Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Κάνουν καλά τη δουλειά τους οι εργατοπατέρες - τσιράκια του Μάνεση στο Βόλο

Από τη συνέλευση στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στο Βόλο
Οι εργατοπατέρες έσυραν 300 εργάτες στην υποταγή
  
Το «κλίμα» ισχυρών πιέσεων, αισχρών εκβιασμών, εκφοβισμού και τρομοκρατίας σε βάρος των εργατών της «Χαλυβουργίας», στο Βόλο, που, εδώ και μέρες, διαμόρφωσαν, από κοινού και εν συμπλεύσει, η εργοδοσία και η εργοδοτική διοίκηση του σωματείου και το οποίο εκφράστηκε πολύ έντονα και στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει, τελικά, δεκτή, κατά πλειοψηφία, η απαίτηση του Μάνεση για νέα, μεγάλη μείωση του μισθού τους.
  
Η «πρόταση» της εταιρείας προβλέπει μείωση μισθού κατά 14% για το δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος του 2013 και, σ' αυτό το χρονικό διάστημα, αφαίρεση ενός μεροκάματου το μήνα από κάθε εργαζόμενο (το ονομάζει εκ περιτροπής εργασία).
Από τους 289 εργαζόμενους που παραβρέθηκαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση 192 ψήφισαν υπέρ, 94 κατά και 3 άκυρο.

Να σημειώσουμε ότι πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι, σε Γενική Συνέλευση, με 194 κατά και 96 υπέρ ψήφους, είχαν καταψηφίσει «πρόταση» της εταιρείας για υπογραφή νέας, 6μηνης επιχειρησιακής σύμβασης, που προέβλεπε μείωση μισθού κατά 17%.

Η χτεσινή Γενική Συνέλευση, έγινε με την εταιρία να έχει ανακοινώσει ήδη εκ περιτροπής εργασία στο 50% των μεροκάματων, που ξεκινούσε από χτες. Αυτό αξιοποίησε η διοίκηση του σωματείου, που κινείται στο «ντορό» του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, για μια ακόμα φορά κι έπαιξε το «ρόλο» της για να περάσει η εργοδοτική απαίτηση.

Οχι μόνο δεν πήρε, ως όφειλε, αρνητική θέση για την «πρόταση» Μάνεση, αλλά προσπάθησε, με κάθε τρόπο και διάφορα μέσα, να σύρει τους εργάτες στη «λογική» του «διαλόγου» που οδηγεί στο συμβιβασμό και την υποταγή. Προς τούτο, δε δίστασε να επικαλεστεί το εργοδοτικό, εκβιαστικό «επιχείρημα» ότι «αν δε γίνει δεκτή η μείωση μισθών, θα έρθουν οι απολύσεις» ενώ, για δεύτερη φορά, απαγόρευσε στον παρευρισκόμενο πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Κ. Στεργίου, να πάρει το λόγο και να μιλήσει στους εργάτες.

Αυτή η προκλητικά φιλοεργοδοτική στάση της διοίκησης του σωματείου προκάλεσε τις αντιδράσεις αρκετών εργαζομένων, οι οποίοι απαίτησαν από τους διοικούντες να πάρουν θέση για την «πρόταση» Μάνεση και όχι να το παίζουν «Πόντιοι Πιλάτοι», βοηθώντας, μ' αυτό τον τρόπο, να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια του αφεντικού τους.

Η απάντηση, που μέλη της διοίκησης έδιναν σ' αυτές τις αιτιάσεις και κατηγόριες των εργατών -και, μάλιστα, με ύφος «συνδικαλιστικού τσαμπουκά»- ήταν του στιλ «ό,τι έχετε εναντίον μας, ελάτε στο βήμα να μας το πείτε», ή «αν δε μας εγκρίνετε για εκπροσώπους σας, να μη μας ξαναψηφίσετε» κι άλλα παρόμοια...

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου