Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Νέο βιβλίο της Σοφίας Κολοτούρου: Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης

Έχουμε τη χαρά να αναγγείλουμε την έκδοση του νέου βιβλίου της ποιήτριας και ιατρού Σοφίας Κολοτούρου, ποίηματα της οποίας έχουμε φιλοξενήσει επανειλημμένα στο παρόν ιστολόγιο (δείτε εδώ). Το κεντρικό θέμα του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, υποδηλώνεται από τον ίδιο του τον τίτλο: Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης.

Ας αφήσουμε όμως τη συγγραφέα να μιλήσει για το βιβλίο της η ίδια, μέσα από το σχετικό άρθρο του http://diastixo.gr.

Λέγομαι Σοφία Κολοτούρου, είμαι γιατρός και συγγραφέας και είμαι μεταγλωσσική κωφή. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συνηθίζω να συστήνομαι σε ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν.

Αναπόφευκτα, μόλις συστηθώ ακολουθεί η ερώτηση: «μετα- τι;»

Για τους ακούοντες, όλοι οι κωφοί μοιάζουν να είναι ίδιοι, όπως σε μας συχνά μοιάζουν να είναι ίδιοι οι Κινέζοι, οι Εσκιμώοι, οι Αφρικανοί: όταν δεν έχεις εμβαθύνει στα «ενδότερα» μιας φυλής ή μιας πολιτισμικής ομάδας, σου φαίνονται όλοι «ομοιόμορφα ίδιοι».

Είναι όμως όλοι οι κωφοί ίδιοι, είναι όλοι τους μέλη μιας κοινής πολιτισμικής ομάδας; Έχουν –όπως φημολογείται– όλοι την ίδια γλώσσα, τη νοηματική γλώσσα, ακολουθούν την ίδια κουλτούρα, μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ανήκουν στα ίδια σωματεία και στους ίδιους συλλόγους, συναναστρέφονται οπωσδήποτε μεταξύ τους; Συμπαθιούνται καν ή μήπως τους χωρίζουν άλυτα ζητήματα σε σχέση με τις ιδέες και τις απόψεις τους, μήπως τους χωρίζουν ιστορικά μίση αιώνων; Και αν ναι, γιατί υπάρχει αυτή η αιώνια αντιμαχία μεταξύ εκείνων που μιλούν προφορικά και εκείνων που νοηματίζουν; Πώς δημιουργήθηκε ιστορικά αυτή η –άγνωστη στο ευρύ κοινό των ακουόντων– αντιπαράθεση και γιατί υπάρχει ακόμη, αν και παλαιότερα είχαν πει πως «ο πόλεμος των 200 ετών μεταξύ προφοριστών και νοηματιζόντων έχει τερματιστεί;»

Στην πραγματικότητα, όταν εξηγώ στον κόσμο ότι «μεταγλωσσική κώφωση» είναι η κατάσταση κατά την οποία πρώτα μαθαίνεις να μιλάς ως παιδί και χάνεις την ακοή σου αργότερα (δηλαδή μετά τα 4 σου χρόνια), με συνέπεια να μη χάνεις και τη δυνατότητα ομιλίας και να μη μαθαίνεις τη νοηματική
γλώσσα, με κοιτούν με έκπληξη και απορία. Δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει σαν έννοια και σαν δυνατότητα η ύπαρξη του «κωφού με προφορικό λόγο», αν και αυτό έχει επιτευχθεί ακόμα και σε εκ γενετής (προγλωσσικούς) κωφούς με ειδικές μεθόδους εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια ή με κοχλιακά εμφυτεύματα (που μπαίνουν με εγχείρηση) την τελευταία 15ετία και στη χώρα μας.

Έγραψα αυτό το βιβλίο για να μιλήσω για τους επτά διαφορετικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει ένας κωφός μεγαλώνοντας, ανάλογα με το πώς επικοινωνεί (προφορικά ή με νοηματική) και ανάλογα με τα βοηθήματα αποκατάστασης που χρησιμοποιεί (ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα).

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μελλοντικό χρόνο, αντιστοιχεί στο 2030. Η βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι μέχρι τότε η κώφωση θα έχει γίνει «πρώην» αναπηρία, θα έχει εξαλειφθεί όπως και άλλες παθήσεις και αναπηρίες στο παρελθόν, και έτσι ως τότε οι χρόνιες διαμάχες που μας ταλανίζουν τώρα δεν θα υπάρχουν.

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους ακούοντες, εκείνους που θέλουν, λόγω επαγγέλματος ή λόγω προβλήματος ακοής στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, να εξερευνήσουν τα ενδότερα του κόσμου των κωφών. Τα ενδότερα που μέχρι τώρα, λόγω της διαφορετικής γλώσσας αλλά και λόγω της σιωπής γι’ αυτά τα θέματα, είναι εξίσου άγνωστα με την «απαγορευμένη πόλη» του Πεκίνου στο παρελθόν…

Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για γιατρούς ΩΡΛ, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς ειδικής αγωγής αλλά και γονείς παιδιών με κώφωση και βαριά βαρηκοΐα. Οι Εκδόσεις Δαρδανός-Gutenberg αποφάσισαν να το εκδώσουν εν μέσω κρίσης, σαν ένα δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς σε ένα τόσο λεπτό και πολύπλοκο ζήτημα.

Γιατί σήμερα, το 2013, εξακολουθούν κάθε χρόνο να γεννιούνται περίπου 100 προγλωσσικά κωφά παιδιά στη χώρα μας και να χάνουν επίσης πολύ περισσότεροι την ακοή τους μεταγλωσσικά (στην παιδική ηλικία ή και μετά την ενηλικίωση) από ασθένειες και ατυχήματα. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί με τις οικογένειές τους συνιστούν έναν ιδιαίτερο κόσμο, που πρώτη φορά στην ιστορία έχει όλες τις τεχνολογικές και ιατρικές δυνατότητες για να ξεφύγει από την απομόνωση και τη σιωπή.

Σας καλώ να γνωρίσετε και τα επτά πρόσωπα της κώφωσης και να ταξιδέψετε μαζί μας σε αυτόν τον μέχρι τώρα ανεξερεύνητο κόσμο. Εξάλλου, και οι επτά είναι υπέροχοι – όπως και εσείς, οι μελλοντικοί αναγνώστες τους…


Στοιχεία σχετικά με το βιβλίο από τη σελίδα των εκδόσεων Gutenberg
Περίληψη

«Αγαπητοί φίλοι που βρίσκεστε σήμερα εδώ, θεωρώ πως πλέον έχετε όλοι κατανοήσει ότι η κώφωση σήμερα, το 2030, δεν μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε στο παρελθόν. Είμαστε εδώ μαζεμένοι όλοι όσοι αντιπροσωπεύουμε και τους επτά διαφορετικούς δρόμους που μπορούσε να έχει ο καθένας μας μεγαλώνοντας. Ας μου επιτραπεί να μας ονομάσω «τα επτά πρόσωπα της κώφωσης», μια και είμαι κι εγώ ένας από τους επτά αντιπροσώπους που ο αιώνας μας επιφύλαξε να υπάρχουν.

Ο κόσμος άλλαξε πολύ από τη δική σας γενιά. Στα δικά σας τα χρόνια, στον εικοστό αιώνα, η κώφωση ήταν μια μεγάλη αναπηρία κι ο καθένας από σας προσάρμοσε τη ζωή του ανάλογα με τις επικοινωνιακές του δυνατότητες και προτιμήσεις. Μπορώ λοιπόν να σας κατανοήσω όλους, μα σας ζητώ να κατανοήσετε κι εσείς εμάς.

Για μας η κώφωση δεν είναι πια αναπηρία. Το ίδιο –κι ακόμα καλύτερα– ισχύει για όσους είναι τώρα παιδιά και όσους θα γεννηθούν στο μέλλον. Τώρα πια οι νέοι μας είναι βαρήκοοι, οι κωφοί δεν υπάρχουν πλέον. Εσείς που γεννηθήκατε πριν από το 2000 είστε οι τελευταίοι εκπρόσωποι αυτής της αναπηρίας, της κώφωσης».

Περιεχόμενα

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: Τα πράγματα δεν είχαν όνομα || Κωφοί με κάπα κεφαλαίο || Η κληρονομική κώφωση || Ο ήσυχος κόσμος των χρωμάτων || Η μεταγλωσσική κώφωση || Κώφωση, μια πρώην αναπηρία || Το κοχλιακό εμφύτευμα || ΣΥΝΕΔΡΙΟ: CODA: Ανάμεσα σε δύο κόσμους || Κώφωση: ιστορική ανασκόπηση || "Το Νησί των Κωφών" || Η ολοκλήρωση του συνεδρίου || ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Μνήμες από το Συνέδριο για την Κώφωση στον 21ο αιώνα || Βιβλιογραφικές αναφορές

1 σχόλιο: