Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Συνελήφθη ξανά ο τούρκος αγωνιστής Kalayci Nevzat




Συνελήφθη εκ νέου πριν λίγες μέρες (3-8-2012) ο Kalayci Nevzat, γνωστός από τη δράση του στην «Επιτροπή αλληλεγγύης στους πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν», όταν μετέβη στη Διευθνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στο τμήμα πολιτικού ασύλου σε προγραμματισμένο ραντεβού για να ανανεώσει εκ νέου το δελτίο αιτούντος πολιτικό άσυλο..Ο Kalayci είχε συλληφθεί για την έκρηξη στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης τον Οκτώμβριο του 2011 , προφυλακίσθηκε και παρέπεινε επί 5 μήνες προσωρινά κρατούμενος στο ψυχιατρείο της φυλακής Κορυδαλού έως ότου αποφυλακισθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο μετα την έκδοση του υπ αριθμό 830/12 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο έπαυσε οριστικά η ποινική του δίωξη.


          Στις 4-4 -12 οι Τουρκικές αρχές έστειλαν αίτημα εκδόσης του Kalayci για καταδίκες που εκκρεμούν σε βάρος του για πολιτικά αδικήματα. Να σημειωθεί ότι ο Kalayciέχει ήδη εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών στις φυλακές της Τουρκίας τύπου «F», στις γνωστές φυλακές κολαστήρια που αποτελούνται από «Λευκα κελιά», κελιά απομόνωσης  διαστάσεων 1,5 Χ2,5 μ΄.Ο Τούρκος αγωνιστής είχε παραμείνει στην απομόνωση επί 2,5 χρόνια, ειχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας επί δύο μήνες και απεργία δίψας απί 12 ημέρες. Αποφυλακίσθηκε λόγω ανήκεστης βλάβης της υγείας του, πάσχων από το σύνδρομο «Κορσάκωφ» που ομοιάζει με σχιζοειδή ψύχωση.Το 2006 έφυγε κρυφά από την Τουρκία και ήρθε στην Ελλάδα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, καθως αν έμενε στην Τουρκία θα έπρεπε να επιστρέψει στις Τουρκικές φυλακές για να συνεχίσει την πολυετή κάθειρξη που τουείχε επιβληθεί, που δεδομένης της καταστασης της υγείας του  αλλά και της καταστασης που επικρατεί στις Τουρκικές φυλακές, θα σήμαινε σίγουρο θάνατο. Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι ο τούρκος αγωνιστής έχει ζητήσει εδώ και 6 χρόνια πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα για την άδικη ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε και για τα βασανιστήρια που υπέστη στις Τούρκικες φυλακές στις οποίες κινδυνεύει να επιστρέψει λόγω του αιτήματος έκδοσής του.

Το ελληνικό κράτος, παρόλο που δεν εξέτασε ακόμη τους λόγους για τους οποίους ζητάει προστασία και την αναγνώριση του ως πρόσφυγα λόγω των διώξεων του στην Τουρκία, καλείται να κρίνει αν θα τον εκδώσει στο Τούρκικο κράτος, ώστε να συνεχισθούν οι διώξεις σε βάρος του.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση τις διεθνούς αγγελίας αναζητήσεων της Interpol.




Πηγή:alterthess




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου