Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τα μέτρα της Ε.Ε για την ανεργία των νέων



0,39 ευρώ ημερησίως για κάθε άνεργο!

 
Με κάτι λιγότερο από 0,4 ευρώ την ημέρα για κάθε άνεργο θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλύνει το δράμα των ανέργων  νέων  των  χωρών  της νότιας  Ευρώπης. Συνολικά θα διαθέσουν περί τα 143 ευρώ γιά κάθε άνεργο, ανά έτος, μέχρι το 2020.
Αυτά υπόσχονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους 6.000.000 ανέργους νέους έως 29 ετών των χωρών της Νότιας Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας για τα επόμενα επτά χρόνια.



Πώς προκύπτει αυτό το ποσό; Είναι απλό. Ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός για την επόμενη επταετία  προβλέπει 6 δισ. ευρώ για την στήριξη των 6 εκατομμυρίων άνεργων Νοτιοευρωπαίων νέων. Αν διαιρέσει κανείς τα δισ. ευρώ που προϋπολογίζουν οι Ευρωπαίοι αστοί ηγέτες προς τα εκατομμύρια των ανέργων και, έπειτα, προς τα χρόνια κατά οποία αυτοί θα “στηριχθούν” θα βρει αυτό το αποτέλεσμα: 143 ευρώ για κάθε άνεργο κάθε χρόνο ή… 0,39 ευρώ ανά ημέρα!


Αυτό είναι το... πηλίκο των συναντήσεων επί συναντήσεων  των επικεφαλής των κρατών – μελών της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο και τανάπαλιν εδώ και ένάμισυ μήνα. Η Ελλάδα, όντας πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, έχοντας 500.000 περίπου απ' αυτούς στην επικράτεια της  (66% της εν λόγω ηλιακής ομάδας και το 35% του συνόλου των ανέργων ανεξαρτήτως ηλικίας) δικαιούται χοντρικά λιγότερα από το 10% από τα 6 δισ. ευρώ της Ε.Ε. δηλαδή 600 εκ. ευρώ, λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής διαφοράς της, κυρίως, σε σχέση με την Ισπανία. Συνεπώς ο κάθε άνεργος νέος στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει από τον επόμενο χρόνο, λίγο... περισσότερα λεφτά από το μέσο Ευρωπαίο άνεργο νέο και συγκεκριμένα 170 ευρώ κάθε χρόνο για επτά χρόνια. Με ποιον τρόπο θα λάβει αυτή τη στήριξη ο άνεργος νέος στην Ελλάδα; Με την επιδότηση των αφεντικών να προσλάβουν νέους εργάτες στις επιχειρήσεις τους με μισθό κατώτερο από τον… κατώτατο που προβλέπει η σκιά, πλέον, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή αλλιώς κοντά στο επίδομα ανεργίας (375 ευρώ). Το επίδομα, αυτό, προσωρινής ημι-απασχόλησης θα το παίρνει κάποιος νέος μόλις για 4-5 μήνες και μετά… έξω από την πόρτα.

Δ.Κ.





Νέα Προοπτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου