Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΑΔΕΣ: ΒΑΘΥ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Μια απλή ανάγνωση των δημοσιευμάτων στο καθημερινό τύπο επιτρέπει την κατανόηση της σημερινής κατάστασης. Ο κόσμος του πλούτου που προκάλεσε την τεράστια καπιταλιστική κρίση, όχι μόνο φορτώνει τις συνέπειες της στον κόσμο της εργασίας, αλλά συνεχίζει να κερδίζει και να προσδοκά ακόμη περισσότερα κέρδη από τους απίστευτα βίαιους και βαθύς όρους εκμετάλλευσης μας.

 Η εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι "Οι Έλληνες κροίσοι δεν καταλαβαίνουν από κρίση" και αποκαλύπτει: «Μόλις τρία 24ωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής, η τάξη των πλουσίων της Ελλάδας δε δείχνει να έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο απ' την ύφεση, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την καθημερινότητά τους και μοιράζοντας το χρόνο τους μεταξύ των νησιών του Αργοσαρωνικού και του Αιγαίου, όπου διατηρούν εξοχικά σπίτια κι επαύλεις, και του Λονδίνου».

 Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Έλληνες «ολιγάρχες» έκαναν τεράστιες περιουσίες από τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τις τράπεζες και τις κατασκευές και κατόπιν επέλεξαν εν γνώσει τους να σταθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το δημοσίευμα, το οποίο φέρει την υπογραφή της Helena Smith, υποστηρίζει ότι οι περίπου 900 εφοπλιστικές οικογένειες που ελέγχουν το 15% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου κράτησαν χαμηλό προφίλ, αναφέροντας ωστόσο ότι ο εφοπλιστικός κλάδος συνεισέφερε πάνω από 175 δισ. ευρώ σε συνάλλαγμα την τελευταία δεκαετία, την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας είναι συνολικά 280 δις. Αυτό που κάνουν οι Έλληνες Κροίσοι, είναι να στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, για να αγοράσουν ακίνητα σε ακριβές λονδρέζικες περιοχές, όπως το Μέιφεαρ ή σε μέρη εντός Ελλάδας που τους είναι προσφιλή, όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

«Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες τέσσερα δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα ενώ Έλληνες στέλνουν τις γυναίκες τους στο εξωτερικό για ψώνια ενώ στην πραγματικότητα η αποστολή τους είναι να μεταφέρουν μεγάλα ποσά στις τράπεζες της Ελβετίας και της Κύπρου», αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.


Το ρεπορτάζ μάλλον έχει δίκιο. Σύμφωνα με το ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία που γνωστοποίησαν τα προσωπικά στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές το 2011, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ανέρχονται σε 1.360, έναντι 365 το 2010 και μόλις 70 το 2009. Παράλληλα, τα έσοδα της Ελλάδας από τη φορολόγηση των τόκων των «φανερών» ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες αυξήθηκαν άνω του 50%, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η εκροή κεφαλαίων προς τη χώρα της σοκολάτας ήταν σε έξαρση. Συγκεκριμένα, οι «επώνυμοι» καταθέτες το 2011 φαίνεται πως έλαβαν συνολικούς τόκους 10 εκατ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία (12,1 εκατ. ελβετικά φράγκα), ενώ τα προηγούμενα έτη οι τόκοι αυτών των καταθετών από την Ελλάδα κυμαίνονταν από 800.000 έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Η απίστευτη όμως αυτή ληστεία του κοινωνικού πλούτου έχει συνέπειες, έχει θύματα, τους δικούς μας ανθρώπους. Όπως την 35χρονη μητέρα που έκλεψε έκλεψε γάλα και τρόφιμα προκειμένου να τα δώσει στα παιδιά της, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσει. Ωστόσο, για κακή της τύχη έγινε αντιληπτή, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την Αστυνομία. Σύμφωνα με το cretalive.gr, η 35χρονη τόνισε στις πρώτες της δηλώσεις ότι τα παιδιά της δεν έχουν φάει και δεν ήξερε από την απόγνωσή της τι να κάνει.

Τα σοκ από τον πρωτόγνωρο κοινωνικό ξεπεσμό και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού είναι αλλεπάλληλα.  Νέο περιστατικό συγκλονίζει το Ηράκλειο με ένα 8χρονο αγόρι, το οποίο λιποθύμησε, αφού έτρωγε για τρεις μέρες βραστά μακαρόνια. Η οικογένεια ζει το δικό της δράμα, το οποίο έφτασε στο αποκορύφωμα του. Ο άνεργος πατέρας και τα περιστασιακά μεροκάματα της μητέρας δεν είναι ικανά για να ικανοποιήσουν την πείνα τη δική τους αλλά και του παιδιού τους. "Μαμά θέλω να φάω λίγο ψωμί με μαρμελάδα", είπε ο μικρός γιος, πριν λιποθυμήσει μπροστά στα έκπληκτα μάτια της μητέρας του!
 
Γείτονες της οικογένειας, που έμαθαν το τραγικό περιστατικό, πήραν τρόφιμα και τα πήγαν για να ενισχύσουν τους συμπολίτες τους. "Μόλις το έμαθα συγκλονίστηκα. Πήγα αμέσως και πήρα λίγο κρέας και τρόφιμα για να τους βοηθήσω. Όμως ατό δεν είναι λύση. Το ανάλγητο κράτος πρέπει να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους", λέει στο CretePlus o Δημήτρης, γείτονας της οικογένειας...
Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Όμως ποιος να πρωτοβοηθήσει ποιον, από ποιο υστέρημα και πως. Η κατάσταση ξεπερνά κάθε όριο και απαιτεί την κοινή μας πάλη, απαιτεί την συνολική ρήξη και ανατροπή της βίαιης ταξικής πολιτικής και των Μνημονίων. 
 
Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
 
«Ιστορικό ρεκόρ: Στο 22,6% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2012», είναι ο τίτλος του κειμένου στο tvxs.gr. Στο 22,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2012 από 20,7% το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1998. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011, η ανεργία είχε ανέλθει στο 15,9%.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το Α΄ Τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.837.950 άτομα και των ανέργων σε 1.120.097. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 22,6%, έναντι 20,7% του προηγούμενου τριμήνου και 15,9% του αντίστοιχου τριμήνου 2011. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,7% σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 57,3% σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο του 2011.
 
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (26,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (19,7%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,7%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 60,4%. Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 56,5%. Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 28,5% και στη Κεντρική Μακεδονία με 24,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 13,9% και στις Ιόνιους Νήσους με 15,9%.
 
Η εργασιακή και κοινωνική άβυσσο δεν έχει πάτο, χωρίς να κάνει διάκριση ανάμεσα στον Έλληνα και ξένο εργαζόμενο. Η Μαύρη εργασία αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο 36,3% έφθασε στο Α' τετράμηνο του 2012, η αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, εμφανίζοντας αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 που το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων ήταν 28,9%. Στην ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 10% τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Ελέγχθηκαν συνολικά 7.474 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονταν 20.772 εργαζόμενοι. Εντοπίσθηκαν συνολικά 7.549 ανασφάλιστοι, από τους οποίους οι 5.956 ήταν ημεδαποί και οι 2.813 αλλοδαποί. Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως στον κλάδο του επισιτισμού, (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), σε βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κομμωτήρια, συνεργεία και βενζινάδικα, στις μεταφορές και το λιανικό εμπόριο, την καθαριότητα, τις κατασκευές, σε τουριστικές επιχειρήσεις σε υπηρεσίες ασφαλείας (security), καθώς και επιχειρήσεις φασόν. Το 65% των ανασφάλιστων εντοπίστηκε στις επιχειρήσεις του επισιτισμού όπου όμως έγινε και το 55% των ελέγχων.
 
Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους μισθωτούς κατά την εξόφληση των αποδοχών τους, εξαναγκασμό υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου -φαινόμενο συχνό στις τράπεζες που επικαλούνται «ταμειακό λάθος»-, απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης (ρεπό), μη κατάθεση και ανάρτηση στους χώρους εργασίας, πινάκων προσωπικού και των ωρών εργασίας ή των προγραμμάτων εργασίας.
 
Η διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας-ασφάλισης είναι γεγονός. Τις συνέπειες των περικοπών, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης κάθε κοινωνικού αγαθού τις ζούμε, ή καλύτερα, πλέον μετράμε τους νεκρούς. Σε ανοιχτή επιστολή που συνυπέγραψαν οι σύλλογοι καρκινοπαθών-εθελοντών και απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των κομμάτων ζητούν από τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων και να αποδεσμεύσουν πόρους προκειμένου να ανταποκριθούν στη συνταγματική επιταγή περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Στην επιστολή τους ζητούν από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς να κατανοήσουν την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την πορεία της ασθένειας και της ζωής των ασθενών με καρκίνο.
 
Ραγδαία η φτωχοποίηση των πολιτών. Σε 13.167 ευρώ θα μειωθούν οι μέσες καθαρές ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων το 2012, μετά από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο ελεγκτικός οίκος Ernst & Young. Το αντίστοιχο ποσό για το 2011 σύμφωνα με τον ίδιο Οργανισμό έφτανε τα ?17.024. Από την άλλη, στην ΕΕ η σχετική φτώχεια ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με εισόδημα χαμηλότερο από 60% του μέσου εισοδήματος. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό υπερβαίνει κατά πολύ το 20%. Κάνοντας λοιπόν έναν γρήγορο υπολογισμό με αυτά τα νούμερα βλέπουμε πως 20% του ελληνικού πληθυσμού (περισσότεροι δηλαδή από 2.150.000 άνθρωποι) ζουν με λιγότερα από ?7.900 το χρόνο.
 
Αν αφαιρέσουμε το ποσοστό των ανθρώπων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μας απομένει ένα 80% του ελληνικού πληθυσμού (περισσότερες από 8.500.000 ψυχές) που ζει πάνω από αυτό όριο. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων ζουν με λιγότερο από ?13.167 το χρόνο, μειώνοντας έτσι το μέσο όρο, ενώ υπάρχει μία μικρή μερίδα Ελλήνων (λιγότεροι από 800 στον αριθμό) που απολαμβάνει ετήσιες αποδοχές άνω των ?500.000. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως 1 στους 10 Έλληνες απολαμβάνει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 38 φορές περισσότερες αποδοχές από το μέσο όρο και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 63 φορές υψηλότερες από το όριο της φτώχειας την ίδια στιγμή που 2 στους 10 συμπολίτες μας ζουν κάτω από αυτό το όριο. Η διαδικασία αυτή της φτωχοποίησης που αγγίζει το 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά καθώς και η τεράστια ανισότητα στη διανομή του πλούτου είναι τόσο φανερή όσο και σκανδαλώδης.
 
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ-ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ
 
Ο υπεύθυνος έχει όνομα. Είναι το αστικό πολιτικό σύστημα εξουσίας, ο κόσμος του πλούτου, με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι αιτία της διάλυσης των κυπριακών τραπεζών είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, η Marfin Popular Bank και η, κατά το πρακτορείο "καταστροφική" δραστηριότητάς τους στην Κύπρο. Με επικριτική διάθεση οι συντάκτες του κείμενου αναφέρουν ότι τα αρχικά της εταιρίας (MIG) έχουν γίνει αντικείμενα λογοπαιγνίων "Money Is Gone" καθώς και ότι η τράπεζα χορήγησε δάνεια για αγορά μετοχών της MIG. Παρότι μάλιστα, όπως αναφέρεται, «ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία» οι πιέσεις που δέχθηκε τον ανάγκασαν να παραδώσει τα σκήπτρα της προεδρίας της τράπεζας η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο του κυπριακού Δημοσίου και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank. Σχετικά μάλιστα με την Cyprus Popular Bank, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του σημερινού προέδρου και πρώην υπουργού Οικονομικών Μιχαήλ Σαρρή, ο οποίος λέει ότι «ξεκάθαρα πιστεύω ότι υπήρξαν πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές», ενώ γίνεται λόγος και για διεξαγωγή έρευνας για το τι πήγε λάθος με την Marfin αλλά και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών.
 
Θα αποδοθούν όμως ευθύνες για τα σκάνδαλα, τις μίζες, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος;
Όπως λέει όμως και ο Μπογιόπουλος για τη βασική ευθύνη «Είναι ο Καπιταλισμός Ηλίθιε!». Και αυτός ξέρει και προστατεύει τους ανθρώπους του. Αθώοι κρίθηκαν από τον Άρειο Πάγο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο Πατέρας Αρσένιος, για την υπόθεση της Λίμνης Βιστωνίδας, που αφορούσε στη διαρροή της δικαστικής απόφασης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων της λίμνης. Οι δύο μοναχοί κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στα αδικήματα παραβίασης δικαστικού απορρήτου και παράβασης καθήκοντος. Οι ίδιες κατηγορίες βάρυναν και τη δικαστίνα Μαρία Ψάλτη. Τον Ιανουάριο το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου είχε κάνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης των ποινών, που τους είχε επιβληθεί  και είχε διατάξει να γίνει εκ νέου η δίκη με άλλη σύνθεση. Τα συμπεράσματα δικά σας.
 
ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 

Με περίσσιο θράσος οι οικονομολόγοι και οι διανοούμενοι του συστήματος μίλησαν για «τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση». Κάνουμε μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι εννοούσαν, έχοντας πάντα κατά νου την πίεση που ασκούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι και οι πολιτικοί τους υπηρέτες για τις ΑΟΖ, αλλά και την αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο, με σημαντικότερο προορισμό την Ευρώπη. ΑΟΖ και ενέργεια όπως ξεκαθαρίζει ο Σαμαράς, Καμμένος, Καρατζαφέρης, Χρυσή Αυγή και μιλιταριστικά περιοδικά-φερέφωνα των εμπόρων και βιομήχανων όπλων σημαίνει όξυνση του ελληνοτουρκικού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, αύξηση στις αγορές όπλων, επέκταση της θητείας στους 12 μήνες και ένταση της πολεμικής προετοιμασίας! Εργαζόμενοι και  νεολαία κρέας στα κανόνια, συμβόλαια και κέρδη για τον επιχειρηματικό κόσμο.   Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ελάχιστες ώρες πριν τις εκλογές η επιχειρησιακή κυβέρνηση προχωρά σε ΚΥΣΕΑ που αποφασίζει την προμήθεια  4.500 βλημάτων DM53A1 και 2.000 Εξάσκησης Στόχου Τροχιοδεικτικών (TPCSDS-T) M865 για τα άρματα μάχης Leopard-2 του Ελληνικού Στρατού από την Ολλανδία αξίας 13,5 εκατ.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία. Αύξηση εξαγωγών κατά 6,9% τον Απρίλιο του 2012, (στα 2,03 δις ευρώ από 1,9 δις ευρώ τον Απρίλιο του 2011), προκύπτει σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ). Αν όμως στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών μόλις κατά 0,3% (1,313 δις. ευρώ έναντι 1,309 δις. ευρώ). Σύμφωνα με την Χ. Σακελλαρίδη «ενδεικτική του κλίματος αβεβαιότητας γύρω από την προοπτική της Ελλάδας είναι η συνολική υποχώρηση των εξαγωγών προς τις χώρες τις ΕΕ (-4,6% με τα πετρελαιοειδή και -3,4% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία των ευρωπαίων εταίρων για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες της Ευρώπης, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά εμπορικές σχέσεις. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής των χωρών της ΕΕ στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές  περιορίζεται στο 44,5% (με τα πετρελαιοειδή). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το ποσοστό αυξάνεται στο 62,2%.

Σε επίπεδο πρώτου τετραμήνου, οι καλές επιδόσεις του περασμένου Μαρτίου και παρά την επιβράδυνση του Απριλίου συντηρούν το θετικό πρόσημο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καθώς προκύπτει αύξηση κατά 18,3% (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι φέτος οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών διαμορφώνονται σχεδόν στο μισό των ρυθμών του  2011, ενισχύοντας την πρόβλεψη του ΠΣΕ περί τελικής ετήσιας αύξησης κατά 4-6% για το 2012 (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Από πλευράς κατηγοριών προϊόντων, αποδεικνύεται ότι οι πιέσεις τον περασμένο Απρίλιο αφορούσαν κυρίως στα βιομηχανικά προϊόντα και γενικά σε προϊόντα μεταποίησης, καθώς και στα ελαιόλαδα, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις στα ποτά και τον καπνό, αλλά και στα πετρελαιοειδή και τα εμπιστευτικά προϊόντα.
 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ; 

Καταρχήν, ας θεωρήσουμε παρελθόν το βασικό μισθό, τα όποια εργασιακά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τροχιοδεικτική βολή των νέων εργασιακών εξατομικευμένων σχέσεων εργασίας είναι τα όσα συμβαίνουν με τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στους ΟΤΑ. Τώρα όχι μόνο απαιτείται να υποκύπτουμε στο άθλιο πελατειακό τους σύστημα, αλλά εφεξής 5.000 περίπου συμβασιούχοι πανελλαδικά θα πληρώνουν για να δουλεύουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα... βάζουν στην τσέπη όχι περισσότερο από 300 ευρώ. Ναι, οι μισθοί Βουλγαρίας είναι ήδη εδώ. 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εστάλη πριν από 3 μέρες στους δήμους, οι συμβασιούχοι θα αντιμετωπίζονται ως εργολάβοι, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα τους ζητούνται εγγυητικές τραπεζικές επιστολές προκειμένου να πάρουν το μισθό τους. Ο συμβασιούχος έργου θα πρέπει να καταθέσει σε τράπεζα, υπέρ του δήμου όπου εργάζεται, τις μεικτές αποδοχές του προκειμένου να του καταβληθούν στην συνέχεια οι καθαρές αποδοχές του.
 
Η εποχή μας απαιτεί ριζικές ανατροπές και όχι ψευτοδιλήμματα μεταξύ μιας ακροδεξιάς μνημονιακής εκδοχής σαν τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ντρίμπλες ενσωμάτωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας σε αριστερές διαχειριστικές κυβερνητικές προτάσεις της κυρίαρχης πολιτικής.
 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Τηλ. Επικ.6932955437 Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου