Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Περισσός: Εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς...και πάντα μόνοι

Παραθέτουμε κείμενο από τον σημερινό Ριζοσπάστη, μέσα από το οποίο ο αρθρογράφος επιτίθεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Eκμεταλλευόμενος την πολυγλωσσία και την υιοθέτηση της λογικής της διάχυσης σε παναριστερά μέτωπα που εκφράζουν στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επί της ουσίας ταυτίζει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η χρονική στιγμή της δημοσίευσης μόνο τυχαία δεν είναι. Βρίσκει δε την συνέχειά της στην προ ημερών ομιλία της ΓΓ του ΚΚΕ στην προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματος.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη, προωθείται η περαιτέρω αντιδραστική μετάλλαξη του αστικού πολιτικού συστήματος, σαν αναγκαίου όρου για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας και κατ' επέκταση καπιταλιστικής ανάπτυξης. 
Σε αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία του ΚΚΕ, αδυνατώντας να συλλάβει τις επαναστατικές δυνατότητες που γεννά η ίδια η εποχή, περιορίζεται σε ρόλο προφήτη των δεινών που έρχονται (ώστε να αυτοεπιβεβαιωθεί εκ των υστέρων), εμμένοντας στη θολή γραμμή της λαϊκής εξουσίας-λαϊκής οικονομίας, χωρίς ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης, που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα στο μέλλον...αλλά όχι τώρα. Ο σεχταρισμός του ΚΚΕ (όχι επειδή δεν κάνει παρέα στον ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνιδάκι της διαχείρισης της αστικής εξουσίας), είναι η απόληξη αυτής της γραμμής.

kokkinostupos

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Σε ρόλο 13ης συνιστώσας... 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια σημαντική νίκη του λαού που επιφύλαξε μια συντριπτική ήττα στο "μαύρο μέτωπο" του Μνημονίου και στράφηκε κατά κύριο λόγο προς την Αριστερά...».
«Η ενίσχυση της Αριστεράς, η μεγαλύτερη από το 1958,είναι καρπός της συσσωρευμένης οργής και αγανάκτησης από τις πολιτικές των μνημονίων, των αγώνων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα... Το μήνυμα της κάλπης δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και όλο το λαό για να κλιμακώσουν τους αγώνες τους».

Το παραπάνω απόσπασμα θα μπορούσε να είναι από άρθρο της «Αυγής» ή τμήμα κάποιας ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, είναι απόσπασμα από την Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που φανερά καλλιεργεί αυταπάτες για το νέο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Η απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε λέει κουβέντα για την επιχειρούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, που είναι η προσπάθεια αναχαίτισης της τάσης ριζοσπαστικοποίησης και απεγκλωβισμού από την αστική ιδεολογική και πολιτική επιρροή.
Εγινε μέρος του ντεκόρ μαζί με την Κατσέλη, τους Οικολόγους Πράσινους κ.ά., της ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού πόλου, συμμετέχοντας στο προεκλογικό «σόου» του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, που είχε ως στόχο να καλλωπίσει το προφίλ της σοσιαλδημοκρατίας και να εγκλωβίσει εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και αισθάνονται «ριζοσπάστες αριστεροί». Οι πανηγυρισμοί για την «εκλογική νίκη της Αριστεράς» σπρώχνουν και νέες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στη δύναμη που συγκρατεί την αγανάκτηση εντός «ΕΕ - ευρώ και κυριαρχίας του κεφαλαίου». Η στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι στην «κυβερνώσα αριστερά» είναι ανάλογη με τη στάση που είχε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ όλη την προηγούμενη 20ετία, δηλαδή καλλιέργειας αυταπατών ότι μπορεί η κεντροαριστερά να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή. Οι δυνάμεις της λεγόμενης ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν ευθύνες για τον αποπροσανατολισμό, την καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους.

***
Δεν πρόλαβαν να περάσουν ορισμένες μέρες και στελέχη συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (π.χ. στελέχη της ΑΡΑΝ) τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με την «κυβερνώσα αριστερά».
Το φλερτ με την ιδέα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και της αριστερής κυβέρνησης, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Καταρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μια σειρά χώρους ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζονται στενά. Πολλές δυνάμεις τους διακηρύσσουν ανοιχτά την ανάγκη «κυβέρνησης της αριστεράς». Η ΑΡΑΝ, συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποστηρίζει: «Το αίτημα της αριστερής κυβέρνησης σίγουρα σήμερα συναντά την προσδοκία των λαϊκών μαζών. Ομως, θα πρέπει να συνδεθεί με διαδικασίες ρήξης και ανατροπής, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε νέες ήττες»1. Η «Κομμουνιστική Ανανέωση» προεκλογικά πρότεινε κοινή εκλογική κάθοδο της αριστεράς με στόχο συγκρότησης αντιμνημονιακής κυβέρνησης. Πολλά στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ήταν και υποψήφιοί της υποστηρίζουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα την ανάγκη μιας αριστερής κυβέρνησης (Γιώργος Δελαστίκ, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Σπύρος Μαρκέτος, Λεωνίδας Βατικιώτης, Αλέκος Αναγνωστάκης, Παναγιώτης Σωτήρης κ.ά.) Εδώ βέβαια ορισμένα από αυτά τα στελέχη έφτασαν να υμνούν τον Καμμένο (π.χ. Δελαστίκ).

Με τη στάση τους συμβάλλουν να διαμορφώνεται κλίμα προσδοκιών και αναμονής στους εργαζόμενους σε ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναπαράγει όλη την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ - και όχι μόνο - ενάντια στο ΚΚΕ, ότι είναι σεχταριστικό επειδή δεν παίρνει μέρος στα σενάρια αναμόρφωσης της κεντροαριστεράς.

Συνειδητά ή ασυνείδητα στηρίζουν το στόχο που έχουν θέσει το κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό προσωπικό για αποδυνάμωση του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή παίρνουν μέρος στη συκοφάντηση της πάλης για την εργατική - λαϊκή εξουσία, υποστηρίζοντας ότι αυτή οδηγεί στο να παραπέμπεται η λύση των λαϊκών προβλημάτων στη «Δευτέρα παρουσία»2.

Τώρα, στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε άρθρα και συνεντεύξεις τους ασκούν κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Μάη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μάη, ότι υπόκειται οβιδιακές μεταμορφώσεις λες και δεν είχαν δει τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του Τσίπρα για υποστήριξη της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και στήριξη του «ευρωμονόδρομου». Η αργοπορημένη αυτή αρθρογραφία, οι κριτικές στο ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερή κυβέρνηση, δύο βδομάδες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, μάλλον θα πρέπει να κατανοηθούν ως κινήσεις εξασφάλισης της πολιτικής επιβίωσης και διαπραγμάτευσης των όρων συμμετοχής στο μετεκλογικό παιχνίδι αναδιάταξης στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού.



Κ. Π.

13 σχόλια:

  1. «Σε αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία του ΚΚΕ, αδυνατώντας να συλλάβει τις επαναστατικές δυνατότητες που γεννά η ίδια η εποχή, περιορίζεται σε ρόλο προφήτη των δεινών που έρχονται…»

    Τις δυνατότητες αυτές προφανώς τις έχουν «συλλάβει» άλλοι πούροι επαναστάτες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάποιοι από αυτούς συζητάνε να τις μεταφέρουν και στον ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρωθεί η επανάσταση που φυσικά δεν κάνει το ΚΚΕ. Εγώ συμφωνώ απόλυτα, ας αφήσουμε το ΚΚΕ και ας αναμένουμε την επανάσταση από τους άλλους που τη… «συνέλαβαν»!

    Παλιά ξινά σταφύλια με όλο ίδια και τα ίδια, 48 χρόνια στο κίνημα βαρέθηκα να βλέπω τους άλλους να πιάνουν τα μηνύματα που δεν πιάνει το ΚΚΕ και να κάνουν την επανάσταση που δεν κάνει το ΚΚΕ! Και κάθε φορά το ίδιο κατηγορητήριο και ο ίδιος κύκλος, μέχρι να τον διαδεχτεί άλλος. Πότε θα βρεθεί επί τέλους ένας Φιντέλ να κάνει την επανάσταση και να γλυτώσουμε από το ανέλπιδο ΚΚΕ; Πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά είναι το κείμενο του Ρίζου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίζει παιχνιδάκι με τα βολεμένα στελέχη της και συμπαρασύρει όλη την πολιτική της με τη θολούρα των "αιτημάτων" της. Διαβάστε 3-4 διαφορετικά κείμενα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα δείτε για τι καιροσκοπισμό μιλάμε. Αλλάζουν αιτήματα, τη σειρά τους, σε άλλα γράφουν για άμεση έξοδο από το ευρώ και ρήξη με την ΕΕ, σε άλλα έξοδο από όλα, και ό,τι αρπάξουμε. Αρπακόλληδες έχει γίνει δυστυχώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ένας μικρός ΣΥΡΙΖΑ με μπόλικο καφενειακό αριστερισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, βέβαια! Άσχετα με την τοποθέτηση για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που εν πολλοίς με βρίσκει σύμφωνο, ας κοιτάξει καλύτερα τα του οίκου του το ΚΚΕ.
      Τι διαφορά έχει δηλαδή η λαϊκή εξουσία έτσι όπως τη διατυπώνει το ΚΚΕ (δεν προϋποθέτει επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού) από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
      Είστε ο ένας χειρότερος από τον άλλο!

      Διαγραφή
    2. Πέρα από την ανεπάρκεια του ΚΚΕ, αυτό π συμβαίνει με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μεγάλη ντροπή για τον χώρο και απορώ πως αγαπητοί φίλοι του κ.τ. δεν το βλέπετε.

      Νομίζω όταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνεται ο περίγελος του κνίτη, δεν θα έπρεπε να προβληματιζόμαστε για την κατάντια και των δύο;

      Διαγραφή
    3. Αναδιατυπώνω γιατί τώρα που το κοιτάω, μπορεί και να παρεξηγηθεί.

      Τη βλέπετε (τη κατάντια) αλλά ίσως να έχετε ακόμη ελπίδες ότι το πλοίο αυτό μπορεί ν αλλάξει ρότα (γι αυτό εξάλλου επικεντρώνετε πολλες φορές -κι όχι με λανθασμένο σχολιασμό, τουναντίον- στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

      Αλλά όπως μου είπε κι ένας φίλος χτες "αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει, εμείς με μιά σχεδία για μι' άλλη κοινωνία..."

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ σύντροφε avanti_maestro,

      Η κριτική πάει κατά βάση στο ΚΚΕ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα που γράφεις σχετικά με "ελπίδες που τρέφουμε για αλλαγή της ανταρσύα" είναι μάλλον το απογευματινό σου αστείο...

      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Καταρχήν έχω βάλει ένα "ίσως". Καλά κάνετε και το ξεκαθαρίζετε.

    Είναι δύσκολοι καιροί, αλλά σε μερικά πράγματα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.
    Η αρχική σας ανάρτηση, μπορεί να παρερμηνευτεί, γι αυτό και σας το έθεσα έτσι, κάπως άκομψα , παρόλο που γράφω πως έχετε μια εικόνα της κατάστασης του χώρου την οποία μοιράζομαι κι εγώ.

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενδεικτικά τα παρακάτω (από τα σχόλια στην ίδια ανάρτηση στο iskra.gr)

    Για Δελαστίκ δες
    http://www.spitha-kap.gr/el/articles/?nid=1369

    Για Παναγιώτη Σωτηρη δες
    http://aristerovima.gr/blog.php?id=3374 και επίσης http://aristerovima.gr/blog.php?id=3398

    Για Σπύρο Μαρκέτο δες
    http://aristeroblog.gr/node/742

    Για Αλέκο Αναγνωστακη δες
    http://www.aristerovima.gr/details.php?id=3060


    Απόφαση της ΑΡΑΝ 7 Ιανουαρίου 2012
    (δες σημείο 21)
    http://www.anasynthesi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=247&Itemid=298
    και επίσης
    http://www.anasynthesi.gr/images/flips/KSO_Politiko_Grafeio/2012_05_12_KSO.pdf

    Ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης
    http://komman.wordpress.com/2012/03/

    Συμφωνώ με τον παραπάνω ανώνυμο για τη θολούρα των αιτημάτων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την αινιγματική υιοθέτηση της ΕΛΕ (αλήθεια πώς κολλάει ο λογιστικός έλεγχος με τη διαγραφή του χρέους και η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, με την έξοδο από ΕΕ που τελευταία ξανάγινε "αντικαπιταλιστική διεθνιστική αποδέσμευση από την ΕΕ" (βλ. τελευταίο συντονιστικό ΑΝΤΑΡΣΥΑ);) και το ότι τα στελέχη της λένε, άλλα από δω, άλλα απο κει, άλλα λέει το συντονιστικό...ότι να ναι βασικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε απόλυτα στη θολούρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στα υπόλοιπα που ανέφερες.

      H θολούρα της λαϊκής εξουσίας δεν αξίζει έναν (υποτυπώδη έστω, σχολιασμό) κατά τη γνώμη σου, την στιγμή που στη θέση του κριτή είναι το ΚΚΕ;

      Ο ανώνυμος των 5:42

      Διαγραφή
    2. Η λαϊκή εξουσία του ΚΚΕ δεν θα έλεγα ότι είναι θολή αλλά μακρινή. Δηλαδή ενώ το ΚΚΕ την περιγράφει αναλυτικά, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι μακροπρόθεσμος στόχος. Δυστυχώς το ΚΚΕ δεν έχει ένα μεταβατικό πρόγραμμα για το τώρα, για τη συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου με στόχο τη λαϊκή εξουσία του σήμερα που θα μπορέσει να βάλει τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση με την έξοδο απο ΕΕ/ευρώ και την προσπάθεια για το χτίσιμο μιας αυτοδύναμης οικονομίας. Η λαϊκή εξουσία για το ΚΚΕ ουσιαστικά ταυτίζεται με το πέρασμα στον σοσιαλισμό με ένα βήμα, πράγμα που φαίνεται αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες και ενώ τα λαϊκά στρώματα βυθίζονται στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

      Διαγραφή
    3. Βέβαια αυτό που λες μας πάει καρφί στη θεωρία των σταδίων. Κάτι που χωρίς να το ομολογεί, έχει υιοθετήσει η ανταρσύα.

      Διαγραφή
    4. Καμία σχέση με θεωρία των σταδίων. Δεν μιλάει κανείς για αντικειμενική ωρίμανση των επαναστατικών συνθηκών που θα έρθει μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας κτλ. Τα βήματα που προτείνονται σε ένα τέτοιο κίνημα έχουν νόημα εφόσον μιλάμε για ΜΕΤΩΠΟ, δηλαδή ότι υπάρχουν συνιστώσες που δεν θέλουν αναγκαστικά να γίνει κεντρικά σχεδιασμένη κοινωνία ή αποκεντρωμένη - αναρχική, άμεση - περιεκτική δημοκρατία κτλ. αλλά ο λαός θα αποφασίσει στο δεύτερο βήμα όπου θα υπάρχει ένα μικτό σύστημα ιδιοκτησίας και κατανομής των πόρων, τι κοινωνία θέλει. Τα βήματα αυτά λοιπόν είναι στη βούληση του λαού να τα πάρει κάθε φορά και όχι δεν αφήνονται σε κάποια κίνηση ή εξέλιξη της ιστορίας όπως λέει η θεωρία των σταδίων και άλλα διάφορα.

      Διαγραφή
  5. H ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ξέρω τι έχει υιοθετήσει, από άποψη πρότασης εξουσίας δεν έχει υιοθετήσει απολύτως τίποτα (πέρα από το γενικόλογο 'εργατικό έλεγχο" που μπορεί να είναι κάλλιστα μια νησίδα αυτο-διαχείρισης στον καπιταλισμό) γιατί προτιμά τη θολότητα και τον επαναστατικό διαγωνισμό τσιτάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή