Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ο ισλανδικός λαός απεφάνθη: "Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!"


Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο οι Ισλανδοί πολίτες καταψήφισαν τη συμφωνία για την αποπληρωμή ποσού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ προς τη Βρετανία και την Ολλανδία, ως αποζημίωση για τις απώλειες των επενδυτών της ισλανδικής διαδικτυακής τράπεζα Icesave, η οποία κατέρρευσε το 2008.

Εκτίμηση  πολιτικών παραγόντων είναι πως πλέον η περιβόητη υπόθεση Icesave θα τερματιστεί σε κάποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο, πιθανότατα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών

.

«Έγινε χειρότερη επιλογή. Η ψηφοφορία έχει χωρίσει την χώρα στα δύο» ήταν η δήλωση της σοσιαλδημοκράτισσας πρωθυπουργού της Ισλανδίας Johanna Sigurdardottir στην κρατική τηλεόραση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την ισλανδική κρατική τηλεόραση με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (με "ενσωματωμένες" τις 5 από τις 6 εκλογικές περιφέρειες – μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Reykjavik) σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων απέρριψε την συμφωνία, μην αναγνωρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, σαν δικό τους, το χρέος που δημιούργησαν κάποιοι σπεκουλαδόροι "συμπατριώτες" τους.

Η φανερά απογοητευμένη πρωθυπουργός η οποία εκτιμούσε πριν το δημοψήφισμα πως η επικράτηση του "όχι" θα προκαλέσει οικονομική αβεβαιότητα για τουλάχιστον 1-2 χρόνια, δεν άνοιξε τα χαρτιά της όσον αφορά το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, το κύρος του οποίου έχει πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα. Αρκέστηκε στην κινδυνολογία, στην οποία είχε επιδοθεί με μεγάλο ζήλο και προεκλογικά, δηλώνοντας συγκεκριμένα πως «πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να προλάβουμε το πολιτικό και οικονομικό χάος που μπορεί να προκληθεί από αυτήν την εξέλιξη».

Την απογοήτευση τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασαν επίσης ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας D. Alexander και ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager.  "Έχουμε υποχρέωση να πάρουμε πίσω τα λεφτά και δεν θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε", δήλωσε ο πρώτος. "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι καλό ούτε για την Ισλανδία, ούτε για την Ολλανδία. Ο χρόνος για διαπραγματεύσεις τελείωσε. Η Ισλανδία έχει ακόμα την υποχρέωση να μας επιστρέψει τα χρήματα. Τον λόγο έχουν τώρα τα δικαστήρια" ήταν η δήλωση του Jan Kees de Jager.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου