Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

Κλείδωσε και ανακοινώνεται τη Δευτέρα η συμφωνία με την τρόικα


 «Όλα θα κλείσουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας», όταν και θα ξεκινήσει το Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Κυριακής με του εκπροσώπους της τρόικας. Η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 8 δις φαίνεται πως έχει οριστικοποιηθεί και απομένουν οι λεπτομέρειες για να γραφτεί το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Για πρόοδο έκανε λόγο ο Πόουλ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί η τελική συμφωνία το μεσημέρι της Δευτέρας στο EuroWorking Group, που θα πραγματοποιηθεί πριν από το Eurogroup. Η απόφαση του Eurogroup αναμένεται πως θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης των 8 δις.

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά και θα συζητηθούν στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ένα από τα ανοιχτά ζητήματα είναι το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.). Αντίθετα σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η τρόικα συμφώνησε στα εξής:
 


  • Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
  • Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 
Κινητικότητα και απολύσεις

Πληροφορίες που επικαλείται το Mega αναφέρουν πως η τρόικα συμφώνησε να δοθεί παράταση έως τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος Ιούλιο θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα, εκ των οποίων 2.500 θα είναι σχολικοί φύλακες, που ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών, 2.000 θα είναι εκπαιδευτικοί και 500 θα είναι υπάλληλοι υπουργείων.

Ανάλογες λίστας θα πρέπει να ετοιμάζονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι λίστες θα συμπληρωθούν με ακόμα 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, 1.500 εκπαιδευτικούς και 2.000 υπαλλήλους υπουργείων και δήμων.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας από 8 σε 12 μήνες με τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς ορισμένοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και άλλοι θα απολυθούν. Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν ενδέχεται να αγγίξει το 20% έως 25%.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου