Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η Αριστερά της Ήττας

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια ενάντια το Ευρωπαϊκό τσίρκο του Ζαππείου απαγορεύτηκε. Οι διοργανωτές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, η K.O. AΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, η ΟΚΔΕ, το ΣΧΕΔΙΟ Β΄,  επέμειναν στη διοργάνωση της συγκέντρωσης και καλά έκαναν. Αν και την αντιπαράθεση την επέλεξαν οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής απαγορεύοντας μια ανακοινωμένη συγκέντρωση, οι πέντε οργανώσεις σήκωσαν το γάντι. Η υπόλοιποι στην αριστερά είχαν την πολυτέλεια να μιλήσουν τελευταίοι ακόμα και μετά την ανακοίνωση των διοργανωτών ότι η συγκέντρωση θα γίνει παρά την απαγόρευση. Πώς αξιοποίησαν την ευκαιρία;

Έχουμε και λέμε κατά σειράν μεγέθους:


Ο ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε πως  «Η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων [..] , είναι απαράδεκτο γεγονός που ποδοπατάει τα δικαιώματα των πολιτών και συρρικνώνει τη Δημοκρατία.» Επιπλέον το timinng ήταν άκομψο: τέτοιος «αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης» χωρίς «τελειωμό, τη στιγμή που η χώρα μας αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ». Ανήκουστον!.

Παρά πάντως την κατάφωρη συρρίκνωση της δημοκρατίας και τον αυταρχικό κατήφορο, έμπρακτη διαμαρτυρία, αγωνιστική απάντηση ή συμμετοχή στη συγκέντρωση των πέντε οργανώσεων, δεν υπήρξε ποτέ! Θα ήταν χοντροκοπιά, ανάξια της αριστερής εξευρωπαϊσμένης  mentalité του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη υπέρ των διαδηλωτών και του συλληφθέντος Αντωνόπουλου.





Το ΚΚΕ αφού εσκέφθη, εσκέφθη, δεν κατόρθωσε να ξεδιαλύνει το πράγμα και έτσι απεφάνθη πως η «απαγόρευση των διαδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έναρξης της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.»  Το σκοτεινότερο από όλα τα ερωτηματικά τους φάνηκε  «το γεγονός ότι απαγορεύονται οι κινητοποιήσεις, επειδή έχουν σκοπό αντίθετο με τις παραπάνω εκδηλώσεις.» Φοβούνται δηλαδή μήπως  «Αυτό το αιτιολογικό ανοίγει το δρόμο για παρεμπόδιση λαϊκών κινητοποιήσεων, όταν το περιεχόμενό τους έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». Όμως, λέει, «Τέτοιου είδους απαγορεύσεις δεν μπορούν να σταματήσουν την αντίθεση μεγάλου τμήματος του λαού μας...»  το οποίον τμήμα, εννοείται, ας κρατήσει την αντίθεσή του στο σπιτάκι του ως και ημείς την κρατήσαμε στο «σπίτι του λαού», αμήν.

Δεδομένων λοιπόν των πολλών ερωτηματικών δεν τέθηκε καν ζήτημα διαμαρτυρίας, αγωνιστικής κινητοποίησης ούτε βέβαια, Θεός φυλάξοι, συμμετοχής στη συγκέντρωση των πέντε, αν μη τι άλλο, ελλείψει των απαραίτητων διαστημικών σκαφάνδρων για την προστασία των μελών του από το συγχρωτισμό με τους πέντε. 

Φυσικά, βουλευτής του ΚΚΕ προέβη στο νενομισμένο διάβημα για την απελευθέρωση του Π. Αντωνόπουλου...

Ο χώρος των Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ μ-λ «καταγγέλλει την αστυνομική απαγόρευση της συγκέντρωσης» που «αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στον ολισθηρό κατήφορο που επιλέγουν οι Σαμαράς – Βενιζέλος για να κάμψουν την κοινωνική δυσαρέσκεια μπροστά από τις επικείμενες εκλογές» και να σπείρουν «τον τρόμο ενάντια σε όσους τολμούν να «σηκώσουν κεφάλι». Παρόλα αυτά καλεί σε privée συγκέντρωση αλλού, στο όριο αλλά εκτός της απαγορευμένης ζώνης, στα.... Χαυτεία! Η επαναστατική εμπειρία μίλησε. Είχαν προβλέψει ότι η αστυνομία θα απωθούσε τη συγκέντρωση των Προπυλαίων προς την Ομόνοια και για να αποφύγουν το άχρηστο πέρα-δώθε.....

Ντροπή σε όσους δεν στάθηκαν δίπλα στους διαδηλωτές των πέντε στα Προπύλαια. Ντροπή!


Παραναγνώστης

2 σχόλια:

  1. Ξεχνάτε ότι μετά την απαγόρευση, δήλωσαν συμμετοχή και κατέβηκαν στα προπύλαια οι αναρχοσυνδικαλιστές του Ροσινάντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά δεν μας είπαν όμως που έγινε η συγκεντρωση των 5. Στα Προπύλαια ή στην Ομόνοια;
    Με λόγια κτίζεις ανώγεια και κατώγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή