Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

«Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ» - ένα αριστούργημα 50 χρόνια μετά ξανά στις αίθουσες



Από 23 Μαΐου η New Star θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση την ταινία,  «Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ» του Βέλο Ράντεφ, με τους Νεβένα Κοκάνοβα και Ράντε Μάρκοβιτς. Βασισμένη στη Διασκευή του διάσημου αντιπολεμικού μυθιστορήματος


του Εμιλιάν Στάνεφ, «Κλέφτης στις ροδακινιές».

o  Κλέφτης Ροδακίνων μιλάει για την αληθινή, συναισθηματική, ψυχική, αγνή επαφή δύο νέων ανθρώπων σε μια εποχή που επικρατεί ο παραλογισμός ενός πολέμου της καθημερινής ζωής.Μιλάει για τον έρωτα τον ριζοσπαστικό που έρχεται σε ρήξη με την αντιδραστική κατάσταση πραγμάτων, ενός κόσμου περιχαρακωμένου από συρματοπλέγματα.

Είναι μια επαναστατική ταινία,
γιατί το ριζοσπαστικό ερωτικό συναίσθημα που την διαπερνάει οδηγεί στη συνειδητοποίηση και στη σύγκρουση με την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων που κάνει τους ήρωες της ταινίας να μην υπολογίζουν ακόμα και το θάνατο.

Γιατί όπως λέει ο Γάλλος αιχμάλωτος φίλος του Σέρβου ήρωά μας παίζοντας σκάκι μαζί του "κανένα παιχνίδι δεν παίζεται αν οι παίχτες δεν είναι στις θέσεις τους" και ο Ιβό του απαντάει ότι "ίσως πρέπει να βρεθεί ένα άλλο παιχνίδι με άλλους παίχτες και κανόνες" και εκείνος του αντιτείνει "για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι να είναι ερωτευμένοι" . Ερωτευμένοι, αγαπημένοι όπως είναι αληθινά οι δύο ήρωες της ταινίας μας. 
 

 Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ο τρόπος που ο Βέλο Ράντεφ αντιμετωπίζει τη σχέση των ηρώων, την εξαφάνιση οποιασδήποτε ηθικολογικής προσέγγισης. Η φυσικότητα, το αυτονόητο που βλέπει πίσω από τον έρωτα, την αληθινή και βαθιά αγάπη των δύο ηρώων. Δεν μας αφήνει καμιά στιγμή και σε αυτό βοηθάει η λυρική ασπρόμαυρη φωτογραφία του (άλλωστε ήταν διευθυντής φωτογραφίας πριν περάσει στη σκηνοθεσία) να αναλογιστούμε, ναι αλλά είναι μια παντρεμένη γυναίκα με έναν άντρα μεγαλύτερο, συντηρητικό, ένθερμο πατριώτη και όχι τόσο κακό. Και η γυναίκα παραδίδεται άνευ όρων, ολόθερμα και απόλυτα συνειδητοποιημένα στην αγάπη όχι μόνο μιας άλλης ευαίσθητης και "αδελφής" ψυχής αλλά και των όσων ριζοσπαστικών αυτή η ψυχή πρεσβεύει. 
Έρωτας=Αγάπη=Επανάσταση μπορεί να δώσει το έναυσμα στον καθένα μας να πιάσουμε δουλειά από σήμερα κιόλας για να ρίξουμε τα συρματοπλέγματα που δεν μας αφήνουν να ανασάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου