Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

PSI: Μικτά τα μηνύματα, επιφυλακτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Του Γιάννη Αγγέλη

Ο γερμανικός οικονομικός Τύπος «μεταφέρει» ανησυχίες της τρόικας για την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI την Πέμπτη. Παρ’ όλα αυτά, από καμία συνιστώσα της τρόικας δεν διατυπώνεται επισήμως πρόβλεψη για το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί όσο αφορά την ανταπόκριση των -θεσμικών και μη- επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα στην πρόσκληση για συμμετοχή στο «κούρεμά» τους.

Ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών του EFSF και της τρόικας παραδέχονται όμως ότι το γεγονός ότι ήδη σημαντικό μέρος των φορέων που συμμετέχουν στο IIF έχει δηλώσει συμμετοχή ερμηνεύεται ως καλός οιωνός για το PSI. Πάντως ο μηχανισμός του EFSF έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έγκαιρη διασφάλιση των 30 + 5,7 δισ. ευρώ που θα χρειασθούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το IIF με την πρόσφατη ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι ήδη σημαντικό μέρος (12 μέλη) της συντονιστικής του επιτροπής θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI). Σημειώνεται ότι στην επιτροπή συμμετέχουν οι Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα.



Στον γερμανικό Τύπο εντούτοις επιμένουν να εμφανίζονται ανεπίσημες εκτιμήσεις άλλων στελεχών της τρόικα -οι οποίες φαίνεται να φωτογραφίζουν την ΕΚΤ- ότι η συγκέντρωση ποσοστού 90% είναι κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς την ενεργοποίηση της ρήτρας υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs).

Αλλά αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί να φανεί πριν από το βράδυ της Τετάρτης.

Από την Αθήνα, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα χωρίς να διευκρινίζεται -ούτε σε ανεπίσημες εκτιμήσεις- αν η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται σε οικειοθελή συμμετοχή ή στην ενεργοποίηση των CACs, οι οποίες έτσι κι αλλιώς μπορούν να κινητοποιηθούν μόνο με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει οικειοθελώς τουλάχιστον το 75% των θεσμικών και μη ομολογιούχων.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στο Λουξεμβούργο τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως η συγκέντρωση ποσοστού πάνω από το 75% θα πρέπει να θεωρηθεί ως εξαιρετική επιτυχία, καθώς το μέγεθος της αναδιάρθρωσης είναι πρωτοφανές στα χρονικά του τραπεζικού συστήματος και μάλιστα στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης.

Στην Κομισιόν οι εκτιμήσεις είναι επιφυλακτικές αλλά επικρατεί αισιοδοξία ότι «σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα πρέπει να καταλήξει με επιτυχία… Δεν υπάρχει άλλη προοπτική και αυτό ελπίζουμε να το καταλάβουν οι αγορές».

Συνολικά οι φορείς ελληνικής αναφοράς καλύπτουν το 35% του συνολικού ποσού αναδιάρθρωσης του χρέους δηλαδή περί τα 68 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 45 είναι των τραπεζών και τα 23 των Ταμείων. Μένουν άλλα 177 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε ξένους φορείς, τράπεζες ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία.

Τα ομόλογα αυτά λόγω του ότι έχουν εκδοθεί υπό το ελληνικό δίκαιο μπορούν να ενταχθούν σε κάθε περίπτωση στα CACs ενώ άλλα 29 δισ. ευρώ, που έχουν εκδοθεί σε άλλα νομίσματα και υπόκεινται στο νομικό καθεστώς των χωρών στις οποίες τα νομίσματα έχει γίνει η έκδοση, η ένταξη στα CACs αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.


Πηγή:http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου