Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ;


Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΙΣΑ υποδέχτηκε με πανηγυρικό τρόπο τις τελευταίες εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ.
Είναι αυτοί που καταπίνουν αμάσητη όλη τη την προπαγάνδα και τη αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ,ΝΔ, ΛΑΟΣ με ΔΝΤ και ΕΕ.
Αυτοί που αγνοούν με απόλυτο τρόπο τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής στη λαϊκή υγεία όταν αδιαφορούν προκλητικά στην αδήριτη πραγματικότητα: με τις τελευταίες εξαγγελίες οι ασφαλισμένοι θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν εμπεδώνεται η πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Δικαιολογούνται άραγε αυτοί οι πανηγυρισμοί;
Οι πλειοψηφίες των Ιατρικών Συλλόγων καιρό τώρα , όχι ανεξήγητα, έθεταν ως κόκκινη γραμμή την ελεύθερη συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς, σχεδόν ως μοναδικό αίτημα .
Η «παραχώρηση» ενός αυτονόητου δικαιώματος δεν μπορεί να κρύψει ούτε στο ελάχιστο το βαθύ αντιδραστικό χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ που σφαγιάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους σηματοδοτώντας την αποχώρηση του κράτους από τις κοινωνικές παροχές.
Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα αυτοαπασχολούμενο γιατρό . Αποτελεί τον κοινό παρανομαστή που ευθύνεται για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων από τα ταμεία , τη βαριά και ασήκωτη φορολογία που γονατίζουν την βιωσιμότητα των ιατρείων αλλά και την απέραντη φτώχεια και δυστυχία που έχει σπείρει στο λαό .
Οι θιασώτες των γνωστών αποτυχημένων ιδεολογημάτων περί «ελεύθερης» επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου (!!) καταπίνουν, μέσω της αποδοχής της αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση , τον πλήρη εξευτελισμό της ιατρικής αμοιβής: 10 ευρώ!!
Δεν μιλούν καθόλου για τα κριτήρια πρόσληψης και τον συνεχιζόμενο προκλητικό αποκλεισμό των νέων γιατρών από το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Και το κυριότερο ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ στη διαφαινόμενη ΚΛΟΠΗ των δεδουλευμένων 350 εκ. ευρώ όταν δεν το θέτουν σαν απαράβατο όρο πριν οποιαδήποτε συζήτηση για τον ΕΟΠΥΥ.
Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη- Μάρτη του 2011( κατάληψη Υπουργείου κλπ) - από το Λοβέρδο που αναφέρθηκε σχετικά στη βουλή μέχρι και τις συντηρητικές πλειοψηφίες που μιλούν για το πανιατρικό μέτωπο σαν αδειανό πουκάμισο- έχουμε να δηλώσουμε τα εξής :
Προφανώς και η μεγάλη πανιατρική ΚΑΙ ΠΑΛΛΑΙΚΗ δυναμική που εκδηλώθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2011 μπόλιασε την λογική του αγώνα και της ανατροπής πλατιά στους γιατρούς. Παρακαταθήκη και οδηγός για τα νέα και πιο αποτελεσματικά κινήματα αποτελεί το πλαίσιο των 12 αιτημάτων που συσπείρωσε σε ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ ένα μεγάλο δυναμικά και όχι κάποιες ηγεσίες.
Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν :
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
1. Να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος που εμπορευματοποιεί πλήρως την περίθαλψη
2. Να καταργηθεί κάθε είδους «χαράτσι» από την τσέπη των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Κατάργηση τόσο της πληρωμής στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία, όσο και της λεγόμενης «ολοήμερης» απογευματινής λειτουργίας.
3. Να ανατραπεί η γενικότερη πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που καταργεί κάθε έννοια δωρεάν υγείας και εξαθλιώνει τους γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς λειτουργούς.
4. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη, σύγχρονη, ισότιμη και καθολική, με περισσότερα κρεβάτια, περισσότερους νοσηλευτές, περισσότερους μάχιμους γιατρούς. Κατάργηση του αίσχους του «5 φεύγουν, ένας έρχεται» και στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
5. Διαφάνεια στο σύστημα προμηθειών, μακριά από ύποπτα ιδιωτικά χέρια και υπόγειες συναλλαγές διαχειριστών και μεγαλοπρομηθευτών. Ποιοτικά φάρμακα και υλικά χωρίς υπερτιμολογήσεις.
6. Δημοκρατία και συλλογική άσκηση της ιατρικής στο ΕΣΥ – κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων του μεγαλοδιευθυντικού και μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου.
7. Με τελικό στόχο ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, άμεσα απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση κάθε ειδικευμένου γιατρού στη σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς όρους και αποκλεισμούς. Συλλογική σύμβαση που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές εξασφαλισμένες σε τακτική μηνιαία βάση και θα αποκλείει τη μεσολάβηση κάθε εργολάβου ιατρικής εργασίας.
8. Αναγνώριση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ από την ημερομηνία πρόσληψης.
9. Πραγματική ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ χωρίς κατάργηση κλινών και τμημάτων με αναγνώριση της προϋπηρεσίας των γιατρών των νοσοκομείων του ΙΚΑ για την εξέλιξή τους στο ΕΣΥ.
10. Απόσυρση κάθε σχεδίου για φραγμούς στην έναρξη και λήψη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα μέτρα (αύξηση νοσηλευτικών κλινών και θέσεων ειδικευομένων σύμφωνα με τις ανάγκες) για τη μείωση της αναμονής.
11. Να πληρωθούν άμεσα οι οφειλές ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ κλπ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς. Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι 1400 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ. Να σταματήσει η προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που διαχρονικά λυμαίνονται το χώρο της υγείας.
12. Θεωρούμε καθοριστικό το διακλαδικά, παλλαϊκό συντονισμό για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία κλπ) σε κεντρικό πολιτικό θέμα παλλαϊκού αγώνα.
Δικαίωση ,λοιπόν μόνο με την ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.
Οι πλειοψηφίες των Ιατρικών Συλλόγων πανηγυρίζουν γιατί και στην ουσία και στον τύπο ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ και ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ με την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου εστιάζοντας ΜΟΝΟ σε ένα… δεκατεύων (και αναποτελεσματικό) ζήτημα καταπίνοντας ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ.
Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που πανηγυρίζουν. Μαζί με αυτούς και οι πιο πιστοί υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής: Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που στήνουν πάρτι με τη πλήρη παράδοση της υγείας στα …..πιράνχας!!
Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ήδη με τον ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικές κλινικές είναι ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ . Πλήρης σύμβαση με Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (+20% σε σχέση με το ΕΣΥ) με απόλυτη δέσμευση για άμεση εξόφληση και πλήρη κάλυψη για υπερχρέωση των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ ο καλύτερος αιμοδότης του μεγάλου κεφαλαίου και ο ασφαλισμένος να πληρώνει τα …πάντα. Πρόκειται για το οριστικό κτύπημα κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν υγείας για την οριστική κατάρρευση του ΕΣΥ…


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ: Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ

17-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου