Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Νύχτα συγκρούσεων - Δεκάδες οι νεκροί



Δεκάδες διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι,  έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και τους πολέμιους του έκπτωτου προέδρου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν την Παρασκευή στους δρόμου του Καϊρου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επικεφαλής του Στρατού για πανεθνική κινητοποίηση για την «αντιμετώπιση της βίας και της τρομοκρατίας» των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο «πραξικόπημα» με το οποίο καθαιρέθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιήσαν και οι υποστηρικτές του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου. Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου και τα νέα αιματηρά επεισόδια καταδεικνύουν το διχασμό της αιγυπτιακής κοινωνίας λίγες ώρες (το βράδυ του Σαββάτου) πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του στρατού προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για συμμετοχή στις συνομιλίες για «εθνική συμφιλίωση». Σε αντίθετη περίπτωση ο Στρατός προειδοποιεί πως θα λάβει «αυστηρότερα μέτρα».

Πολλά τα θύματα των συγκρούσεων στην περιοχή Νασρ στο Κάιρο. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το Al Jazeera τουλάχιστον 75 άνθρωποι, υποστηρικτές του Μόρσι, έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 120, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 20 νεκρούς. Ιατρικές πηγές αναφέρουν πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.000, αριθμό που επίσης η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέβάζει στις 4.000. Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις υποστηρικτών και πολέμιων του Μόρσι στην Αλεξάνδρεια και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναφέρει πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι στο περιθώριο ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα κοντά σε τέμεντος του Καϊρου.  «Δεν έριχναν για να τραυματίσουν, αλλά για να σκοτώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Γκεχάντ ελ Χάνταντ.

Όπως αναφέρεται σε διεθνή μέσα οι κινητοποιήσεις της Παρασκευής ήταν οι μαζικότερες από το αντικυβερνητικό κίνημα που οδήγησε στην παρέμβαση του στρατού και την πτώση του Μόρσι. Ενώ στην αρχή οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές αργά το βράδυ ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών και μεταξύ οπαδών του Μόρσι και του στρατού. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, αψηφώντας το τελεσίγραφο του στρατού για συμμετοχή στις συνομιλίες για «εθνική συμφιλίωση», δήλωσε στο Al Jazeera πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν σε όλη την Αίγυπτο και το Σάββατο και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις συνομιλίες, εκτός και αν παραιτηθεί η μεταβατική κυβέρνηση που ορίστηκε μετά το πραξικόπημα.

Στην πλατεία Ταχρίρ, πλατεία σύμβολο του κινήματος, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές πολέμιοι του Μόρσι. Αντίστοιχες μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας. «Ο λαός, πηγή όλων των εξουσιών, δίνει εντολή στο στρατό και την αστυνομία να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» ανέφερε ένα τεράστιο πανό στην είσοδο της πλατείας. Άρματα μάχης βρίσκονταν περιμετρικά της συγκέντρωσης για ασφάλεια, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν στην περιοχή. Αστυνομικοί έγιναν ένα με το πλήθος και σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίζονταν μαζί με τους διαδηλωτές προκαλώντας ενθουσιασμό.

«Ο στρατός είναι εδώ για να προστατεύσει τους έντιμους ανθρώπους», δήλωσε ένας διαδηλωτής και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κάλεσε σε διαδηλώσεις «για να δει όλος ο κόσμος πως ο αιγυπτιακός λαός δεν θέλει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα». Το Al Jazeera αναφέρει πως στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε όπως ήταν αναμενόμενο το κίνημα Tamarod, που αποτελούσε και τον πυρήνα των διαδηλώσεων κατά του Μόρσι όσο ήταν πρόεδρος, ωστόσο δεν συμμετείχαν άλλα κινήματα όπως αυτό της «νεολαίας της 6ης Απριλίου».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα που διοργανώνει σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος έκανε λόγο για ένα «δικτατορικό αστυνομικό κράτος». Υπενθυμίζεται πως ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου. Την Παρασκευή χιλιάδες υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου συγκεντρώθηκαν έξω από ένα τζαμί στην περιοχή Nasr κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου. «Το κάλεσμα του Σίσι προκαλεί περισσότερο οργή και διχάζει ακόμη περισσότερο», δήλωσε ένας υποστηρικτής του Μόρσι. 

Εν τω μεταξύ το δικαστήριο του Καϊρου διέταξε την Παρασκευή την προφυλάκιση του Μοχάμεν Μόρσι με την κατηγορία πως εμπλέκεται σε επιθέσεις οι οποίες αποδόθηκαν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011 κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. «Οι κατηγορίες δείχνουν την απόλυτη χρεοκοπία των ηγετών του αιματηρού πραξικοπήματος», σχολίασε η Μουσουλμανική Αδελφότητα. «Οι Αιγύπτιοι απορρίπτουν το αστυνομικό δικτατορικό κράτος , την καταπίεση και την τυραννία που αυτό συνεπάγεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ισλαμιστικής οργάνωσης της χώρας. 

Σημειώνεται πως ο ανατραπείς πρόεδρος, ο οποίος κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό, μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, τέθηκε ταυτόχρονα επισήμως υπό κράτηση για μέγιστη διάρκεια 15 ημερών. Η σχετική απόφαση εκδίδεται την επομένη του κλεισίματος από τις αρχές της Χαμάς των γραφείων του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Arabiya και του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Maan στη Γάζα με αιτιολογία τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων στο θέμα της εκστρατείας δυσφήμισης της Χαμάς για το ρόλο της όσον αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο». 

 Σύμφωνα με εργαζόμενο στο Maan και με αξιωματούχο της Χαμάς, το ειδησεογραφικό πρακτορείο έκλεισε προσωρινά διότι μετέδωσε είδηση, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς είχε προσφέρει καταφύγιο σε ξενοδοχείο της Γάζας σε αξιωματούχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου. Η Χαμάς εντείνει από τις 3 Ιουλίου τις διαψεύσεις ειδήσεων που μεταδίδουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης για την εμπλοκή της στις ταραχές στην Αίγυπτο, στο πλευρό των υποστηρικτών του Μόρσι.

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουνίου αιγυπτιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η σουνιτική Χαμάς και η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχαν εμπλακεί στην απόδραση κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Μόρσι, στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ στις αρχές του 2011. Είχε ζητηθεί εισαγγελική έρευνα, ενώ ο Μοχάμεντ Μόρσι είχε δηλώσει πως ο ίδιος και ακόμα 33 μέλη της Αδελφότητας δεν είχαν αποδράσει αλλά «κάτοικοι τους είχαν ανοίξει τις πόρτες της φυλακής».  




tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου