Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Ξεκινά τις διαγραφές φοιτητών σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο




Σε εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τη διαγραφή φοιτητών που έχουν πολλά χρόνια φοίτησης ή δεν έχουν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα προχωρά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Γεωπονική απευθύνεται μέσω των μέσων ενημέρωσης στους «παλιούς» φοιτητές της και τους ενημερώνει ότι «βάσει του νέου ισχύοντος νόμου όσοι φοιτητές δεν έχουν εγγραφεί στις γραμματείες του πανεπιστημίου, μέχρι τις 21 Μαρτίου 2012 χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα»!
Με λίγα λόγια η Γεωπονική ...καλεί τους «παλιούς» (γενικά) φοιτητές να εγγραφούν μέχρι τις 21 Μάρτη, για να ξεκινήσει μετά την ...εκκαθάριση των καταλόγων της, «πετώντας» έξω φοιτητές που διέκοψαν τις σπουδές τους για διάφορους λόγους. Επίσης, στην ιστοσελίδα της Γεωπονικής υπάρχουν ανακοινώσεις για τους «κανονικούς» (όπως τους αναφέρει) και τους «επί πτυχίω» φοιτητές και τονίζεται ότι μέχρι τις 21 Μάρτη πρέπει ηλεκτρονικά να εγγραφούν ή να ανανεώσουν την εγγραφή τους, ενώ επισημαίνεται ότι εάν δεν γίνει ανανέωση εγγραφής σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, ο φοιτητής διαγράφεται αυτοδικαίως απ' το πανεπιστήμιο, πράγμα που επίσης προβλέπεται από το νέο νόμο - πλαίσιο.
Πρακτικά το πανεπιστήμιο δηλώνει ότι ξεκινάει την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που προβλέπουν διαγραφές φοιτητών. Σε μια περίοδο που τσακίζεται το λαϊκό εισόδημα, είναι πολλοί περισσότεροι πια οι φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους και αυτοί οι φοιτητές, ουσιαστικά από τις διατάξεις του νόμου, σπρώχνονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Με πρόσχημα τους «αιώνιους φοιτητές» μπαίνουν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι φοιτητές. Να σημειώσουμε πως στο νόμο υπάρχει διάταξη για τους εργαζόμενους φοιτητές, που προβλέπει καθεστώς μερικής φοίτησης. Ομως, για να επιβεβαιώσουν οι φοιτητές ότι δουλεύουν πρέπει «αποδεδειγμένα να εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα». Αλλά όταν η μαύρη, ανασφάλιστη, αλλά και η ελαστική εργασία είναι το κυρίαρχο καθεστώς για τους φοιτητές, η «απόδειξη» ότι εργάζονται 20 ώρες τη βδομάδα είναι σχεδόν ανέφικτη.
Σύμφωνα με το νόμο (στις μεταβατικές διατάξεις) όσοι φοιτητές, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, συμπληρώνουν διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη του «διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014». Επίσης, όσοι στο τέλος της χρονιάς έχουν φοίτηση ίση ή μεγαλύτερη του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, «προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015». Οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει στο τέλος της χρονιάς διάρκεια φοίτησης μικρότερη απ' αυτή που απαιτείται για λήψη πτυχίου χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα όταν συμπληρώσουν χρόνο φοίτησης διπλάσιο απ' τον απαραίτητο αριθμό εξαμήνων. Γενικά, εκτός των μεταβατικών διατάξεων ο νόμος αναφέρει πως οι φοιτητές πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στον ελάχιστο χρόνο που ορίζεται (π.χ. 4 χρόνια) συν άλλα τέσσερα εξάμηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου