Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

On air η μαϊμού δημόσια τηλεόραση

Στον αέρα βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η πρώτη κάρτα της «νέας ΕΡΤ», η οποία αναμένεται να εκπέμψει πρόγραμμα τις επόμενες ώρες. Όπως αναφέρεται στην κάρτα, ο νέος φορέας ονομάζεται «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» (ΕΔΤ) και εμφανίζεται στις συχνότητες της παλιάς ΕΡΤ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο από το οποίο εκπέμπεται το σήμα της ΕΔΤ. Πάντως, οι εργαζόμενοι παραμένουν στο ραδιομέγαρο στη Μεσογείων και συνεχίζουν τις δικές τους εκπομπές.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, ο μεταβατικός φορέας πρόκειται να εκπέμπει «σε πρώτη φάση» σίριαλ, ταινίες, ντοκιμαντέρ και ό,τι διαθέσιμο υπάρχει από το αρχείο της ΕΡΤ. Κάποιες ειδήσεις θα μεταδίδονται σε τιτλάκια στο κάτω μέρος της οθόνης (κρόουλ), χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι πρόκειται για μεταβατικό πρόγραμμα σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ επισήμανε ότι σε ένα τρίμηνο θα έχει αρχίσει κανονικά η εκπομπή του νέου φορέα.


Τις επόμενες ώρες θα ξεκινήσει η εκπομπή προγράμματος από το μεταβατικό φορέα, δήλωσε το πρωί ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής. Μιλώντας στο Mega, o κ. Καψής διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ θα
περνούν και κάποιες ειδήσεις με τη μορφή τίτλων. Θα υπάρξει επίσης άμεσα, όπως είπε, προκήρυξη θέσεων ώστε να προστεθούν στο πρόγραμμα και δελτία ειδήσεων.

Ο κ. Καψής δήλωσε εκ νέου ανοιχτός στο διάλογο με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «χθες το βράδυ ήταν πολύ κοντά στο να δεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης». «Επί της ουσίας έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που τέθηκαν», δήλωσε και πρόσθεσε ότι έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του.

Τις επόμενες ώρες θα ξεκινήσει η εκπομπή προγράμματος από το μεταβατικό φορέα, δήλωσε το πρωί ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής. Μιλώντας στο Mega, o κ. Καψής διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ θα περνούν και κάποιες ειδήσεις με τη μορφή τίτλων. Θα υπάρξει επίσης άμεσα, όπως είπε, προκήρυξη θέσεων ώστε να προστεθούν στο πρόγραμμα και δελτία ειδήσεων.

Ο κ. Καψής δήλωσε εκ νέου ανοιχτός στο διάλογο με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «χθες το βράδυ ήταν πολύ κοντά στο να δεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης». «Επί της ουσίας έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που τέθηκαν», δήλωσε και πρόσθεσε ότι έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του.

Η πληροφορία ήδη από χθες για τις νέες εκπομπές προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός του μαύρου ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των εργαζομένων της».

«Αδίστακτοι και κυνικοί, όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ συνεχίζοντας να παρανομούν, αλλά είναι έτοιμοι να εκπέμψουν από ιδιωτικά στούντιο πράττοντας και άλλη παρανομία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κατήφορο. Το σήμα της ΕΡΤ εκπέμπει και θα εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Να μην διανοηθούν κάτι διαφορετικό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκπέμψει σήμα από τις δημόσιες συχνότητες της ΕΡΤ, από ιδιωτικά στούντιο, χωρίς να έχει ανακοινώσει -ως οφείλει από την κείμενη νομοθεσία- ούτε τη συμφωνία με το ιδιωτικό στούντιο, ούτε τους συντελεστές αυτού του 'προγράμματος'», ανέφερε από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ και σημείωσε: «Ερωτούμε: Ποιοι είναι, ποιος τους προσέλαβε, ποιοι και πόσο τους πληρώνουν; Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, το οποίο, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να το χαρακτηρίσουμε ως διακωμώδηση της απόφασης - διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καλούμε την κυβέρνηση να έρθει αμέσως σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ώστε από τις εγκαταστάσεις της να εκπεμφθεί εκ νέου ραδιοτηλεοπτικό σήμα».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες σε πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα να τάσσονται κατά. Θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου