Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Το Slavyank έπεσε. Το καθεστώς απειλεί με λουτρό αίματος στην ανατολική Ουκρανία

Η σημαία του Κιέβου πίσω από το μνημείο του Λένιν στο Σλαβιάνσκ


του Alex Lantier ,7 Ιούλ 2014, από το wsws σε μετάφραση  Κ.Μ. για το Avantgarde
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά από αδιάκριτους βομβαρδισμούς πυροβολικού, οι δυνάμεις των του φιλοιμπεριαλιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας ανακατέλαβαν τις πόλεις Slavyansk και Kramatorsk, προπύργια της ένοπλης αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση που προέκυψε από το φασιστικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου στο Κίεβο.

Μέσα σε ένα μπλακ-άουτ από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις του καθεστώτος απειλούν τώρα με ένα λουτρό αίματος τις μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Lugansk. “Το κύριο στρατηγικό σχέδιο του ουκρανικού στρατού είναι να πολιορκήσει το Lugansk και το Ντόνετσκ”, σημείωσε ο ουκρανός Αναπληρωτής Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Μιχαήλ Koval, προσθέτοντας ότι ο στόχος ήταν να αναγκάσει τα αντικαθεστωτικά στρατεύματα να παραδοθούν.
Το Σάββατο, υπήρξε σφοδρός βομβαρδισμός του Slavyansk και του Kramatorsk, πόλεις που καταλαμβάνουν στρατηγικές θέσεις κατά μήκος των δρόμων από τη δυτική Ουκρανία στην Ντόνετσκ, με τα τανκες  να εισβάλουν στο κέντρο του Kramatorsk. Υπήρξαν επίσης αναφορές για βομβαρδισμό του Lugansk και του Ντόνετσκ, όπου οι φιλοκιεβικές δυνάμεις προφανώς προσπάθησαν να καταλάβουν την περιοχή Karlovka και το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ.
Οι δυνάμεις της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» (DPR) στο Slavyansk ανακοίνωσαν μια υποχώρηση το Σάββατο, αφήνοντας μόνο μια μικρή δύναμη τοπικών πολιτοφυλάκων να αντιμετωπίσει τα ουκρανικά στρατεύματα. Επίσημα ο Aleksandr Borodai από την DPR δήλωσε: «Λόγω της συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής του εχθρού, οι άνδρες μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους».
Χθες, μεγάλη πυρκαγιά αναφέρθηκε τόσο στο Slavyansk όσο και στο Kramatorsk, καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου συνθλίβουν την εναπομείνασα αντίσταση. Βίντεο από το Slavyansk που είχε προβληθεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την κατάληψη της πόλης από το Κίεβο έχει ήδη προβάλει τις μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού.
Σε μια μυστική παρατήρηση, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Andrei Lysenko κατέστησε σαφές ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να προβεί σε συλλήψεις μεταξύ των αγωνιστών της αντιπολίτευσης. Απορρίπτοντας κάθε δυνατότητα δημιουργίας ενός διαδρόμου που να επιτρέπει στις δυνάμεις DPR να εγκαταλείψουν την περιοχή, ο ίδιος παράλογα υποστήριξε ότι οι μαχητές της αντιπολίτευσης είχαν σκοτωθεί από τους δικούς του διοικητές: “οι εξεγερμένοι ηγέτες κρατούν μια εκ του σύνεγγυς στάση και σκοτώνοντας όσους επιθυμούν να επιστρέψουν σε φορείς επιβολής του νόμου της Ουκρανίας”.
Στα ερείπια του Slavyansk, μονάδες της Εθνικής Φρουράς, μια δύναμη που έχει συσταθεί από το καθεστώς του Κιέβου, μαζί με φασιστικές πολιτοφυλακές που καθοδήγησαν το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου επιβάλουν μια βασιλεία του τρόμου. Υπάρχουν αναφορές της Εθνικής Φρουράς για αντίποινα εναντίον των κατοίκων του Slavyansk που έμειναν στην πόλη, και ότι η αστυνομία του Slavyansk που παρέμειναν στην πόλη και οι άνδρες μεταξύ 25 και 35 ετών θα συλληφθούν.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Yarovoy ανακοίνωσε μια έρευνα για την αστυνομία του Slavyansk, η οποία σε μεγάλο βαθμό τάχθηκε με τις δυνάμεις της DPR. “Μια εσωτερική έρευνα για κάθε μέλος της τοπικής αστυνομικής δύναμης θα ξεκινήσει”, δήλωσε ο Yarovoy. “Κατά τη διάρκεια αυτών των επίσημων ερευνών, θα καθοριστεί εάν οι αστυνομικοί του Slavyansk συνεργάστηκαν με τους αυτονομιστές ή παρέμειναν πιστοί στον όρκο στον ουκρανικό λαό”.
Χθες, οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτέθηκαν στο Lugansk, μια πόλη με πάνω από μισό εκατομμύριο πληθυσμό, βομβαρδίζοντας στόχους στο κέντρο της πόλης με πυραύλους από μαχητικά αεροσκάφη στο προάστιο της Aleksandrovka. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 80 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 56 άμαχων, οι οποίοι νοσηλεύονται. Μια πρώτη εκτίμηση των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης μιλά για ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες. Οι τοπικές αρχές του Lugansk έχουν ήδη ενημερώσει τους κατοίκους της πόλης να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Καθώς οι μάχες κλιμακώνονται, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα σημεία που επιτίθεται το καθεστώτος του Κιέβου. Σύμφωνα με στοιχεία  από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), της 27ης Ιουνίου, 110.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία και 54.000 είχαν μετακινηθεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Πιστεύεται ότι τα στοιχεία αυτά έχουν από τότε αυξηθεί δραματικά. Δεδομένου ότι από τις 27 Ιουνίου, το καθεστώς του Κιέβου έχει εντατικοποιήσει τις επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις.
Στο Ντόνετσκ, μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων πριν από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν καταφύγει στις δυνάμεις της DPR που επιβιώνουν ακόμα συγκεντρωμένες  μέσα στην πόλη. “Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος, διότι δεν έχουμε πουθενά για να υποχωρήσουμε. Δεν θέλω να πέσω στα χέρια των ουκρανικών αρχών και στους φασίστες”, δήλωσε ένας 32χρονος πρώην ανθρακωρύχος από το Ντόνετσκ, προσδιορίζοντας τον εαυτό του μόνο ως Artyom. Ο ίδιος είπε ότι οι αντάρτες κατά του καθεστώτος περίμεναν βοήθεια από τη Ρωσία», αλλά κάθε ελπίδα γι’ αυτό μειώνεται μέρα με την μέρα”. Μια ακόμη κάτοικος του Ντόνετσκ η Νίνα Yakovleva, μια 45χρονη λογίστρια, δήλωσε, “Φοβάμαι ότι και το Ντόνετσκ θα γίνει ένας σωρός από ερείπια όπως το Slavyansk”.
Ο πόλεμος που διεξάγεται εναντίον του λαού της νοτιοανατολικής Ουκρανίας από το καθεστώς του Κιέβου είναι ένα κατηγορητήριο για την εγκληματική πολιτική της Ουάσιγκτον, του Βερολίνου και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, ο οποίος ενθάρρυνε το ακροδεξιό πραξικόπημα να ανατρέψει την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και να εγκαταστήσει ένα φιλοδυτικό καθεστώς. Τώρα, σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα με πληθυσμό σχεδόν 50 εκατομμύρια, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό για να καταστρέψει τις πόλεις, σε μια προσπάθεια να εξολεθρεύσει τη λαϊκή αντιπολίτευση.
Αφού στήριξε δημόσια το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου και χρηματοδότησε την ουκρανική αντιπολίτευση με το ποσό των 5.000 εκατομμύρια $ για μια τουλάχιστον δεκαετία, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Victoria Nuland, η Ουάσιγκτον, μαζί με τους ευρωπαίους συμμάχους της, τώρα συνεργάζεται στενά με το καθεστώς μαριονέτα της στο Κίεβο .
Την Παρασκευή, μια ημέρα πριν από τις τελικές επιθέσεις στο Slavyansk, ο δισεκατομμυριούχος ολιγαρχης της σοκολάτας και πλέον Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, συζήτησε για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, σε ένα τηλεφώνημα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν.
Υπήρξαν επανειλημμένες αναφορές ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και φασιστικές παραστρατιωτικές ομάδες, όπως ο Δεξιός Τομέας συνεργάζεται στενά με μισθοφόρους από την Greystone, ένα τμήμα στρατού μιας αμερικανικής εταιρείας που ήταν γνωστή παλιότερα ως Blackwater, και διεξήγαγε σφαγές κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ.
Η υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην υποστήριξη του πολέμου του καθεστώτος του Κιέβου κατά του ουκρανικού λαού είναι μνημειώδης. Το 2011, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι επέμειναν ότι ο κίνδυνος το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη να καταστείλει τις διαμαρτυρίες στη Βεγγάζη δικαιολογεί έναν πόλεμο του ΝΑΤΟ για να καταστρέψουν το καθεστώς Καντάφι, στο όνομα της «ευθύνης για την προστασία» των αμάχων. Αλλά αυτό προφανώς δεν ισχύει, στην Ουκρανία, μιας και εκεί οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να διατηρήσουν ένα καθεστώς, που εγκρίνει τη στρατιωτική καταστολή ολόκληρων πόλεων και περιφερειών.
Σήμερα, η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και οι σύμμαχοί τους προμοτάρουν το στρατό της ουκρανικής κυβέρνησης και υποστηρίζουν τις επιθέσεις της στις αποσχιστικές δυνάμεις, καταγγέλλοντας ολόκληρους πληθυσμούς που αντιτίθενται το ακροδεξιό καθεστώς στο Κίεβο ως «τρομοκράτες».
Η σκληρότητα των πολιτικών που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν στην Ουκρανία τονίστηκε με τη διαρροή ενός εγγράφου που υποτίθεται ότι είναι μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών που συνδέονται με την RAND Corporation με προτάσεις των ΗΠΑ προς το καθεστώς του Κιέβου. Το έγγραφο απευθύνει έκκληση για μια “ταχεία καταστολή,” με βάση την άποψη ότι «όποιος έχει μείνει πίσω [στην ανατολική Ουκρανία] θα πρέπει να θεωρείται συνένοχος στην αναταραχή, ή τουλάχιστον ότι την υποστηρίζει”.
Το έγγραφο αυτό προτείνει την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην ανατολική Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2015, και να μεταφέρουν τους μαχητές “σε στρατόπεδα συγκέντρωσης”. Και δηλώνει, “Όποιος προσπαθεί να αντισταθεί θα εκτελείται επί τόπου”.
Η RAND Corporation αρνήθηκε ότι είχε στείλει ένα τέτοιο έγγραφο και ισχυρίστηκε ότι η έκθεση αυτή ήταν μια απάτη.
Αν και επί του παρόντος είναι αδύνατο να πει κανείς εάν το συγκεκριμένο έγγραφο είναι πλαστό, μια τέτοια πρόταση είναι απολύτως εύλογη και σύμφωνη με τις ποινικές και ανθρωποκτονικές μέθοδους που χρησιμοποιούνται από τον ιμπεριαλιστικό καθεστώς μαριονέτα του Κιέβου κατά των εσωτερικών αντιπάλων του.
*Πηγή: http://www.wsws.org/en/articles/2014/07/07/ukra-j07.html

2 σχόλια:

  1. Αυτός ο λεβέντης ο Aleksandr Borodai, πρεσβεύει πολύ περίεργα πράγματα, πάρα πολύ περίεργα.....
    http://paranagnostis.blogspot.gr/2014/07/donbas.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ,ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΕΧΤΩΝ ΜΕ ΦΟΡΜΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
    ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
    ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΗΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΟΤΣΚΙ, ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή