Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Όλοι στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και Πορεία Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, 6μμ, Καμάρα -Θεσσαλονίκη






Στην πρώτη του άνοδο στην επίσημη έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ως πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμάρας, δεν έχει να πει τίποτα καινούριο στο λαό. Θα τα έχει πει όλα νωρίτερα με την Τρόικα, τους κυβερνητικούς συνεταίρους του -τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη- και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων...



Εμείς, όμως, οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι εργάτες, οι βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου έχουν να πούμε (και να κάνουμε...) πολλά στο Σαμαρά. Σ' εκείνον δηλαδή που αφού έκλεψε την ψήφο ενός μέρους του ελληνικού λαού,  έτρεξε την επομένη μέρα να κάνει τα ίδια και χειρότερα με εκείνα που έκαναν οι προκάτοχοι του, ο Παπανδρέου και ο Παπαδήμος.




Η εργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ φέτος πρέπει να πιάσει το νήμα όλης εκείνης της πάλης που ανέτρεψε τον Παπανδρέου και τον Παπαδήμου, αποτρέποντας τα ακόμη χειρότερα για το λαό. Ο Σαμαράς είναι άλλος ένας υπηρέτης της Τρόικας και των Ελλήνων καπιταλιστών και πρέπει να έχει την ίδια και χειρότερη τύχη με τους προκατόχους του. Η ανατροπή της κυβέρνησης του από το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να δώσει τη θέσει σε άλλη μία αστική κυβέρνηση (κεντροαριστερή, αριστερή κλπ.), αλλά σε μια κυβέρνηση των εργατών που θα αποτινάξει την Τροϊκανή κηδεμονία και πάνω απ' όλα την καπιταλιστική σκλαβιά και τη βαρβαρότητα που αυτή απλώνει σ' αυτόν τον τόπο...


Η πάλη αυτή απολύτως επίκαιρη και αναγκαία. Οι εκλογές της 17ης Ιούνη κάθε άλλο παρά σταθεροποίησαν το καθεστώς της Τρόικας και των Ελλήνων υποτακτικών της.

  • Οι νέες δραματικές μειώσεις σε μισθούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα κοινωνικά επιδόματα, τα εφάπαξ, την υγεία, την ασφάλιση και την παιδεία, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αλλά και για το 2013/14 διαψεύδουν περίτρανα τα περί “αναδιαπραγμάτευσης” του Μνημονίου και “επιμήκυνσης” του χρόνου συμμόρφωσης στους στόχους του που υπόσχονταν στο λαό η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
  • Την ίδια διάψευση γνωρίζουν και τα περί “Αναπτυξιακού πακέτου” που δήθεν θα έφτανε από την ΕΕ. Δεδομένης της επιδείνωσης της κρίσης στην ευρωζώνη όπως φαίνεται  από το γεγονός ότι η Ισπανία βρίσκεται στον προθάλαμο ένταξης στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό “διάσωσης” και επιβολής ενός Μνημονίου α-λα-ελληνικά, κανένα ευρώ δεν πρόκειται να φύγει από τις Βρυξέλλες αν δεν φύγουν δισ. ευρώ προς τους διεθνείς τοκογλύφους..

Όλα αυτά τα μέτρα -δηλαδή το νέο αντεργατικό σφαγείο και η πλήρης επενδυτική ασφυξία θα φέρουν ακόμα πιο κοντά το επίσημο χρεοστάσιο του ελληνικού καπιταλισμού με ή χωρίς έξοδο του από την ευρωζώνη, για την αποφυγή του οποίου υποτίθεται ότι συγκροτήθηκε η σημερινή κυβέρνηση.



Αυτό το γνωρίζουν οι Τροϊκανοί και οι Έλληνες υποτακτικοί τους  (όπως ξεδιάντροπα παραδέχτηκε πρόσφατα ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ) αλλά δεν τους ενδιαφέρει.



Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην χρεοκοπήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα,  να μην μεταδοθεί η ελληνική κρίση στην Ευρώπη καιι να τεθεί υπό τον απόλυτο έλεγχο των καπιταλιστών ο εξαθλιωμένος λαός αυτής και κάθε άλλης χώρας.



Κανένας, όμως απ' αυτούς τους στόχους δεν  φαίνεται να επιτυγχάνεται: Τόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και τα ευρωπαϊκά κράτη βυθίζονται στη χρεοκοπία, ενώ ο λαός στην Ελλάδα -αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία κλπ. δεν σκύβει το κεφάλι.



Παρά τα δεινά που έχει επιφέρει πάνω στους λαούς αυτής της ηπείρου, η ευρωπαϊκή αστική τάξη απέτυχε παταγωδώς έως τώρα να “διασώσει” την οικονομία της από τη διάλυση, Καιρός είναι, η ευρωπαϊκή εργατική τάξη να διασώσει τον εαυτό της και τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού από την αστική τάξη που απειλεί να μας διαλύσει για να διαιωνίσει το σύστημα της.



Γι' αυτό πρέπει  να παλέψουμε για τον πανευρωπαϊκό συντονισμό των εργατών για τη διάλυση της ΕΕ και τη δημιουργία των ενωμένων σοσιαλιστικών πολιτειών της Ευρώπης όπου την εξουσία θα την έχουν εργάτες και όχι οι καπιταλιστές. Μ' άλλα λόγια το δίλημμα δεν είναι “ευρώ ή δραχμή, πέσος, λιρέτα κλπ.” αλλά το εξής: καπιταλιστική χρεοκοπία και εκβαρβαρισμός ή εργατική εξουσία και σοσιαλισμός. Αυτός πρέπει να είναι ο άξονας της πάλης που πρέπει να διεξάγει το εργατικό κίνημα και σ' αυτή τη χώρα ενάντια στα μέτρα κοινωνικού εκβαρβαρισμού, την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά, την κατάργηση του Μνημονίου, την αποτίναξη της κηδεμονίας της ΕΕ και του ΔΝΤ και την επιβολή μέτρων σωτηρίας του λαού.



Εδώ και τώρα πρέπει:

  • να διαγραφεί ολόκληρο το δημόσιο χρέος προς τους διεθνείς τοκογλύφους και το ιδιωτικό χρέος των εργαζομένων και ανέργων εργατών
  • να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση οι τράπεζες, οι μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις κλπ.
  • να διανεμηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε όλους τους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες με βάση ένα εργατικό δημοκρατικό επανασχεδιασμό της οικονομίας
  • να υπάρξει πραγματικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου παιδεία, υγεία, ασφάλιση

Μόνο μια επαναστατική κυβέρνηση των εργατών στα πλαίσια της δικής τους εξουσίας και της διαρκούς παλλαϊκής κινητοποίησης μπορεί να σώσει την κοινωνία από τον εκβαρβαρισμό.

Σ' αυτό το δρόμο καλεί το ΕΕΚ την εργατική τάξη να βαδίσει, οργανώνοντας τα δικά της ανεξάρτητα από την αστική τάξη και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία όργανα πάλης, σε κάθε σωματείο, χώρο δουλειάς και συνοικία. Για ένα ενιαίο ταξικό εργατικό μέτωπο με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, τη συντριβή του αστικού κράτους και των φασιστικών συμμοριών του και την ανατροπή του καπιταλισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου