Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη με τον Σέργκιι Κιριτσούκ, στέλεχος της Borotba


Πρώτο μέρος:



Η πρώτη ερώτηση αφορά το μέτωπο στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ. Ποια είναι η κατάσταση; Τι είδους δυνάμεις παίρνουν μέρος στις “λαϊκές πολιτοφυλακές”;

Η παρούσα κατάσταση είναι πολύ ασταθής. Ο ουκρανικός στρατός και η Εθνοφρουρά επιτίθενται όλες τις δυνάμεις των λεγόμενων ‘αυτονομιστών’. Πολλές πόλεις είναι περικυκλωμένες και βομβαρδίζονται αυτή τη στιγμή. Πληροφορήθηκα πως χθες υπήρξαν βομβαρδισμοί στην πόλη Λισιτσάνσκ, μια μεγάλη βιομηχανική πόλη και οι άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Μια φίλη μου, η οποία είναι νεαρή μητέρα ενός μικρού παιδιού, προσπάθησε να φτάσει στο Χάρκοβο, που βρίσκεται επίσης στην Ανατολική Ουκρανία αλλά όχι στην πρώτη γραμμή, αλλά ο ουκρανικός στρατός σταμάτησε το αυτοκίνητό της και της είπαν ότι μπορεί να συνεχίσει μόνο περπατώντας. Αλλά προφανώς δεν μπορεί να διασχίσει περπατώντας με το παιδί της, που είναι μικρό, μια απόσταση που είναι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Οπότε γύρισαν στο Λισιτσάνσκ, που αυτή τη στιγμή είναι στόχος επιθέσεων.


Ξέρετε, σήμερα στην Ουκρανία έχουμε τις υποτιθέμενες ‘αντιτρομοκρατικές’ επιχειρήσεις και ο κύριος μετέχων σε αυτές είναι ο ουκρανικός Εθνικός Στρατός, αλλά αυτός ο στρατός έχει πλέον απελπιστεί, δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτό τον πόλεμο. Και όπως θα ξέρετε, έχουμε μισθοφορικό στρατό, πολύ φτωχοί άνθρωποι στρατολογήθηκαν από χωριά. Αυτοί είναι που συμμετέχουν τώρα στον πόλεμο αυτό. Και βέβαια, αν είσαι πλούσιος μπορείς να φύγεις από τη χώρα, ή ακόμα και αν μην είσαι τόσο πλούσιος, μπορείς επίσης να λαδώσεις. Μόνο με 600 δολάρια, σε ξεχνάνε. Αυτό σημαίνει, ότι ο στρατός αποτελείται από τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού, γιατί στρατολογούν ανθρώπους από τη Δυτική Ουκρανία, που έχουν παραδοσιακά, μεγάλες οικογένειες. Αυτές οι οικογένειες, δεν μπορούν να συγκεντρώσουν 600 αμερικάνικα δολάρια. Που σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ φτωχοί αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι στον ουκρανικό στρατό. Στην Δυτική Ουκρανία, έχουν αρχίσει μεγάλα αντιπολεμικά κινήματα. Είναι πολύ εύκολο να βρίσκεσαι σε μια συνέλευση και να πεις ‘Πρέπει να βομβαρδίσουμε και να σκοτώσουμε τους αυτονομιστές’, αλλά η αντίδραση του κόσμου θα είναι ‘Μα γιατί να πάρεις τον δικό μου γιο στον Εθνικό Στρατό;’

Οπότε ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος για αυτή την κατάσταση. Ένας Ουκρανός δημοσιογράφος από το Κίεβο έκανε μια έρευνα και βρήκε έναν 30χρονο νεαρό που βρίσκεται στην Πρώτη Γραμμή και δεν είχε καμία στρατιωτική εκπαίδευση πριν, είχε ένα Καλάσνικοφ αλλά δεν το έχει χρησιμοποιήσει ούτε μια φορά στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει και κάπως έτσι ο στρατός έχει χάσει το ηθικό του. Οπότε ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ αδύναμος, χωρίς εμπειρία, ενώ η Εθνική Φρουρά, που είναι μια νομιμοποιημένη μορφή μιας νεοναζιστικής ομάδας, έχει ανεβασμένο ηθικό αλλά δεν έχουν ούτε αυτοί τόση εμπειρία. Υπάρχουν επίσης και ιδιωτικοί στρατοί των ολιγαρχών που συνεργάζονται και συμμορίες νεοναζί που δεν ελέγχονται από κανέναν.

Από την άλλη πλευρά, την πλευρά των λεγόμενων ‘αυτονομιστών’, υπάρχουν λαϊκές πολιτοφυλακές, διαφόρων ανθρώπων. Θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι οι πολιτοφυλακές αποτελούνται από την οργανωμένη εργατική τάξη. Ναι, φυσικά, δεν είναι έτσι. Αλλά, είναι κοινοί άνθρωποι από τις γειτονιές, από τις κοντινές πόλεις, που προσπαθούν να προστατέψουν τις πόλεις τους, τις ζωές τους, όπως επίσης και πολλοί εθελοντές από τη Ρωσία. Είναι άνθρωποι με διάφορες απόψεις. Κάποιοι έχουν εθνικιστικές ιδέες, κάποιοι υποστηρίζουν τον Σοσιαλισμό. Πολλές φορές, υποστηρίζουν και τα δύο ταυτόχρονα. Είναι νεοφερμένοι, οι οποίοι δεν έχουν κάποια πολιτική εμπειρία, δεν υπήρξαν ποτέ μέλη πολιτικών κομμάτων. Οπότε μπορούμε να δούμε πως είναι ένα λαϊκό κίνημα, με ό,τι προβλήματα έχει ένα τέτοιου είδους κίνημα.

Σήμερα διάβασα μια ανακοίνωση από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στην οποία ζητούσαν εθελοντές και ειδικούς για να τους υποστηρίξουν. Υπάρχουν εθελοντές που να έχουν πάει εκεί για να βοηθήσουν από άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας;

Ξέρω ότι υπάρχουν Ρώσοι, Σέρβοι και έχω ακούσει και για Πολωνούς, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι αλήθεια. Και ξέρω επίσης για κάποιους Ιταλούς που έχουν μια ταξιαρχία στο όνομα του Γκαριμπάλντι, αλλά δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο για αυτούς οπότε δεν μπορώ να σας δώσω περαιτέρω πληροφορίες.

Πού βρίσκουν τα όπλα; Γιατί, όπως ξέρετε, στην Δύση υπάρχει η προπαγάνδα πως ο Πούτιν είναι αυτός που δίνει χρήματα, όπλα κλπ στις πολιτοφυλακές, στη Νοτιοανατολική Ουκρανία.

Βασικά, η Ουκρανία είναι μια χώρα γεμάτη με όπλα. Είναι μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες στον κόσμο. Για παράδειγμα, ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ αδύναμος αλλά κατέχουν 4 χιλιάδες τανκς. Δηλαδή, από άποψη εξοπλισμού, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο.

Όπως και πολλές στρατιωτικές μονάδες και αποθήκες για όπλα, σωστά;

Ναι, αποθήκες και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού. Η Ουκρανία είναι γεμάτη με όπλα, αλλά επίσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς όπλων στον κόσμο. Έχουν επίσης μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Νομίζω πως τα περισσότερα όπλα βρέθηκαν σε αυτές τις αποθήκες. Για παράδειγμα, είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο στην Ουκρανία όπου είπαν ότι βρήκαν ρωσικά τανκς να κλείνουν τα σύνορα, αλλά αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν ουκρανικά τανκς που τα είχαν καταλάβει τις δυνάμεις των λεγόμενων ‘αυτονομιστών’. Τώρα έχουν επίσης βαρύ πυροβολικό υπό την κατοχή τους. Αλλά τώρα, βρίσκονται σε μια πολύ αδύναμη στρατιωτική θέση, εφόσον βρίσκονται περικυκλωμένοι. Υπάρχει μικρή πιθανότητα να κάνουν αντεπίθεση ή κάτι παρόμοιο.

Υπάρχει κάποιο μέρος του ουκρανικού στρατού που έχει αλλάξει στρατόπεδο;

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που άλλαξαν στρατόπεδο, αλλά υπάρχουν πολλές μονάδες που καταρρέουν και προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο. Η ουκρανική εθνική τηλεόραση έδειξε ένα νεαρό Ουκρανό που στρατολογήθηκε στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος έλεγε ότι δεν είναι έτοιμος να πυροβολήσει ή να σκοτώσει κανένα. Οπότε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν έτσι. Υπήρξε ένα μεγάλο σκάνδαλο στην Ουκρανία, το οποίο πήρε πολλή δημοσιότητα, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω, ότι φασίστες από την Εθνοφρουρά έχουν σκοτώσει στρατιώτες οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις καλούμενες ‘αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις’.

Αυτοί που υποτιμούν τη δύναμη των φασιστών στην Ουκρανία, λένε πως, δεν είναι τόσο σημαντικοί εφόσον κέρδισαν μόνο ένα μικρό ποσοστό στις προεδρικές εκλογές. Τι συνέβη στις προεδρικές εκλογές; Γιατί ο Ποροσένκο πήρε τόσους ψήφους, ενώ άλλες πολιτικές δυνάμεις σχεδόν εξαφανίστηκαν;

Δεν μπορείς να βασίσεις την άποψή σου στο πόσο σημαντικοί είναι οι φασίστες μόνο από την εκλογική τους δύναμη. Αυτή τη στιγμή, οι φασίστες βομβαρδίζουν τη Ανατολική Ουκρανία, οπότε δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι φασίστες δεν είναι ισχυροί. Η εμπλοκή τους είναι που έχει οδηγήσει στον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία. Τα αποτελέσματα του Ποροσένκο στις εκλογές οφείλονται στην τεράστια προπαγάνδα, για το ότι πρέπει να γίνει ένας μόνο γύρος εκλογών και να δείξουμε ότι έχουμε μια νέα, νόμιμη κυβέρνηση. Γιατί, όπως ξέρετε, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτο-ανακυρηγμένη, καταπάτησε το Σύνταγμα, κατέλαβε την εξουσία και στρατολόγησε φασίστες στις γραμμές της. Για παράδειγμα, ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν και αυτός μέλος του φασιστικού κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανική κοινωνία πίστευε ότι αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ψηφίσουμε τον Ποροσένκο. Όχι γιατί είναι πολύ καλός, αλλά είναι ίσως ένας συμβιβασμός.

Νομίζω ότι οι φασίστες δεν είχαν τόσες ψήφους στις τελευταίες εκλογές, αλλά είναι ακόμα στην κυβέρνηση, είναι πολύ ισχυροί και θα έχουν ένα τεράστιο ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Βρίσκονται πλέον μέσα στη Βουλή και θα παραμείνουν, και έχουν μεγάλη επιρροή στο καθεστώς και στα ΜΜΕ της Ουκρανίας. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι οι φασίστες απέτυχαν στην Ουκρανία.

Γνωρίζω πως υπάρχει αυξανόμενη οργή και στη Δύση, λόγω των νεκρών. Ένα μέλος του κόμματος της Τιμοσένκο είπε πως όλη η περιοχή έχει μετατραπεί σε κηδεία. Ποια είναι η πολιτική και η κοινωνική κατάσταση στη Δυτική Ουκρανία και ποια στην Ανατολική;

Νομίζω πως οι άνθρωποι στα δυτικά της χώρας γίνονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι γιατί δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό τον πόλεμο. Δεν θέλουν να στείλουν τους γιους τους στην Πρώτη Γραμμή. Και βεβαίως μπορείτε να φανταστείτε πως στα Ανατολικά της χώρας, ο κόσμος μισεί τη νέα κυβέρνηση, και από την αρχή κιόλας ήταν ενάντια στην λεγόμενη ‘ενσωμάτωση’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι στην Ανατολική Ουκρανία, πρώτον, δεν εμπιστεύονται την ΕΕ και τους θεσμούς της, γιατί δεν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο στις μέρες μας, οπότε το ουκρανικό και ευρωπαϊκό ‘ελεύθερο εμπόριο’ είναι μια προσπάθεια του Ιμπεριαλισμού να καταλάβει την ουκρανική βιομηχανία. Οι άνθρωποι στην Ανατολική Ουκρανία ακόμα παράγουν υψηλής τεχνολογίας προϊόντα, πχ μηχανές για ελικόπτερα, αεροπλάνα, διαστημικούς πυραύλους, πυρηνικό εξοπλισμό και άλλα. Οπότε μάχονται για να υπερασπιστούν το βιομηχανικό δυναμικό. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι διατεθειμένοι να γίνουν οδοκαθαριστές στην ΕΕ. Πολλοί θέλουν να γίνουν πτυχιούχοι μηχανικοί και υψηλά καταρτισμένοι εργάτες.

Έτσι, η χώρα είναι αρκετά διασπασμένη. Επίσης, πρέπει να υπογραμμίσω, πως στην Ουκρανία, στην κυβέρνηση, έχουμε δύο μεγάλα κόμματα, το ένα είναι το στρατιωτικό κόμμα που ζητά τη συνέχιση των ‘αντιτρομοκρατικών’ επιχειρήσεων και του πολέμου, και το άλλο κόμμα είναι ένα ειρηνικό κόμμα. Προσπαθεί να σταματήσει τις ‘αντιτρομοκρατικές’ επιχειρήσεις, να βρει κάποιο συμβιβασμό. Γιατί, ξέρετε, ο πρόεδρος Ποροσένκο είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία, βασιλιάς των επιχειρήσεων, με εγκαταστάσεις και στη Ρωσία. Οπότε ενδιαφέρεται στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία. Αλλά για να σταματήσει ο πόλεμος, για να βρεθεί ένας συμβιβασμός, πρέπει να αποκαταστήσουμε το ουκρανικό κράτος.

Χρειαζόμαστε την ομοσπονδιοποίηση του ουκρανικού κράτους, περισσότερη αυτονομία σε διάφορες περιφέρειες, όπως και περισσότερη εξουσία σε αυτές. Επίσης χρειαζόμαστε την αναγνώριση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στο Νότο και στην Ανατολή, ισότητα των διάφορων γλωσσών, μια ουδέτερη κατάσταση στην Ουκρανία, η Ουκρανία να μην παίρνει μέρος σε διάφορα στρατιωτικά μπλοκ. Δεν νομίζω, όμως, ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση στο Κίεβο. Είναι εγκάθετοι και τυφλοί υποστηρικτές της αμερικάνικης πολιτικής.

Νομίζετε πως η κυβέρνηση έχει υποστήριξη και απήχηση στον κόσμο που υποστήριξε το Euromaidan;

Πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση δεν θα ήταν δημοφιλής σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά τώρα έχουν δημιουργήσει αυτή τη σοβινιστική υστερία για την Κριμαία, για την Ανατολική Ουκρανία, και κατηγορούν τον Πούτιν για όλα τους τα προβλήματα. Τώρα η Ρωσία θεωρείται νούμερο ένα εχθρός. Έτσι, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση όσο θα έπρεπε, αλλά παρ’ όλα αυτά, την υποστηρίζουν κριτικά, λόγω αυτής της υστερίας περί ενότητας και του πολέμου με τη Ρωσία.

Ποια είναι τα κύρια συνθήματα που χρησιμοποιεί η Μποροτμπά στην εκστρατεία της, και ποια είναι η δράση της; Πώς προσπαθείτε να επηρεάσετε το κίνημα;

Όπως ξέρετε, έχουμε τεράστια επιρροή στην Ανατολική Ουκρανία, στο Χάρκοβο. Αλλά είμαστε ειρηνικό κίνημα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε την εργατική τάξη, τη νεολαία και να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Το βασικό μας σύνθημα ήταν ‘ομοσπονδιοποίηση’, που σημαίνει ότι πρέπει οι περιφέρειες να έχουν πιο πολλή εξουσία, τα δικαιώματα των Νοτιοανατολικών Ουκρανών πρέπει να αναγνωριστούν, όπως επίσης πρέπει να γίνουν εθνικοποιήσεις, οι ολιγάρχες δεν πρέπει να συμμετέχουν στα πολιτικά της χώρας, που σημαίνει ότι πρέπει να απαλλοτριώσουμε τα κεφάλαιά τους, που τους δίνουν τη δυνατότητα επιρροής στην πολιτική. Εμείς πάντα εξηγούσαμε στον κόσμο ότι ο φασισμός είναι απλά το σύμπτωμα της αρρώστιας, όχι η ίδια η αρρώστια. Είναι οι ολιγάρχες και ο καπιταλισμός που είναι η αληθινή αρρώστια. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της προπαγάνδας μας. Επίσης απαιτούμε να γίνει δημοψήφισμα, έτσι ώστε ο κόσμος να αποφασίσει τι είδους καθεστώς θέλουν να έχουν στην Ουκρανία, τι είδους κράτος. Απαιτούμε ίσα δικαιώματα γλώσσας, ουκρανικής όπως και ρώσικης και φυσικά, υποστηρίζουμε ένα πολύ γνωστό αίτημα, το να μην είναι η Ουκρανία μέλος κανενός στρατιωτικού μπλοκ. Οπότε, κυρίως υποστηρίζαμε ένα δημοκρατικό πρόγραμμα.

Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι μια ουκρανική κομμουνιστική οργάνωση υποστήριζε μια δημοκρατική πλατφόρμα. Δεν είναι πολλοί άνθρωποι που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιο πρόγραμμα στην Ουκρανία. Ακόμα και για τους δημοκράτες και του φιλελεύθερους αυτό το πρόγραμμα θεωρείται απαράδεκτο. Μιλάμε για πολύ απλά αιτήματα, όχι κάτι τόσο ριζοσπαστικό. Αλλά για την περίπτωση της Ουκρανίας, κάτι τέτοιο ήταν πολύ ριζοσπαστικό. Το λάθος μας ήταν ότι για πολλά χρόνια νομίζαμε ότι θα έχουμε αυτό το σύστημα φιλελεύθερης δημοκρατίας. Για παράδειγμα, έχουμε κάνει πολύ σκληρή κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατί έχουν επικεντρωθεί στης βουλευτικές τους δραστηριότητες και δεν παίρνουν μέρος σε ό,τι γίνεται στο δρόμο.

Αλλά το δικό μας πολιτικό λάθος ήταν ότι, όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος δεν είχαμε όπλα, δεν είχαμε καμία υποδομή για να μπορούμε να λειτουργούμε στην παρανομία. Και έτσι, τώρα, όλα μας τα γραφεία σε όλη την Ουκρανία έχουν καταστραφεί και δεν έχουμε καμία οργάνωση της δουλειάς μας. Στη διάρκεια αυτών των μηνών, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την επαφή μας με τους παλιούς συντρόφους που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, γιατί η ηγεσία μας έφυγε από τη χώρα, εφόσον ήταν πολύ επικίνδυνο να παραμείνουν στη χώρα. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σε αυτή την παράνομη κατάσταση που έχουμε βρεθεί.

Όμως, γιατί βρισκόμαστε σε κίνδυνο; Η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα τι μπορεί να προκαλέσει στα Ανατολικά της χώρας. Αυτή η στρατιωτική εξέγερση στα Ανατολικά έχει όπλα και μπορεί να αντισταθεί. Συλλαμβάνουν και βασανίζουν τους πιο κοινούς ειρηνικούς ανθρώπους μόνο για να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι ‘κοιτάξτε, πολεμούμε ενάντια στην τρομοκρατία και στους αυτονομιστές’. Για παράδειγμα, μία από τις εφημερίδες στο Κίεβο, ανακοίνωσε ότι παραπάνω από 1000 τρομοκράτες συνελήφθησαν στη περιοχή του Λουγκάνσκ. Αυτό είναι γελοίο γιατί δεν γίνεται να υπήρχαν τόσοι τρομοκράτες, και αν υπήρχαν, θα ήταν οπλισμένοι και θα μπορούσαν να αντισταθούν. Δεν θα παραιτούνταν τόσο εύκολα. Που σημαίνει ότι συλλαμβάνουν άμαχο πληθυσμό και τους φέρονται σαν τρομοκράτες. Αυτή τη στιγμή, δεν καταζητούμαστε επισήμως από το κράτος, εκτός από κάποιους συντρόφους που είναι στη λίστα των καταζητούμενων, αλλά δεχόμαστε συνεχώς επιθέσεις από ακροδεξιές οργανώσεις, οι οποίες είναι ένοπλες και πολύ οργανωμένες και τρομοκρατούν τους πολιτικούς τους εχθρούς.



Η συνέντευξη έγινε στα πλαίσια του φεστιβάλ resistance το Σάββατο 21 Ιουνίου.



Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου