Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η επανίδρυση της σοσιαλδημοκρατίας



Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μεγάλη δημοκρατική αριστερή παράταξη ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε ζωντανά μέσω διαδικτύου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η εντολή του λαού, δηλαδή η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια άρχισε ήδη και χθες πραγματοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση 70 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.

 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια. Σήμερα έχουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το έναυσμα για μία ανασυγκρότηση του κόμματος. Γρήγορα θα προχωρήσουμε σε διαδικασίες ανασυγκρότησης», σημείωσε, τονίζοντας ότι θα καταθέσει σχετικό αίτημα στον Άρειο Πάγο.
 
Για την άρνησή του να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας ο κ.Τσίπρας ανέφερε πως «θέλουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιήσει ότι απονομιμοποίησε ο λαός στις εκλογές». Πρόσθεσε ότι  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αξιολογήσει αν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφωνούν και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σημείωσε, ακόμη, ότι τα τρία κόμματα φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μία προγραμματική βάση για κυβέρνηση διετίας και όπως είπε, ζητούν χρόνο όσο θα διαρκεί και το Μνημόνιο.
 
«Δεν έχουμε φόβο να κυβερνήσουμε, αλλά δεν θα πάμε ξυπόλυτοι στα αγκάθια», τόνισε.
 
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ίδια η Ευρωζώνη θα υπάρχει. «Το θέμα είναι να πείσουμε εταίρους και δανειστές ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αλλάξουμε την πολιτική λιτότητας».
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λέγοντας ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων κεφαλαίων και πρόσθεσε ότι: «Ο βασικός αντίπαλος του Σαμαρά είναι ο ίδιος και οι επιλογές του». Κατηγόρησε, επίσης, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι με τη στάση τους στο μεταναστευτικό τροφοδότησαν τη Χρυσή Αυγή.
 
Εξέφρασε ακόμα τη δυσαρέσκειά του καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τις χθεσινές συναντήσεις, με αποτέλεσμα ο λαός να πληροφορείται από τις διαρροές των ΜΜΕ, τα οποία «εξαπολύουν επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί μέχρι το βράδυ». Μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε παιδάκια, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο δυναμώνουν την ισχύ και τη συμπάθεια του ελληνικού λαού προς το κόμμα.
 
Αναφερόμενος στην επιστολή του Λουκά Παπαδήμου για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν μας ξαφνιάζει η επιστολή του Παπαδήμου, αλλά το θράσος να μας τη δίνουν στο πάρα πέντε». Πρόσθεσε ότι ο κ.Παπαδήμος δεν είναι απλός επισκέπτης, αλλά έχει ευθύνες για τα ταμειακά αποτελέσματα. «Αυτοί που μας κυβερνούν αποδεικνύουν ότι είναι ανεύθυνοι από τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι «κυβερνούν με ανευθυνότητα, απειλές και εκβιασμούς. Είναι το άκρο άωτο της ανευθυνότητας να ζητάνε από τον Τσίπρα και την Παπαρήγα τι θα κάνουν, όταν οι ίδιοι φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας».



Πηγή:tvxs

4 σχόλια:

  1. Πάμε για μία νέα ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ή για μία αριστερή σοσιαλδημοκρατία κατά το πρότυπο των ευρωπαϊκών κομμουνισιτικών κομμάτων; Αυτό το ερώτημα που πρέπει να ανιχνεύσουμε πρωτίστως. Η κινηματική δράση του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν μάλλον με κάνει να απαντώ με το δεύτερο. Είναι όμως μόνο δική μου εικόνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η περιβόητη "αριστερή" σοσιαλδημοκρατία, είναι άλλη μια απάτη του συστήματος.
    Απτό παράδειγμα είναι η διάλυση και μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού κόμματος Ιταλίας.
    Το Κ.Κ.Ι. διαλύθηκε με πρωτεργάτες τον Οκέτο και τον Νταλέμα, σαν σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που κατέληξε (ανήκει στην σοσιαλιστική διεθνή του Γιωργάκη του Παπανδρέου), πρωτοστάτησε στους βομβαρδισμούς, στις σφαγές και στον διαμελλισμό της Γουγκοσλαβίας, πρωτοστάτησε με την κυβέρνηση Πρόντι στην διάλυση εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, πρωτοστάτησε στην λήψη των πιο αντιδαρστικών μέτρων και γενικότερα η πολιτική του ήταν ίδια με το ΠΑΣΟΚ της τελευταίας διετίας.
    Σήμερα βέβαια συγκυβερνάει μαζί με τον Μπερλουσκόνι, σε μια κυβέρνηση που έχει οδηγήσει σε απόλυτο αφανισμό τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα της Ιταλικής κοινωνίας (απο την αρχή αυτής της χρονιάς έχουμε στην Ιταλία 2.300 αυτοκτονίες εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας).
    Αν παραλληλίσουμε την πορεία του ΠΑΣΟΚ με τα Ιταλικά δεδομένα και την πορεία του Δημοκρατκού κόμματος βλέπουμε ότι ταυτίζονται απόλυτα (αντιλαική πολιτική, συγκυβέρνηση, εξαθλίωση του λαού, υπέρμαχοι της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, πρωταγωνιστές σε επιθετικούς πολέμους στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αυγανιστάν, στην Λιβύη και σύντομα στο Ιράκ και στην Συρία).
    Απλά η λεγόμενη αριστερή σοσιαλδημοκρατία υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα με την δεξιά απλά με διαφορετικό όνομα εγκλωβίζοντας τμήματα του λαού με αυταπάτες και ταυτόχρονα είναι καθοριστικό ανάχωμα για την παρεμπόδιση της ριζοσπαστικοποίησης του λαού.
    ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΓΙΝΕΙ ΧΑΛΙΦΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦΗ. ΑΥΤΟ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΘΑΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τάσο, δε θυμάμαι το ΚΚΙ να συγκυβέρνηση με τον Μπερλουσκόνι, εκτός αν εννοείς τον Πρόντι. Στην κριτική σου παραβλέπεις τις τρομερές διαφορές στις αντιλήψεις των κατοίκων και ερμηνεύεις πολιτικές στάσεις με την ελληνική νοοτροπία (που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων). Από την άλλη, φέρνεις για παράδειγμα το ΚΚΙ, αλλά όχι το ΚΚΓ που έχει σαφή θέση για τα κοινωνικά κινήματα και το λαϊκό κίνημα, ή το ΚΚΙσπανίας και Πορτογαλίας ή τα συνδικάτα που ελέγχει το ΚΚΓερμανίας. Η κριτική σου είναι μονόπλευρη πιστεύω. Βέβαια, δεν επιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείμο την νοοτροπία των Ιταλών την γνωρίζω πάρα πολύ καλά, αλλο τόσο καλά γνωρίζω και την νοοτροπία των Ελλήνων.
      Την ιστορία και την πορεία του Κ.Κ.Ι. (PCI) τυχαίνει να την γνωρίζω απο πρώτο χέρι.
      Αναφέρομαι στο Κ.Κ.Ι. γιατί έχω σαφή γνώση γεγονότων και δεδομένων και όχι λόγω μονομέριας, τα ίδια περίπου ισχίουν και για τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα που αναφέρεις.
      Δεν λέω ότι συγκυβέρνησε το ΚΚΙ με τον Μπερλουσκόνι, αλλά ο διάδοχος του ΚΚΙ δηλ. το Δημοκρατικό κόμμα με τον Μπερλουσκόνι, σήμερα την κυβέρνηση Μόντι την στηηρίζουν ο Μπερλουσκόνι και ο Μπερσάνι.
      Ακριβώς όπως ήταν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου όπου την στήριζαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.

      Διαγραφή