Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ισπανική κρίση : Μία τεράστια ωρολογιακή βόμβα

Παγκόσμιο θρίλερ προκαλεί πλέον η κρίση του ευρώ, με την σκυτάλη να περνά από την Ελλάδα στην Ισπανία – την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και δωδέκατη στον κόσμο. Ο Iσπανός υπουργός Οικονομικών Luis De Guindos ομολόγησε πως ηχώρα του βρίσκεται πια εκτός αγορών, (Τετάρτη, 6/6/12). Η επίδραση της είδησης ότι η Bankia, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, έχει επιπλέον «τρύπα» στους λογαριασμούς της περίπου 19 δις, ήταν καταστροφικές για τις ήδη εύθραυστες χρηματοοικονομικές αγορές.



Το Ισπανικό χρηματιστήριο βούτηξε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 9 ετών, το ευρώ βυθίστηκε και οι επενδυτές εγκατέλειψαν το ισπανικό δημόσιο χρέος, ωθώντας την απόδοση προς το επίπεδο του 7 %, επίπεδο που άλλα μέλη της ευρωζώνης όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εθνική διάσωση από τις Βρυξέλλες.



Παρά τα μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση Θαπατέρο, αλλά και τα ακόμα πιο «σκληρά μέτρα λιτότητας» που έχει επιβάλλει η νέα κυβέρνηση Ραχόι, η Ισπανία κατρακυλάει ολοένα προς την διάλυση. Το μείζον πρόβλημα της Ισπανίας είναι η συνολική κατάρρευση του τραπεζικού της τομέα, με τις μεγάλες τράπεζες να έχουν τεράστια ανοίγματα σε επισφαλή δάνεια στεγαστικής πίστης. Τόσο τεράστια ανοίγματα ώστε ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας Cristobal Mondero θεωρεί τεχνικά αδύνατη τη διάσωσή της, μέσω του μηχανισμού στήριξης (6/6/12). Τα ανοίγματα των τραπεζών προς φυσικά πρόσωπα και κατασκευαστικές εταιρίες φτάνουν το 1,4 τρισ. ευρώ! Χρήματα πολύ παραπάνω από το… πενιχρό ποσό των περίπου 800 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.


Στην τραπεζική κρίση προστίθεται το ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται στο 25%, οι καταστροφικές μειώσεις των κοινωνικών δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι συνεχιζόμενες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και η επισφαλής εργασία των 2-3 ημερών, δημιουργώντας ένα παρόν απελπιστικό για τους ισπανούς. Επακόλουθα η τραπεζική ωρολογιακή βόμβα ενεργοποιεί την ωρολογιακή βόμβα της εξέγερσης, όπου ο πυροκροτητής αυτής είναι η φτώχεια και η μιζέρια του ισπανικού λαού. Κάτι που προοιωνίζει και η επ’ αόριστον απεργία που κήρυξαν οι 8.000 ανθρακωρύχοι και οι συγκρούσεις τους με την αστυνομία (στις 30 Μαΐου). Αυτή είναι η βόμβα που τρέμει η ισπανική αστική κυβέρνηση.


Υπό αυτόν το φόβο λοιπόν, ο Μariano Rajoi απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβει αποφασιστική δράση, για να προστατεύσει από την κατάρρευση τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.


Μα άξιο απορίας είναι: Ποιος θα σώσει ποιον;


Ράνια Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου