Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πάτρα: μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο αλλά και σύνθημα...ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ(;;;) - ΔΣΕ

Φιάσκο η ανοιχτή συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής
Αντιφασιστικό ποτάμι στην πόλη της Πάτρας

του Νίκου Τζιρή
ανταπόκριση για την εφημερίδα Νέα Προοπτική

Οι δρόμοι της πόλης δονήθηκαν από τα συνθήματα εκατοντάδων διαδηλωτών “Ούτε στην Πάτρα, ούτε και πουθενά, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ”.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 19 Μάη με κόσμο να συρρέει συνεχώς στην πλατεία Γεωργίου, την κεντρική πλατεία της πόλης, και τα ηχεία της μικροφωνικής να παίζουν αντιφασιστικά τραγούδια. Η αστυνομική τρομοκρατία των προηγούμενων ημερών, με σημαντικότερη στιγμή της την απρόκλητη επίθεση της καταστολής σε πάρτι στην πλατεία Όλγας το βράδυ της Παρασκευής, δεν πέρασε! Οι διαδηλωτές έφτασαν τους 1.000 στη μαζικότερη ίσως αντιφασιστική διαδήλωση στην πρόσφατη ιστορία της πόλης. Η πόλη έμοιαζε να βρίσκεται σε συνθήκες πολέμου με διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ να έχουν μεταφερθεί για να φυλάξουν τη φασιστοσύναξη.

Αφορμή της διαδήλωσης στάθηκε το δημόσιο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής σε ανοιχτή
συγκέντρωση με κεντρικό ομιλητή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των νεοναζί, Χρήστο Παππά. Η εκδήλωση των φασιστών δεν συγκέντρωσε περισσότερους από 120 παριστάμενους, με τους περισσότερους από τους μισούς να έχουν έρθει με πούλμαν και αυτοκίνητα από γειτονικούς νομούς. Η δημόσια εκδήλωση κατέληξε σε φιάσκο, μια οικογενειακή σύναξη φασιστών περιφρουρημένη από την αστυνομία.

120 φασίστες, 1000 αντιφασίστες διαδηλωτές...

Το πολιτικό στίγμα δόθηκε. Το μαζικό κίνημα με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή δεν αφήνει τους φασίστες να πατήσουν το πόδι τους στην πόλη της Πάτρας. Δεν μπορούν να ξεμυτίσουν από τα γραφεία τους στην Άνω Πόλη, δεν μπορούν να πλησιάσουν το κέντρο της Πάτρας.

Η αντιφασιστική κινητοποίηση οργανώθηκε σε μόλις δύο μέρες ύστερα από κάλεσμα που υπέγραψαν η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας και το ΕΕΚ-Τροτσκιστές, η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης και η Αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος” μαζί με άλλους μεμονωμένους συντρόφους/ισσες κυρίως από τον αναρχικό χώρο. Αργότερα κάλεσαν ανεξάρτητα η ΚΑΡ (Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας.

Τα μπλοκ στην πορεία ήταν εκείνα των αναρχικών, της ΟΕΝ και του ΕΕΚ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και της ΚΑΡ. Το πανό της ΟΕΝ και του ΕΕΚ έγραφε “ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ”.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακούστηκε από τους επικεφαλής το σύνθημα “ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ”. Είναι ανατριχιαστικό από ένα μπλοκ που προσδιορίζεται στην επαναστατική αριστερά να υμνείται η διαβόητη ΟΠΛΑ σαν μνημείο της αντιφασιστικής πάλης. Η ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών) ήταν η επίλεκτη μυστική οργάνωση κρούσης του ΚΚΕ με διακηρυγμένο στόχο τα χτυπήματα εις βάρος στελεχών της Χωροφυλακής, των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Γκεστάπο, εθνικιστικών οργανώσεων και προδοτών. Στην πράξη ένας από τους κεντρικούς στόχους της ΟΠΛΑ ήταν η εξόντωση κάθε φωνής διαφωνίας μέσα στο κίνημα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του ΚΚΕ. Η κριτική μας στην ΟΠΛΑ δεν είναι η κριτική του δημοκρατικού πατσιφισμού. Δεν διαφωνούμε στην ύπαρξη μιας περιφρούρησης της πολιτοφυλακής. Εξεγειρόμαστε από οργή σαν σύντροφοι του Βερούχη, του Στέφανου, του Πηλίτση, του Δημητριάδη, του Στεργίου, του Χαριτωνίδη, του Μελιάδη, του Βενετσάνου, του Σταή, του Μάγγου, του Αραβαντινού, του Σπανέα και εκατοντάδων άλλων τροτσκιστών, αλλά και αριστερών αγωνιστών του KKE, που δολοφονήθηκαν από τους εκτελεστές της ΟΠΛΑ. Δυστυχώς, αντί να στρέφει τα πυρά του ενάντια στο δωσιλογισμό και τον φασισμό, η OΠΛA υπό την καθοδήγηση του διαβόητου Bασίλη «Φάνη» Mπαρτζώτα επαναλάμβανε τις δολοφονικές πρακτικές της ΓKE-ΠE-OY στην Iσπανία και την EΣΣΔ.

Αν αμνήμονες ηγέτες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία και εξυμνούν σήμερα τα εγκλήματα του σταλινισμού είναι γιατί θέλουν να συνεχίσουν την ρεφορμιστική σταλινική πολιτική που οδήγησε τη νικηφόρα επανάσταση στην αιματηρή ήττα…

Η μεγαλειώδης αντιφασιστική διαδήλωση ήταν μια μεγάλη στιγμή για την πάλη ενάντια στους σύγχρονους νοσταλγούς του Χίτλερ, τη μαύρη φασιστική εφεδρεία των ελλήνων καπιταλιστών. Για την επόμενη ημέρα προτάσσουμε το ενιαίο ταξικό μέτωπο, τον ανοιχτό συντονισμό δράσης όλων των πολιτικών και συνδικαλιστών οργανώσεων της εργατικής τάξης και της νεολαίας για να τσακίσουμε τους φασίστες, μαζί με το καπιταλιστικό σύστημα που τους κυοφορεί στα σήποντα σπλάχνα του. Η μάχη είναι διαρκής.

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς του παραπάνω "διαγραφέντες" γνωστούς - άγνωστους ανώνυμους.

    Υβριστικά σχόλια διαγράφονται. Υπάρχει και άλλος (πολιτικός) τρόπος να στηρίξετε το κκε. Σε αυτή την περίπτωση είναι ευπρόσδεκτο κάθε σχόλιό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς η κατάληξη της ΟΠΛΑ ήταν αυτή που περιγράφει το κείμενο,και όχι για τους σκοπούς που ιδρύθηκε.Όσο και αν δεν αρέσει αυτό στους οπαδούς του ΚΚΕ,αυτή είναι η αλήθεια.
    Πρέπει η αλήθεια να αποκαλύπτεται για να μην ξανασυμβούν παρόμοια εγκληματικά σφάλματα και μάλιστα στο όνομα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στοχευμένη ανακοίνωση πάντως...Ποια χρυσή αυγή..ο σταλινικός κεντρισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το πρόβλημα και πολύ εύστοχα αναδεικνύεται, σε άρτια αναλογία μάλιστα και με το βάρος που δίνεται στην περιγραφή της κινητοποίησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύντροφοι η ΟΠΛΑ ήταν οργάνωση περιφρούρησης του Λαικού Αγώνα ! Δεν λέω πως δεν γίναν σφάλματα αλλά γενικά δοσίλογους και εθνοπροδότες εκδίωκε ! Οι Τροτσκιστές ΔΕΗ αγωνιζόταν στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αλλά τον αντιπάλευαν στην προδοτική γραμμή του Επανασταστικου Ντεφετισμού αν κάποιο εξ αυτών εκδιώχθησαν ήταν λόγω της στάσης τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή