Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Και Την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ολόκληρη Και Τον Αλαβάνο Χορτάτο;

“Το άλλο μισό του ουρανού” είχε χαρακτηρίσει ο Μάο Τσετούνγκ τις γυναίκες, όμως στον άστατο κόσμο της αντικαπιταλιστική Αριστεράς, ο μισός ουρανός δεν έχει τίποτε το ρομαντικό, παρά μόνο μαύρα σύννεφα. Και αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έκανε την αρχή και πρότεινε “συμπόρευση” με το Σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου, δεν εκφράζει επ’ ουδενί άπασα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ετοιμάζεται για μα επεισοδιακή 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.


Όλα άρχισαν από την Πρόταση για τη συμπόρευση δυνάμεων και αγωνιστών σε έναν άλλο δρόμο διεξόδου από την κρίση, που συνυπέγραψαν στελέχη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, μαζί με στελέχη από κάποιες οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συγκεκριμένα, της ΑΡΑΝ και της ΑΡΑΣ (το κείμενο εδώ, το ρεπορτάζ του mao εδώ). Ακολούθησε ένα ρεπορτάζ της Αυγής (εδώ) με τον καυστικό τίτλο “Συμπόρευση Αλαβάνου με τη… μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ” που κατέγραφε βέβαια την πραγματικότητα των προθέσεων, αλλά με λίγο προβοκατόρικο τρόπο. Η απάντηση στην Αυγή ήρθε από την Εργατική Αλληλεγγύη, την εφημερίδα του ΣΕΚ: “Όσοι φαντάζονται την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μισή κάνουν λάθος” ήταν ο τίτλος του κειμένου που απέδωσε την …κακία στην “ανασφάλεια που δημιουργεί η δεξιά στροφή της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ”. Απάντηση όμως υπήρξε και από τις στήλες του Πριν, όπου άρθρο σημείωνε πως η πρόταση συμπόρευσης συνιστά “ρήγμα στη δημοκρατική ενοποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ” και την χαρακτήριζε “λαθεμένη πρωτοβουλία” (εδώ το σχετικό κείμενο του Αντώνη Δραγανίγου).

Ο διάλογος συνεχίζεται με το άρθρο (εδώ) των δύο ανένταχτων μελών της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Βασίλη Γάτσιου και Σπύρου Αλεξίου) που προχωρά ένα βήμα παραπέρα, απορρίπτοντας τον όρο “συμπόρευση” ως χαλαρό και θολό και προτείνοντας ανοιχτά “αριστερή πολιτική συμμαχία” με δυνάμεις όπως το ΜΑΑ και άλλες αντικαπιταλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και υπερασπίζοντας την αυτοτέλεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακόμη, εκτενές κείμενο εξέδωσε η ΑΡΑΝ (ολόκληρο εδώ) στο οποίο εξηγεί πως ”η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η πιο σημαντική και μαζική δύναμη αυτού του εν δυνάμει άλλου αριστερού ριζοσπαστικού πόλου, αλλά δεν είναι μόνη. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις και άλλα ρεύματα και άλλοι αγωνιστές. Όλες και όλοι δεν αποδέχονται το πλήρες επαναστατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά συμφωνούν στο μεταβατικό πρόγραμμα, την ανάγκη ρήξεων και ανατροπών, τη διεκδίκηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής”. Και συμπληρώνει με νόημα πως “όποιος θέλει εργαστηριακές συνθήκες ιδεολογικής καθαρότητας, διαλέγει το δρόμο της απομόνωσης από τα πραγματικά ερωτήματα”.

Ανοιχτό ακόμη παραμένει το ζήτημα τι θα πράξει ο ίδιος ο νέος φορέας “Σχέδιο Β’” καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Μαΐου θα γίνει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με θέμα τη “μετεξέλιξη του ΜΑΑ σε πολιτικό φορέα με το όνομα “Σχέδιο Β’”. Για όσους ενδιαφέρονται σχετικά, το Σάββατο η συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει στο Περιστέρι, στο κτίριο ΚΥΒΕ Περιστερίου, (Εθνάρχου Μακαρίου 1) στις 3 μ.μ., ενώ στις 7 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου, την οποία θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί οργανώσεων και συλλογικοτήτων της Αριστεράς. Την Κυριακή η συνεδρίαση με τι ψηφοφορίες θα συνεχιστεί στα γραφεία του ΜΑΑ (Σολωμού 13, Αθήνα).

Πηγή: http://mao.gr

1 σχόλιο:

  1. Το κειμενο επίσης το υπέγρραψαν και πολλοι ανενταχτοι αγωνιστες εκτος ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για να μη λέμε τη "μιση αλήθεια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή