερις αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν με γροθιές στο κεφάλι, χαστούκια και κεφαλοκλείδωμα, μέχρις ότου καταρρεύσει στα χέρια τους.


Οι κατηγορούμενοι επέμεναν μέχρι τέλους ότι βρήκαν τον νεαρό σε κατάσταση κώματος στο οδόστρωμα, ωστόσο αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο όχι μόνο περιέγραψε την ωμή βία των αστυνομικών, αλλά είχε καταγράψει και τις τελευταίες στιγμές του περιστατικού με το κινητό του.

Στη συνέχεια, υποστηρίχτηκε ότι στον λάρυγγα του νεαρού εντοπίστηκε σακουλάκι με φιξάκια ηρωίνης. Ωστόσο, το ΕΚΑΒ, που κλήθηκε στη συνέχεια και προχώρησε σε ενδοτραχειακή διασωλήνωση, δεν βρήκε τίποτα.

Θρίλερ με το άψυχο σώμα

Το ΕΚΑΒ μετέφερε τον Ν. Σακελλίωνα στο νοσοκομείο "Ελπίς" σε σχετικά καλή εξωτερική κατάσταση. Στη συνέχεια, το άψυχο σώμα που παρέλαβε γραφείο τελετών... εξαφανίζεται για δώδεκα ώρες και εντοπίζεται στην ιατροδικαστική υπηρεσία με σημάδια σήψης. Εκεί μάλιστα "βρέθηκε" και το υποτιθέμενο σακουλάκι με τα ναρκωτικά που δεν εντόπισαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ με τη διασωλήνωση... "Βρήκα το παιδί μου μέσα σε μια κούτα πνιγμένο στο αίμα και φριχτά παραμορφωμένο", είπε στο δικαστήριο ο τραγικός πατέρας του, που κίνησε γη και ουρανό για να μάθει τι συνέβη τελικά στο παιδί του, χωρίς να πάρει απάντηση.

Στο δικαστήριο κατέθεσε επί ώρες και η ιατροδικαστής Στ. Παπαδόδημα, η οποία είπε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσε να προκληθεί θάνατος σ' έναν άνδρα με τα χαρακτηριστικά του Ν. Σακελλίωνα (νέος, υγιής, ύψος 1,95, κολυμβητής, μη υπό επήρρεια ουσιών κατά τα γεγονότα) από κατάποση ξένου σώματος χωρίς να έχει επενεργήσει εξωτερικός παράγοντας και χωρίς να έχει ασκηθεί βία...

Τελικά το δικαστήριο, αποτελούμενο από την πρόεδρο Ελένη Κοτίτσα και τις παρέδρους Ειρήνη Σιδέρη και Ελένη Κηπουρού, αποφάσισε να απαλλάξει τους τέσσερις από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και αποχώρησε βιαστικά με χαμηλωμένα τα μάτια...

Δ. Σακελλίων: Η ζωή των ανθρώπων σε χέρια αστυνομικών που έχουν μάθει να σκοτώνουν...

Ο Δ. Σακελλίων, πατέρας του άτυχου Νίκου, ανήκει σε οικογένεια πολιτικών προσφύγων από την Τασκένδη. Ζώντας μια δύσκολη ζωή, κατάφερε να πάρει το πτυχίο της ιατρικής και σήμερα είναι καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας που εργάζεται στη χώρα μας. Παρά την επιστημονική του κατάρτιση ωστόσο, έμεινε άφωνος όταν είδε το παιδί του σε μια κούτα, πνιγμένο στο αίμα. Η "Α" επικοινώνησε χθες μαζί του και ο τραγικός πατέρας δεν μπορούσε ακόμα να συνειδητοποιήσει τη δικαστική απόφαση.

"Δεν το περίμενα να συρθεί έτσι το δικαστήριο. Η απόφαση για τη ζωή του παιδιού μου βγήκε σε λίγα λεπτά. Μπαίνοντας μέσα, οι δικαστές μετά τη διάσκεψη σηκώθηκαν όλοι και είπαν μια λέξη που δεν ακουγόταν. Συμμάζεψαν τα πράγματά τους κι έφυγαν. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό και ρωτούσα 'τι έγινε;'. Νόμιζα ότι υπήρχε πάλι διακοπή ή νέα αναβολή. Μόνο όταν ξεκίνησαν να φιλιούνται οι κατηγορούμενοι με τους δικηγόρους τους κατάλαβα ότι τους αθωώσανε...".

Η συνομιλία μαζί του ολοκληρώθηκε με μια πικρή διαπίστωση και πολλά, πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα: "Η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη. Με ποια λογική βγήκε τέτοια απόφαση; Γιατί τους πληρώνουμε; Γιατί τους έχουμε στην κοινωνία;"...

Γ. Κούρτοβικ: Καθεστώς ατιμωρησίας για τους αστυνομικούς

Με αφορμή την υπόθεση, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ που τη χειρίστηκε δήλωσε στην "Αυγή": "Το πλήθος των στοιχείων, οι αυτόπτες μάρτυρες (ακόμη και αστυνομικοί), το βίντεο που εισκομίστηκε, η επιβεβαίωση από όλες τις πλευρές ότι στον νεκρό είχε γίνει ανεμπόδιστα ενδοτραχειακή διασωλήνωση, με την οποία ήταν απολύτως ασύμβατη η ύπαρξη σφηνωμένου στον λάρυγγα ξένου σώματος -σαν αυτό που βρέθηκε κατά την ιατροδικαστική-, η περίεργη εξαφάνιση του πτώματος και περιέλευσή του σε κατάσταση σήψης, η βία που προέκυπτε από πλειάδα στοιχείων και επιβεβαίωνε εμμέσως και η ίδια η κατηγορούμενη, δεν πτόησαν το δικαστήριο. Για μία φορά ακόμη η ελληνική Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε το καθεστώς ατιμωρησίας που θριαμβευτικά απολαμβάνουν οι αστυνομικοί στην Ελλάδα, αποδίδοντας εύσημα στους δράστες και λύνοντάς τους τα χέρια για άλλα ανδραγαθήματα. Μια ακόμη περίπτωση για τις λίστες των αδικαίωτων νεκρών, βασανισμένων, κακοποιημένων, που γεμίζουν τις διεθνείς εκθέσεις και μακραίνουν τον κατάλογο των υποθέσεων κατά Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Πηγή: http://www.avgi.gr

2 σχόλια:

  1. από το indymedia

    Μεγάλα, σοβαρότατα ερωτήματα, για τις αιτίες και τις ευθύνες θανάτου του 24χρονου ομογενούς-αθλητή Νικολάου Σακελλίωνα, τον περασμένο Μάιο στο κέντρο της Αθήνας, προκαλούνται από σειρά αντιφάσεων μεταξύ επισήμων εγγράφων, ιατρικών βεβαιώσεων-γνωματεύσεων, της ιατροδικαστικής έκθεσης και της ληξιαρχικής πράξης θανάτου.

    Τα στοιχεία αυτά, αλλά και η συγκλονιστικές καταθέσεις αυτόπτη μάρτυρα (διέθεσε και video), έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της Αστυνομίας που υπονοεί θάνατο από ναρκωτικά. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι προκλήθηκε από κακοποίηση που υπέστη από αστυνομικούς και κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης, με απόκρυψη και προσωπικών ειδών.

    Η υπόθεση πήρε νέα τροπή, όταν ο πατέρας Δημήτρης Σακελλίων, καθηγητής Ιατρικής, γιος πολιτικών προσφύγων από την Τασκένδη, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναψηλάφηση, να αναζητήσει μάρτυρες και στοιχεία αποδεικτικά για το τι πραγματικά συνέβη.

    Παραθέτουμε τα αντιφατικά επίσημα έγγραφα και την κατάθεση του μάρτυρα, που ανατρέπουν «τα δεδομένα» της Αστυνομίας:

    * Η ληξιαρχική πράξη θανάτου αναφέρει: «Αιτία θανάτου: Απόφραξη του λάρυγγος από ενσφήνωση νάιλον σακουλίτσας».

    * Σύμφωνα με την ιατρική βεβαίωση του νοσοκομείου «Ελπίς»: «Διεκομίσθη νεκρός με το ασθενοφόρο του ΟΚΑΝΑ στις 17.55. Η διαπίστωση του θανάτου του είχε ήδη γίνει στο ασθενοφόρο. Δεν υπήρχαν εξωτερικές κακώσεις». Δεν αναφέρει ανεύρεση «σακουλίτσας».

    * Η ιατροδικαστική έκθεση διαπιστώνει: «Σήψη (μογγολοειδές προσωπείο), εκδορές του αριστερού αγκώνος, των γονάτων, της αριστερής κνήμης, ανοξικές κηλίδες στον κορμό».

    * Το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως βεβαιώνει: «Σύμφωνα με τα υπηρεσιακά μας βιβλία την 11/5 και ώρα 17.00 βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση, στην οδό Αναξαγόρα. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ, τον μετέφερε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ όπου κατέληξε. Στην κατοχή του βρέθηκε μια αυτοσχέδια συσκευασία, περιέχουσα φαιά σκόνη, προφανώς ηρωίνη κι ένα ναρκωτικό δισκίο VULBEGAL».

    * Στην έκθεση κατασχέσεως του ίδιου Τμήματος (Ακροπόλεως) γράφεται: «Προβήκαμε στην κατάσχεση των προσωπικών ειδών. Ενα μπουφάν, ένα παπούτσι (!), ένα παντελόνι και το υπ. αριθμ. Τ400493 διαβατήριο». Οταν ο πατέρας τα ζήτησε, το Α.Τ. Ακροπόλεως απάντησε: «Τα ανωτέρω αναζητήθηκαν πλην όμως δεν ανευρέθηκαν».

    «Ηταν ζωντανός»

    Ο Νίκος Σακελλίων γεννήθηκε στην Τασκένδη το 1984. Τελείωσε το Λύκειο στην Ελλάδα, ήταν αθλητής κολύμβησης (είχε ύψος 1,96 και βάρος περίπου 100 κιλά), και είχε επιστρέψει στην Τασκένδη για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Ο πατέρας του, Δ. Σακελλίων, που διδάσκει εκεί στην Ιατρική Σχολή μάς λέει: «Ο γιος μου ξαναγύρισε στην Ελλάδα στις 8 Απριλίου και πέθανε σε 33 μέρες. Μετά την κηδεία κατέθεσα στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Με διαβεβαίωσαν ότι το παιδί βρήκαν δύο αστυνομικοί (Μαρία Μουστέλη, Γεώργιος Πανελάς), στη διάρκεια περιπόλου.

    » Η κ. Μουστέλη διευκρίνισε ότι τον είδε στη γωνία Αναξαγόρα και Γερανίου. Ηταν όρθιος, ζωντανός, γυμνασμένος. Εντυπωσιάστηκε από το ύψος του, είπε. Με διαβεβαίωσε ότι μετά από 10 λεπτά τον βρήκαν στην Αναξαγόρα πεσμένο. Η ίδια ισχυρίστηκε πως του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Του έκανε μαλάξεις, χτυπήματα στο σβέρκο, ένεση αδρεναλίνης για να βγάλει ό,τι έχει καταπιεί. Την ευχαρίστησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (συνέχεια...)

      »Την προηγούμενη (14/5) με είχε αναζητήσει ο Ηλίας Ντόβας από γραφείο τελετών. Πήγαμε στο νεκροταφείο του Φαλήρου, όπου βρήκα το παιδί σε θάλαμο ψυγείου. Το σώμα του είχε σημάδια σήψης -μετά από 20 ώρες- χρώμα μπλε στο πρόσωπο, κολυμπούσε στο αίμα, αιμορραγούσε από τα μάτια, το στόμα, τη μύτη. Ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης μού είπε ότι μπορώ να υποβάλω μήνυση για προσβολή στο σώμα του νεκρού. Μετέφεραν τη σορό για ιατροδικαστική εξέταση με μεταθανατικά σημεία σήψης. Πώς είναι δυνατόν 24 ετών παιδί σε λιγότερο από δύο μέρες να υποστεί τέτοια αλλαγή;».

      Συνεζίζοντας την κατάθεση της τραγικής εμπειρίας του πατέρα, στην αναζήτηση της αλήθειας, ο Δ. Σακελλίων επισημαίνει:

      «Η γιατρός του ασθενοφόρου του ΟΚΑΝΑ Ελένη Αγιάνογλου διευκρίνισε ότι εκείνοι του έκαναν ένεση αδρεναλίνης, ναξόνη (αντίδοτο), μαλάξεις στην καρδιά, διασωλήνωση για ελευθέρωση του αναπνευστικού. Στη διάρκεια της διασωλήνωσης δεν βρήκαν να έχει καταπιεί τίποτα απολύτως. Οταν κάλεσαν οι αστυνομικοί ασθενοφόρο, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά ζωντανός.

      »Στο νοσοκομείο "ΕΛΠΙΣ", μου έδωσαν ένα χαρτί που έγραφε ότι παρέλαβε τη σορό ο Η. Ντόβας, χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις. Μήπως διέλυσαν το σώμα του για να μη φανούν σημάδια κακοποίησης; Η ιατροδικαστική έκθεση δείχνει ότι δεν ήταν χρήστης. Ομως ακόμα και να είχε μπλέξει, θα μπορούσε να θεραπευτεί. Ας τον φυλάκιζαν».

      Ο μάρτυρας

      Για την εμφάνιση του αυτόπτη μάρτυρα μας είπε: «Κόλλησα στην οδό Αναξαγόρα αφίσες με τη φωτογραφία του και το τηλέφωνό μου. Ανταποκρίθηκε ο κ. Εκτορας Κουφόπουλος: "Είδα όλο το σκηνικό από την αρχή και μπορώ να έρθω μάρτυρας. Το γραφείο μου βλέπει στην οδό Αναξαγόρα"».

      Συναντήσαμε τον κ. Κουφόπουλο. Υποστηρίζει όσα είπε και στην αποκαλυπτική κατάθεσή του: «Ηταν γύρω στις 5 το απόγευμα. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στην οδό Σωκράτους (4ος όροφος), είμαι εικονολήπτης. Ακουσα κραυγές, ουρλιαχτά κι έτρεξα στο παράθυρο να δω τι συμβαίνει. Βλέπω ένα τεράστιο, γεροδεμένο παλικάρι. Φόραγε κοντομάνικο και βερμούδα. Τον είχαν πιάσει 4-5 αστυνομικοί, όλοι ειδικοί φρουροί. Μεταξύ τους ξεχώριζε μια γυναίκα, ξανθιά με κοτσίδα. Οι δύο τον κρατούσαν και ο τρίτος τον "συμμόρφωνε". Τον χτυπούσε στο πίσω και κάτω μέρος του κρανίου.

      »Μου έκανε εντύπωση ότι χτυπούσαν έναν άνθρωπο που φορούσε χειροπέδες. Το παλικάρι αντιδρούσε. Οχι βίαια. Προσπαθούσε να ξεφύγει, σαν δεμένο σκυλί έκανε. Κάποια στιγμή κατέρρευσε. Δεν αντιδρούσε. Ακόμα κι εγώ κατάλαβα ότι έπεσε σε κώμα. Οι αστυνομικοί τον χαστούκισαν, αλλά αυτός τίποτα...

      »Τον άφησαν με τις χειροπέδες, πεσμένο μπρούμυτα, γονατιστό. Πέρναγε κόσμος, κοίταζε. Ηταν στο κέντρο της Αναξαγόρα. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον πλησίασαν. Βγάζουν τις χειροπέδες, τον μεταφέρουν και τον ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο. Μετά από ένα τέταρτο ήρθε το ΕΚΑΒ. Το τελευταίο μέρος πρόλαβα να το τραβήξω βίντεο από το κινητό μου. Είδα την αφίσα με τη φωτογραφία του και πήρα τηλέφωνο τον πατέρα του».*

      Διαγραφή