Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Νέα 6μηνη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά χωρίς τον ΣΕΒ

Χωρίς τον ΣΕΒ υπεγράφη η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους. Η νέα σύμβαση έχει τις υπογραφές των ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ και η ισχύ της είναι εξάμηνη.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ, που δεν συμφώνησε στην υπογραφή της νέας σύμβασης, αντιπρότεινε ένα «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών» με το επιχείρημα ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».

Ο ΣΕΒ αρνήθηκε να δεσμευτεί εγγράφως για την καταβολή του επιδόματος γάμου, παραπέμποντας στο σχετικό ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης. Όπως υποστήριξε τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα, ενώ διαφώνησε με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.

Στην απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία μετά από πρόταση του
προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπεται στην ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προς τους εργαζόμενους που ήδη το λαμβάνουν, χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του επιδόματος, που παρέχει ο νόμος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή είναι συνεπής προς την εργασιακή πραγματικότητα που επικρατεί στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ. «Οι επιχειρήσεις μας δίνουν τις υψηλότερες αμοιβές, τηρούν διαδικασίες ουσιαστικής συνεννόησης με τους εργαζομένους τους και είναι οι πλέον συνεπείς στην εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε, περιπτώσεις μονομερούς μείωσης κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586 όπως προβλέπει ο νόμος, πρακτικά δεν έχουν υπάρξει», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

«Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο "παρά ένα" και με "μείον ένα" κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, για να σημειώσει με νόημα πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν αντικαθίσταται από κανένα «πρωτόκολλο συμφωνίας». Ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει, απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι διεσώθη το επίδομα γάμου.

«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να υπογράψουμε μια νέα σύμβαση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμαπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος.

«Δεν είναι θέμα μισθολογικού κόστους η ανάταξη της οικονομίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, σημειώνοντας για τον ΣΕΒ ότι κάνει πίσω σε σχέση με τον ιστορικό του ρόλο.

«Με τη σημερινή συμφωνία κρατήθηκε ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Αναφερόμενος στον ΣΕΒ, ο επικεφαλή της ΓΣΕΕ σημείωσε οτι έχει διαγράψει από το μυαλό του την ΕΓΣΣΕ. «Το πρωτόκολλο που πρότεινε ο ΣΕΒ δεν είχε καμία αξία» κατέληξε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου