Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Επτά υπενθυμίσεις σχετικά με τη φοροδιαφυγή


Ένα από τα κύρια θέματα, που ασχολήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, τα αστικά μέσα ενημέρωσης, ήταν και αυτό της φοροδιαφυγής. Οι διάφορες μελέτες, τις οποίες παρουσίασαν λοιπόν όλα τα μέσα, δείχνουν πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα το 2008, ήταν της τάξης των 28 δις. ευρώ, το οποίο αν εισπράττονταν, θα μπορούσε να αποτρέψει την υλοποίηση των μέτρων 11,5 δις. (στην πραγματικότητα κοντά στα 20 δις., αν συνυπολογιστούν τα 2 δις. που πρόσφατα, μετά τις συναντήσεις Σαμαρά στην Ευρώπη αποφάσισε η κυβέρνηση, τα 3 δις. που υπολογίζουν για να κλείσουν την τρύπα του προϋπολογισμού του 2012, ενώ άλλα 4 δις. προσδοκούν από τη νέα φορολεηλασία της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης). Το τονίζουμε και πάλι, μιλάμε για τη φοροδιαφυγή του 2008, ένα έτος πριν τις εκλογές της νίκης του ΠΑΣΟΚ, και την προσφυγή στους «μηχανισμούς σωτηρίας».

Προσφύγαμε στο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ιουνίου του 2011, στο οποίο αποτιμάται ακριβώς η διάρθρωση των φορολογητέων εισοδημάτων, και πιο ειδικά εκτιμάται η φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν:

1) Το δηλωθέν εισόδημα, που όπως επισημαίνει η ίδια η Τράπεζα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, συμπίπτει με το φορολογητέο, σε ποσοστό 76% προέρχεται από μισθούς και συντάξεις.

2) Τα αντίστοιχα ποσοστά για εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι 9%, για τις οικοδομές 9%, για τα ελεύθερα επαγγέλματα 4%, ενώ για γεωργικές επιχειρήσεις, κινητές αξίες και εισοδήματα από το εξωτερικό 2%.

3) Αν τα ποσοστά αυτά επιμεριστούν ανά ομάδα επαγγέλματος, μισθωτοί και συνταξιούχοι επωμίζονται το 52,59% του συνολικού φορολογικού βάρους, έμποροι, βιομήχανοι και βιοτέχνες το 6,32% (!!!!!!!), εισοδηματίες το 2,33, αγρότες το 1,16% και 30,79 τα νομικά πρόσωπα.

4) 8 στους 10 μη μισθωτούς και συνταξιούχους, δήλωσαν εισόδημα κάτω των 10.000, του αφορολόγητου ορίου της περιόδου.

5) Ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 δήλωσε ΜΟΛΙΣ το 0,23%.

6) Από τα νομικά πρόσωπα, και ειδικά τις επιχειρήσεις (εξαιρούνται εδώ οι αυτοαπασχολούμενοι), το 44% δήλωσε μηδενικό εισόδημα.

7) Σε συνδυασμό των παραπάνω στοιχείων, υπολογίζεται πως το 2008, 3 στους 5 φορολογούμενους δεν όφειλε να καταβάλει φόρο.

Αν κάτι σίγουρα διαφαίνεται από τα στοιχεία, είναι πως στα σίγουρα η φοροδιαφυγή έχει αποκρουστικό ταξικό εκμεταλλευτικό πρόσωπο. Την απαλλαγή από φόρους, να θυμίσουμε, πως μέχρι το 2008, έχει διευκολύνει ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με δύο διαδοχικές μειώσεις φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων. Πάνω σε αυτή τη διευρυμένη και νόμιμη φοροδιαφυγή, πάτησε το ίδιο το σχέδιο επέκτασης του ίδιου του ελληνικού καπιταλισμού, μαζί φυσικά με τις στρατηγικές αναδιαρθρώσεις στην ίδια την εργασία.

Τα κλειστά μάτια που έκανε η εξουσία στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τη φορολόγηση των ανώτερων στρωμάτων των ελεύθερων επαγγελματιών (με αυτή τη διατύπωση σε πολλές περιπτώσεις κρύβονται οι φάμπρικες των δικηγορικών γραφείων, ατομικών επιχειρήσεων στον ιατρικό χώρο κ.τ.λ.), βοήθησαν στο να χτιστεί μια συμμαχία με τα ανώτερα μεσαία στρώματα, που όπως έχουν δείξει και όλες οι σύγχρονες εκλογικές έρευνες ήταν αυτά που στήριξαν τα εκσυγχρονιστικά, βαθιά εκμεταλλευτικά εγχειρήματα του ελληνικού καπιταλισμού.

Τα 28 δις, που ακολούθησαν το 2009, δεν θα μπορούσαν να εισπραχτούν. Θα ήταν σαν το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, να ήθελαν να κόψουν το κλαδί στο οποίο καθόταν η εκμεταλλευτική τους επέλαση σε όλη τη δεκαετία του 2000. Ποιος μπορεί τελικά να αρνηθεί, την ανάγκη το εργατικό κίνημα να κάνει κτήμα του, ως αίτημα πάλης τη μη πληρωμή άμεσης και έμμεσης φορολογίας όλων όσων ζουν από τη δουλειά τους, δεν εκμεταλλεύονται μισθωτή εργασία, δε συμπράττουν στα σχέδια του κεφαλαίου;

Η επικαιρότητα της εργατικής, συλλογικά οργανωμένης άρνησης πληρωμών, σε κράτος και κεφάλαιο, είναι φανερή.

1 σχόλιο:

  1. Αν και ορισμένα συμπεράσματα δεν κατάλαβα πώς εξήχθησαν (θα ήθελα ίσως λίγη ανάλυση περισσότερο), η φοροδιαφυγή οφείλεται τόσο στα νομικά κενά όσο και στην απουσία ελέγχων και διασύνδεσης των πληροφοριών των διαφόρων υπηρεσιών (ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΔΟΥ κλπ) και η αδιαφορία δημιουργίας περιουσιολογίου. Επί δεκαετίες δε λαμβάνονταν κανένα μέτρο για τη φοροδιαφυγή, πέρα από κορώνες.
    Στα νούμερα (28 δις του 2008 και εξής) ας θυμηθούμε τη φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών ή τα χρέη που καλύπτει το δημόσιο προς το ΝΑΤ ή τον οίκο ναύτου και ακόμα τη φοροαπαλλαγή των χρηματηστηριακών "επενδύσεων" που ξεπερνούν τα 100 δις όλα μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή