Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Α. Τσίπρας: να γίνει θεσμός του κοινοβουλίου η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου

Θεσμικό/διαχειριστικό ρόλο διεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας για λογαρισμό της νεοσύστατης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου. Σημειώνουμε ότι δια μέσω των υπογράφοντων και με δηλώσεις των φορέων τους, την ΕΛΕ απαρτίζουν ο Συνασπισμός και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, ΑΚΟΑ, κ.α), οργανώσεις και κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΑΡ.ΑΝ, ΑΡ.ΑΣ, ΝΑΡ, ΣΕΚ κλπ), οι Οικολόγοι Πράσινοι, ανεξάρτητοι βουλευτές, πρώην και εν ενεργεία ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, με την ιδιότητα του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τραγουδιστές, ηθοποιοί.

kokkinostupos 

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα Αυγή 


Πρόταση του Αλ. Τσίπρα: Επιτροπή της Βουλής να ελέγξει το δημόσιο χρέος

Κοινοβουλευτική επιτροπή για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα ζητά εκ νέου να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θοδωρή Δρίτσα, επισκέφθηκε χθες τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και του επέδωσαν επιστολή με το αίτημα για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής για τη μελέτη εθνικών ή γενικότερoυ ενδιαφέροντος ζητημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση μπορεί να γίνει δεκτή από τη Βουλή χωρίς συζήτηση και ότι ο Αλ. Τσίπρας ζητά από τη Βουλή να συνδράμει την υπό σύσταση Διεθνή Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους.




Δίκαιη ρύθμιση με πολυμερή διαπραγμάτευση

"Το δημόσιο χρέος, που στο τρέχον έτος αναμένεται να υπερβεί το 160% του ΑΕΠ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μέσα από μια διαδικασία δίκαιης ρύθμισής του, που θα είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας πολυμερούς διαπραγμάτευσης" τονίζει ο Αλ. Τσίπρας στην επιστολή του, με την οποία προτείνει τη σύσταση επιτροπής "για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους που θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο της προέλευσης και της σύστασής του, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός πώς δημιουργήθηκε αυτό και ποιο μέρος του είναι παράνομο, άκυρο και επαχθές, ώστε η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του.

Αρμοδιότητα της επιτροπής θα πρέπει να είναι επίσης η διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε όσους εκμεταλλεύτηκαν τις δανειακές συμβάσεις, καθώς και η σαφής αποτύπωση των αιτιών δημιουργίας του χρέους, τόσο στο σκέλος των πραγματοποιούμενων δαπανών όσο και στην υστέρηση των εσόδων".

Υπενθυμίζει ο Αλ Τσίπρας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "το συσσωρευμένο υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της άνισης διανομής και αναδιανομής των εισοδημάτων, της φοροασυλίας των ισχυρών, της διάχυτης φοροδιαφυγής και των ετεροβαρών συμβάσεων. Αποτελεί σημαντική έκφραση της άρνησης του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος να επιβάλει ένα στοιχειωδώς δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και μια αποτελεσματική διαχείριση σημαντικών πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών, που είχε στη διάθεσή του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και βεβαίως σημαντική συμβολή στη δημιουργία του είχαν και οι επί σειρά ετών υπέρογκες στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες, οι 'ύποπτες' υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες και στα δημόσια έργα, καθώς και το όργιο σπατάλης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου